Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Anadolu Tanrıları

Halikarnas Balıkçısı

Anadolu Tanrıları Gönderileri

Anadolu Tanrıları kitaplarını, Anadolu Tanrıları sözleri ve alıntılarını, Anadolu Tanrıları yazarlarını, Anadolu Tanrıları yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kybele, yeryüzünün bütün bitkilerinin , yabani hayvanlarının, insanların, tanrıçaların ve tanrıların büyük anası idi.
Sayfa 78 - Yeditepe YayınlarıKitabı okudu
İon sözünün batıya doğru seyahatına paralel olarak Grekçe ne üzümün, ne şarabın, ne incirin ve özellikle ne de zeytinin adlarının Grekçe aslından olmayıp, birçok dağ, burun ve körfez adları gibi, bir anadolulu dilin kökünden oldukları anlaşılmıştır. Delice zeytini, Portekiz'den Hindistan'a kadar vardır. Ama zeytinin, bir besin maddesi olarak kullanılışı Yunanistan'a Anadolu'dan geçmiştir. Çünkü Homeros, Anadolu'da zeytinyağının, bir de, ilaç olarak kullanıldığını anlatır. Bittabi, bir besin maddesi olarak kullanıldığını yazmıya gerek görmemiştir. Zeytin ağacı, Anadolu'da ve Anadolu'ya ait adalarda boldur, Yunanistan'da ise seyrektir. Zaten zeytin, Yunanistan'a İonya'dan başka bir yerden gelemezdi.
Yeditepe YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Biz bu diyarın gerçek varisleriyiz, dedik. Ama, bu mirasımızı, şimdiye kadar dört bucağa pek mirasyedicesine saçtık. Osmanlı devleti sırasında, dünyanın yedi harikasının yedi de Osmanlı toprakları içinde idi. O mirasın elle tutulur sanat kalıntıları, babalarının mallarıymış gibi, şimdi, Btının çeşitli müzelerindedir. "Ne olacak? Gavur putu! Yabancı şeyler." dedik. O eski mimarlık ve heykeltraşlık anıtlarından çok daha önemli olarak, onlardan kalma bir de kültür zenginliği vardır. Onu da, bizim başımıza kondurmdan "Adam sen de! Vazgeç! Asklepios, aftospiyos, kıtıpiyoz Yunan kültürü" diye, Batılıların başlarına savurmuş bulunuyoruz. Şimdi biz, şapka diye, onların külahlarını taklide çalışıyoruz.
Sayfa 11 - Yeditepe YayınlarıKitabı okudu
Biz Batıdan elektrik lambasını, buz dolabını, şehir planını alınca, artık Batılı ve modern olduk sanıyoruz. Oysa Batılı zihniyet, o ampulden daha iyisi ve daha ilerisini yapmıya savaşan zihniyettir. Bu ilerleyiş dolayısıyle Batıdan harfiyen aldıklarımızda pek geç kalıyoruz. Örneğin, şimendifer yapmıya kalkıştık; biz onu yapıncaya kadar, şimendiferin modası geçmiş bulundu; ve Batı şose, kamyon ve otobüsü icat etti; yani biz bir pantolonu taklit ederken, Batılı yeni bir pantolon yaptı. Yıllarca sonra ikmal edilecek şehir planları da bittabi aynı akıbete uğrayacak. Daha iyisini ve ilerisini yapma isteğinin, yani yaratıcı atılışın kökünde tecessüs ve merak duygusu vardır. Bu duygu, hiç bir pratik sonucu amaç edinmez. Yalnız öğrenmek ister ve araştırır. Pratik sonuç keşiften çok sonra gelir. Taklit etmeniz gereken bir şey varsa, o da, bu araştırma gücüdür ve bu araştırma gücüdür ki -bittabi her alanda- özellikle bu bizim Anadolu'muzun eski kültürünün gerçeğini meydana çıkarma işini başararak, ilerleyişi kösteklerken birçok kompleksleri ortadan kaldırır.
Yeditepe YayınlarıKitabı okudu
Artemis yalnız bir kere sever, Anadolu’da, Karya’da Beşparmak yani Latmos dağlarında, delikanlı çoban Endymion’u uykuda görüp âşık olur. Endymion ebedî uykuya mahkûm olur. Yaşamanın zevki nedir, ıstırabı nedir bilmez. Ölümün gadrine uğraması imkânsızdır. Artemis ona ay ışığı olarak gelir. Endymion da tanrıçayı rüyasında görür.
Eskiden dinsel fuhuş bile, dinsel oldu­ğu için, bir ahlaksızlık değil, bir erdem sa­yılırdı.
Reklam
Dor istilaları
Ne var ki, Dorların istilâsından kaçtık­ları bildirilen bu halk, Homeros'un Akhaları ve Danaoları oldukları söylenir.
Orfe kültü'ne dair
Entelektüel isyandan sonra, Homeros ve Hesi­odos'un mitolojisine karşı başka bir isyan, bu kez ahlâkî bir isyan başgösterdi. Bu isyan orfizm deni­len bir biçim aldı.
Anadolu'dan Yunanistan'a getirilmiş olan bir iki önemli şey arasında, Fenike'den alındığı iddia edilen bir de alfabe vardır.
Platon (Felâtun: adamın pek Arapçalaştırılmış adıdır. Bazıları Eflâtun yazarak, adama patlıcanın eflâtuni rengini verirler.) «Euthydemos» adındaki kitabında, Sokrates’in -Hiçbir İonyalı bir Zeus «Patroos»u (baba) tanımaz.
Reklam
Biz, Batıdan elektrik lambasını, buzdolabını, kent planını alınca, artık Batılı ve modern olduk sanıyoruz. Oysa Batılı zihniyet, o ampulden daha iyisini ve daha ilerisini yapmaya savaşan zihniyettir.
Akhilleus’un Hamburg'dan, Artemis'in de Paris'ten geldiğini id­dia etmek, Apollon'un Alpoğlan’dan, Artemis’in de Erdoğmuş'tan gelme olduklarını ileri süren bazı aşı­rı Türkçüleri bile yaya bırakır.
İngiltere'de Onuncu Yüzyıldan Onyedinci Yüzyıla kadar, İngilizlerin Troya'lıların torunlarından oldukla­rı tartışılırdı.
Kybele, bütün Tanrıların ve tanrıçaların anasıydı .
458 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.