Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

1789-1980

Ana Çizgileriyle Türkiye'nin Yakın Tarihi

Sina Akşin

Ana Çizgileriyle Türkiye'nin Yakın Tarihi Gönderileri

Ana Çizgileriyle Türkiye'nin Yakın Tarihi kitaplarını, Ana Çizgileriyle Türkiye'nin Yakın Tarihi sözleri ve alıntılarını, Ana Çizgileriyle Türkiye'nin Yakın Tarihi yazarlarını, Ana Çizgileriyle Türkiye'nin Yakın Tarihi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Atatürk'ün emri şöyleydi: "Hatt-ı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh, bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı vatandaşın kanıyla sulanmadıkça terk olunamaz. Onun için küçük büyük her cüzütam ilk durabildiği noktada tekrar düşmana karşı cephe teşkil edip muharebeye devam eder. Yanındaki cüzütamın çekilmeye mecbur olduğunu gören cüzütamlar, ona tabi olamaz. Bulunduğu mevzide nihayete kadar sebat ve mukavemete mecburdur." 22 gün 22 gece süren bir savaşın sonunda Yunanlılar pes ettiler ve çekildiler. Ölünceye dek savaşma kararındaki Türk ordusunu, bütün üstünlüklerine rağmen alt edememişlerdi.
4. Karşıdevrim Döneminin birikimleri yüzünden Türkiye bugün çok ciddi tehlikelerle karşı karşıyadır. Hayallere kapılmayanlar bunu görüyorlar. Kanımca kurtuluşumuz, Atatürkçü yola dönerek gerçekleşecektir. Atatürk bizi Sevr'in ölümünden kurtarmış, 1919 ile 1950 arasında görkemli bir ilerleme sağlamıştır. Şimdi Atatürk yok, ama 90'lı yıllarda doğup gelişen Atatürkçülük ideolojisi ve akımı var. Bu çok değerli bir kazançtır.
Sayfa 256Kitabı okudu
Reklam
3. Türkiye tarım, sanayi ve bayındırlıkta önemli ilerlemeler göstermiştir. Sermaye gücü ve kültür birikimi bakımından Batının kapitalist sınıfıyla boy ölçüşemezse de, ülkemizde canlı bir kapitalist sınıf ortaya çıkmıştır. Ama kanımca devletin koruması, devletçilik (karma ekonomi) olmadan uzun vadede Türkiye'de bir varlık göstereceği kuşkuludur. Küreselleşme taarruzu sürecinde Rusya'nın düştüğü perişanlığa karşılık Çin'in yaptığı atılım, ikincisinin Atatürk'ün devletçilik (karma ekonomi) uygulaması sayesinde olmuş gibi görünmektedir. Ne yazık ki ülkemiz de Rusya gibi özelleştirme tuzağına düşmüş bulunmaktadır. Bizim gibi ülkelerde özelleştirmenin yabancılaştırmaya varacağının işaretleri şimdiden ortaya çıkmış bulunuyor.
Sayfa 256Kitabı okudu
Belki, ve muhtemelen İnönü bunları istememiştir, bunlardan rahatsız olmuştur, fakat önlemeye gücü yetmemiştir. Çünkü İnönü büyük bir devlet adamıdır ve bir dönemin de millî şefidir ama, Atatürk denli güçlü ve etkili değildi. Onda ne Atatürk'ün nüfuzu, ne de olağanüstü kişilik gücü vardı.
Sayfa 230Kitabı okudu
Bir de daha önce de işaret edildiği üzere, imam-hatip okullarının imam-hatip ihtiyacının çok ötesinde olması da laikliğe aykırıdır.
Komünisttir diye, Rusya'ya kaçtı diye Türkiye'nin en büyük şairlerinden birinin, Nazım Hikmet'in şiirleri uzun yıllar tümüyle ortadan kalktı. Bu şiirlerin evinde bulunduğunu söylemeye kimse cesaret edemezdi. Hâlâ okul kitaplarına dönebilmiş değildir Nâzım Hikmet. Oysa Sevr Antlaşmasını imzalamış olan Rıza Tevfik'in şiirlerine bu kitaplarda hep yer verilir. Doğrusu da budur. Yıllar boyunca, dünyaca ünlü Rus salatasına "Rus" demeye cesaret edilemedi, Amerikalıları da herhalde hayrete düşürecek biçimde "Amerikan salatası" dendi.
Reklam
262 syf.
7/10 puan verdi
·
28 günde okudu
Türkiyenin Yakın Tarihi Üzerine Bir İnceleme
Sina Akşin; Türkiyenin Yakın Tarihi'ni bu eseriyle okuyucuyu sıkmadan, olayların içine fazla eğilmeden dönemi ana hatlarıyla okuyucuya kavratmaya çalışmış. Bu dönem, muğlak olması nedeniyle birçok tarihçinin üzerinde ortak bir noktaya ulaşamadığı bir dönemdir. Çünkü dönem içerisinde yaşanan olayları her tarihci kendi penceresinden yorumlamıştır. Oysa Sina Akşin, olayları tek pencere yerine birçok pencereden kıyaslama yoluna gitmesiyle okuyucuyu bilgilendirmiş ve bu dönemin anlaşılması ortak bir nokta olusturabilmistir. Dolayısıyla Tarih merakı olmadığı halde bu dönemi anlamak ve bu konuda fikir sahibi olmak isteyen okuyucuların okumasını tavsiye ettiğim bir eser olacaktır.
Ana Çizgileriyle Türkiye'nin Yakın Tarihi
Ana Çizgileriyle Türkiye'nin Yakın TarihiSina Akşin · İmaj Yayıncılık · 200042 okunma
Atatürk Dönemi Kalkınma Modeli
Kalkınma Modeli; Topyekün kalkınmayı ifade eder. Buna göre; Batıdan makineleri, araçları, aletleri, fabrikaları almak yetmez. Zira bu aldığımız teknolojinin arkasında, Batı bilimi vardır. Onu da almazsak, aldığımız teknoloji iğreti ve köksüz olur.
Ana Çizgileriyle Türkiye'nin Yakın Tarihi
Ana Çizgileriyle Türkiye'nin Yakın Tarihi
Sayfa 230Kitabı okudu
Kalkınma Modeli Olarak Atatürkçülük
Türkiye'de bütünsel kalkınma modeli bir ölçüde ve maddi kalkınma modeline doğru bir kayma olmuştur. Böylece; yol, baraj ve fabrika yapımı büyük bir öncelik almış, TOPLUMSAL VE KÜLTÜREL KALKINMA arka düzleme itilmişti.
Sayfa 227Kitabı okudu
Atatürk iktisat siyaseti
Bu dönemde; yatırımlar mümkün olduğunca özkaynaklarımızla yapılmış, dış borç almamaya, alınırsa da sınırlı nicelikte olmasına özen gösterilmiştir.
Sayfa 205Kitabı okudu
Reklam
Atatürkün İktisat Siyaseti
Yabancı yatırımlar; Yatırımı yapan devletin, sömürgeci niyetlerinin köprübaşısıdır.
Sayfa 204Kitabı okudu
Saltanatın kaldırılması
Atatürk, bir siyaset ve zamanlama ustasıydı. Büyük Taarruzla elde ettiği zaferle saltanatı kaldırırken; - Cumhuriyetten hiç söz etmemesi - Hilafetin gerekliliğini savunması Nedenli ihtiyatlı ve hesaplı yürüdüğünü gösterir.
Sayfa 162Kitabı okudu
Damat Ferit Barış Konferansında
Fransa Başbakanı Clemenceau; Paris Barış Konferansına gelen Ferite hakaret dolu sert bir cevap vermişti. Türklerin girdiği heryerde uygarlığı gerilettiğini, ermeni tehcirinde olanları ittihatçılara yıkarak sorumluluktan kaçamayacaklarını söyledi. Sonra Osmanlı heyetini, Paris'ten kovdu.
Sayfa 119Kitabı okudu
Amasya Tamimi
Amasya Genelgesinde alınan kararlardan 6. Madde; Osmanlı hükümetini ve Mondros bırakışmasına yani İtilaf devletlerine karşı bir isyan maddesidir. 6. Madde : Hükümetin bir Askeri Birliği dağıtmaya da ulusal bir örgütü kapatma karşı kararına karşı gelinecek ve birlik komutanlıklarına yapacağı atamalar geçersiz sayılacak.
Sayfa 107Kitabı okudu
30 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.