Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

1. Dünya Savaşında Türk Esirleri

Ana Ben Ölmedim

Cemalettin Taşkıran

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
“İtilâf devletlerinin, paylaşmaya kararlı oldukları bir ülkeyi* müttefik olarak aralarına almaları beklenemezdi…” (* Osmanlı Dev.)
“Dünyanın hakimiyeti şarktan garba geçti. Bir zaman olacak ki yine şarka geçecektir…”
Sayfa 142Kitabı okudu
Reklam
“Doğulular tavla, domino ve kâğıt oyunlarını spora tercih ediyorlar…”
Fransızlar ise daha çok Çanakkale ve Tunus'tan Türk esiri almışlardır.
Sayfa 74
futbol
"Futbol konusunda, kamp esirlerinden olan Mülazım (Teğmen) Gani Efendi, bir hatırasını şöyle anlatıyor: "İngilizler bize maç teklif ettiler. Bari şu İngilizleri burada yenelim dedik... Ama ilk üç maçı kaybettik. Sonraları topun sadece tepilmeyeceğini, paslaşıp yardımlaşarak kaleye havale edilmesi gerektiğini anladık..."
Sayfa 153Kitabı okudu
Mısır'daki kamplarda kör edilen Türk askerleri
"Biz, İngilizlerin, hemen hemen bütün kamplardaki esirlere iyi davrandıkları ve iyi baktıkları kanaatindeyiz. Dönen esirlerimizin çoğunun ifadesi bu yöndedir. Ancak, kasten olmasa bile, yanlış tedavi sonucu körlüğe yol açılmış olabileceğini, öte yandan bazı Ermeni doktorların -o dönemin duyguları içinde, kin ve intikam düşüncesiyle hareket ederek- esirlerimizin bazılarına bu tür bir muameleyi yapmış olabileceklerini de göz ardı etmiyoruz."
Sayfa 221Kitabı okudu
Reklam
"Kızılhaç kayıtlarında dikkati çeken hususlardan biri de, Kızılhaç heyetinin ziyareti sırasında her iki hastanede tedavi gören hastalar arasında ishal ve yaralanmalardan sonra, ikinci önemli sırayı zihinsel ve sinirsel hastalıkların almasıdır. Bu da bize, fiziki durumları iyi bile olsa, Türk esirlerin moral durumlarının iyi olmadığını göstermektedir. Altı aydan fazla bir süre esir kamplarında kalanlarda görülen ve “dikenli tel hastalığı” veya “tel örgü hastalığı” denilen psikolojik rahatsızlık, Thatmyo esir kampında kalanları da etkilemiştir. Bu hastalık kolayca heyecanlanma, çok çabuk kızma, alıngan olma, içe dönüklük gibi davranışlarla kendini göstermektedir."
Sayfa 156Kitabı okudu
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.