Apo ve PKK Gönderileri

Apo ve PKK kitaplarını, Apo ve PKK sözleri ve alıntılarını, Apo ve PKK yazarlarını, Apo ve PKK yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
1992 Newroz'u
Güvenlik önlemleri de arttırıldı. Cizre'nin çevresindeki önemli noktalara asker ve tanklar yerleştirildi. Ve Nevruz günü beklenen oldu. Türkiye'nin birçok yöresinde Nevruz törenlerle kutlanırken Şırnak, Cizre, Van, Siirt ve Batman'da isyan havası esti. Çatışmalarda biri polis 24 kişi öldü. Güvenlik kuvvetleriyle çatışanlar bu kez gösterici halk değil, PKK militanlarıydı. Şırnak'ta uzun namlulu silahların kullanıldığı çatışma tam 20 saat sürdü. Şırnak valisi Mustafa Malay, "Tamamen bir savaş içindeyiz" dedi. Önce Şırnak, sonra da Cizre'de devlet güçleri duruma hakim oldu. PKK'nın "Askere karşı direnin" çağrısına rağmen halk, güvenlik güçlerine karşı koymadı. Sokak sokak, ev ev yapılan aramalarda çok sayıda militanın gözaltına alındığı, birçok roketatar ve silah depoları bulunduğu açıklandı. 28 Mart günü, Şırnak, Cizre, Silopi'de incelemeler yapan İçişleri Bakanı İsmet Sezgin, "PKK' ya dersini verdik" diyordu. Şırnak Valisi Mustafa Malay ise, Şımak'ta PKK'lılann düzenlediği saldırının, bir isyan provası olduğunu söylüyor ve "Hüsrana uğradılar" diyordu. "Nevruz ayaklanması", izleyen günlerde, çeşitli ilçelerde yapılan kepenk indirme eylemlerinden öteye gitmedi.
Sayfa 274 - 4. baskı - Kasım 1992
Daha Sonra Eşme Protokolü İle Süleyman Şah Türbesi Taşındı
14-19 Nisan 1992 tarihleri arasında içişleri Bakanı İsmet Sezgin'in Suriye'ye yaptığı ziyaret adeta bir dönüm noktasıydı. Suriye, sanki aniden bambaşka bir ülke olmuştu. İçişleri Bakanı Sezgin, Şam'da devlet başkanları için yapılan törenle karşılandı. Suriye Devlet Başkanı Hafız Esat, o güne kadar yapmadığı bir şey yaptı ve Türkiye'nin İçişleri Bakanı ile tam 4,5 saat görüştü. Sezgin'in gidişi öncesinde Öcalan, Şam dışına çıkarıldı. 500'e yakın PKK'lı gözaltına alındı. Sezgin'le Suriye İçişleri Bakanı Harba arasında imzalanan "sınır güvenliği" protokolü, Suriye'nin PKK'ya karşı tavır değişikliğinin ilan edilmesiydi. Sürekli, PKK ve Abdullah Öcalan'ın Suriye'deki varlığını inkâr eden Şam, bu protokolle, adını anarak PKK'yı "yasadışı örgüt" ilan etti. PKK militanlarının yakalanmaları halinde tutuklanıp yargılanmaları hükme bağlandı. Ve protokolün uygulanmasını denetlemek için izleme komiteleri kurulması kararlaştırıldı. 21 Nisan günü Ankara'da basın toplantısı düzenleyen Sezgin, "Sanıyorum ki, PKK'nın Suriye' deki varlığı artık son bulmuştur. PKK'nın belini kırdık" diyordu.
Sayfa 251 - 4. baskı - Kasım 1992
Reklam
291 syf.
·
Puan vermedi
Bu kitapta 90’lı yıllarda Lübnan/Bekaa da Öcalanla görüşüp ordaki gözlemlerini kaleme alan M.Ali Birand, her ne kadar tarafsızlık sözü ile yola çıksa da taraflı bir dil ile kaleme almış. Tabi dönemin siyasi atmosferi de bunda etkili olmuştur. Kitabı okuyunca daha çok düşmanını tanıyıp çözmek isteyen, yer yer ondan biraz abartı ile ürken ve kısmen devletin görevlendirdiği gazeteci olduğunu düşünmeden edemedim.
Apo ve PKK
Apo ve PKKMehmet Ali Birand · Milliyet · 199241 okunma
291 syf.
7/10 puan verdi
90'ların o büyük çatışma ortamında böyle bir kitap çıkabilmiş. içeriğinden bağımsız konuşuyorum. öyle çok cesur bir kitap filan değil aslında. gayet orta yolcu klasik bir birand kitabı. ama insan yine de bugüne bakıp kederleniyor biraz. sanki o yıllar hiç yaşanmamış gibi bir zaman dilimindeyiz. eski ve artık bayatlamış söylemler sanki yeni bir şeymişçesine dolaşıma sokuluyor. müthiş bir vasatlık ve cehalet. bu kitap beni sadece öfkelendirdi bu sebeple. öyle pek bilmediğim bir şeye rastlamadım. a tek bir şey: youtube'da dolaşımda olan öcalan birand röportajı'nda apo'nun sürekli burnunu çekmesinin sebebi öyle koko filan değilmiş. röportajdan bir kaç gün önce, suriye polisince göz altına alınmış ve orada nezle olmuş. bundan dolayı yani
Apo ve PKK
Apo ve PKKMehmet Ali Birand · Milliyet · 199241 okunma
24 öğeden 31 ile 24 arasındakiler gösteriliyor.