Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Arap Dünyasında Köktencilik

Richard Hrair Dekmejian

Arap Dünyasında Köktencilik Gönderileri

Arap Dünyasında Köktencilik kitaplarını, Arap Dünyasında Köktencilik sözleri ve alıntılarını, Arap Dünyasında Köktencilik yazarlarını, Arap Dünyasında Köktencilik yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
269 syf.
7/10 puan verdi
·
26 saatte okudu
Ortadoğu'da İslamî köktenciliğin gündemde olduğu şu günlerde, siyaset bilimi profesörü Dekmejian'dan nitelikli bir sosyolojik saha analizi. Bilhassa Mısır, Suriye, Irak ve Suud özelinde sünni/şii köktenci hareketlerin kökenleri için iyi bir araştırma
Arap Dünyasında Köktencilik
Arap Dünyasında KöktencilikRichard Hrair Dekmejian · İlke Yayıncılık · 20035 okunma
269 syf.
6/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Arap Dünyasında Köktencilik
R, Hrair Dökmeciyan'ın Arap Dünyasında Köktencilik (Devrimci İslam) adıyla tercüme edilen kitabı Arap yarımadasında ortaya çıkan İslami yapıları inceliyor. Kitap, İslami direnişin tarihi köklerini derinlemesine incelemese bile bunun İslam toplumundaki yansımalarına odaklanıyor. Birinci el kaynakların yanında, grup ya da örgütlerin kendi
Arap Dünyasında Köktencilik
Arap Dünyasında KöktencilikRichard Hrair Dekmejian · İlke Yayıncılık · 20035 okunma
Reklam
Birleşik Arap Emirlikleri,
Birleşik Arap Emirlikleri, 1971 de federasyon halinde biraraya gelen yedi şeyhlikten oluşan bir mozayik. Bu büyük ve küçük emirliklerin İngiliz himayesi altında birleşmesi aslında, asırlardır çözülemeyen bir sürü ailevî, kabilevî ve ekonomik ihtilafların çözülmesi amacına yönelik bir teşebbüstü.
Sayfa 176Kitabı okudu
Katar devleti resmen Vahhabiliğe mensup el-Sani ailesince yönetiliyor
Katar devleti resmen Vahhabiliğe mensup el-Sani ailesince yönetiliyor. Pratikte Katar Vahhabiliği, Suudi Arabistan'daki karşılığının katılığından uzaktır. Zengin "petrol kültürü" ve nüfusun ticaret eğilimi Katar Vahhabiliğini sulandırdı.
Sayfa 174Kitabı okudu
tasavvufu ve batıl inançları (hurafe) sapıklık olarak niteliyordu
Şeyh yalnızca Kur'an Sünnet'ı kabul ediyor ve bütün sonraki teolojik yorumları, tasavvufu ve batıl inançları (hurafe) sapıklık olarak niteliyordu. Üstelik, Osmanlı Sultanlarının meşruiyetlerini tanımıyor ve Peygamber’in söz ve davranışlarına tam bağlılığı va'zediyordu.
Sayfa 155Kitabı okudu
Suud ile Şeyh Muhammed îbn Abdülvahbab arasında bir ittifak
Militan din ile emperyal iktidar arasındaki özel uzlaşma, Muhammed İbn Suud ile Şeyh Muhammed îbn Abdülvahbab arasında bir ittifaka dayalı olarak kurulan Dariyye'deki Suudi devletinde klasik İfadesini bulur. İbn Suud siyasî-askerî bir amir olarak imam sıfatını taşıyorken, İbn Abdülvabhab El-Şeyh olarak katı bir dinî ideolojiye sahipti. İbn Abdülvahhab'ın doktrine! öğretileri, İbn Hanbel ve ibn Teymiyye’nin katı yorumculuğuna dayalıydı.
Sayfa 155Kitabı okudu
Reklam
Esad sonrası dönemde bile, İslamcıların iktidarı ele geçirmeleri
Esad sonrası dönemde bile, İslamcıların iktidarı ele geçirmeleri zor olabilir. Şüphesiz İhvan'ın, Suriye'nin Hıristiyan, Dürzi, İsmaili, Kürt ve Alevi azınlıklarını, bir de bunlara ilaveten çoğu Sünni'yi "İslami bir düzenin, Baas rejiminden daha iyi hizmet vereceğine" ikna edebilmesi çok güç;
Sayfa 142Kitabı okudu
Geçmişteki günümüz Suriye
1980 boyunca Esad ile İslamcıların çok tehlikeli bir savaşın içinde oldukları görülüyor. İhvan'ın Sünnileri rejimin aleyhine döndürme gayretleri bir dereceye kadar başarılı olmuş, ancak Alevi, toplumu güvenliğinden endişe ederek Başkân Esad'ın arkasına toplanmıştı. Yine de rejimin, isyanı bastırmış ve İhvan ile müttefiklerine ağır bir darbe indirmiş olduğu açıktı
Sayfa 132Kitabı okudu
Kutub'un teorilerinin şekillenmesinde özellikle tesirli oldular.
Yirminci yüzyıl yazarları arasında, Hasan el-Benna ve Ebu'l Ala Mevdudi, Kutub'un teorilerinin şekillenmesinde özellikle tesirli oldular. O'nun Hakimiyet -Allah'ın yeryüzündeki otoritesi- kavramı Kur'anî dayanaklardan yoksun olduğu için eleştirildi. Kutub Hâkimiyet fikrini, daha geniş bir kavram olan ve îlahi güç ya da egemenlik anlamına gelen Uluhiyyet'den ye alakâlı terimler olan, sahiplik ve yönetim anlamına gelen rububiyyet ve rabbaniyyet'den çıkardı. Bu ifadelerle Kutub, ondördüneü yüzyıl kriz teorisyenleri olan İbn Teymiyye ve îbn Kayyım el-Cevziyye'nin köktenci teolojisini canlandırmaya çalışıyordu.
Sayfa 104Kitabı okudu
Kutub'un eksensel rolü ve tesiri
Geçmişe nazaran Seyyid Kutub, İhvan; ve ÎKÖ, El-Tekfîr ve El-Cihad arasında vazgeçilmez bir halka olarak durur. Şüphesiz, militan bir ideolog olarak, İhvanın körelen köktenciliğinden 1970'lerin ,genç ekstremizmine olan nesil akışına önderlik etmiştir. Kutub'un eksensel rolünü ve yeni militanlar üzerindeki tesirini niteleyen üç özellik vardır: (1) bir teorisyen olarak, İslamcı ideolojinin yeniden doğuşu ye yönelişinde güçlü bir tesir yaptı; (2) eski İhvanın seçkin bir üyesi olarak, İhvanla inatçı kolları arasında örgütsel sürekliliği sağladı; (3) bir aktivist olarak devlete meydan okuyuşu ve ölümü, genç militanlar için taklid edilmesi gereken bir şehadet örneği ortaya, koydu.
Sayfa 103Kitabı okudu
Reklam
İhvan, 1928'da Hasan el-Benna tarafından İsmailiyye'de kuruldu
İhvan, 1928'da Hasan el-Benna tarafından İsmailiyye'de kuruldu. Teşkilatın kuruluşu, güçlü sosyal akımlarla, Benna’nın karizmatik şahsiyetinin bileşimini yansıtır. Savaş yıllarında Mısır, çatışmacı sosyal, ekonomik, siyasi ve ideolojik baskıların odağı olmuş, bu da İhvan'ın yükselişi için uygun bir ortam hazırlamıştı.
İhvan'ın manevi ve siyasi tesiri
Mısır kökenli olmasına rağmen, İhvan'ın manevi ve siyasi tesiri hemen bütün Arap ülkelerinde ve daha da ötesinde görülebilir. Şüphesiz, çağdaş Sünni İslami köktenciliği ve Arap ülkelerindeki göstergelerini muhakeme etmek, İhvan'ın kökenlerini ve gelişimini tam olarak anlamadan mümkün değildir.
Marksist bir rejim olarak Yemen Demokratik Halk Cumhuriyeti
Marksist bir rejim olarak Yemen Demokratik Halk Cumhuriyeti, (Güney Yemen) Arap devletleri arasında seçkin bir yere sahiptir. Marksist eğilimine rağmen, anayasa İslam’ı devlet dini olarak ilan eder ve üst düzey hükümet temsilcileri dini günlerde namaz kıldırırlar.
2010'da Arap Baharının öncüsü
Diğer ülkeler de olduğu gibi Tunus'ta da İslam, resmî bozulma, sosyal adaletsizlik ve Batılılaşma karşısında isyan dili oldu. Bu durum, yüksek ekmek fiyatlarının bindirilmesinden doğan Ocak 1984'deki geniş ayaklanmalarla doruğa çıktı. Rejim, İslami grupları şiddet yanlılığıyla suçladı ve orduyu ayaklanmayı bastırmak için harekete geçirdi
Suudi Arabistan, Fas, Ürdün, Körfez Devletleri ve Sudan
Monarşiler, kabile uzlaşmalarıyla güçlenen geleneksel bir islami çatıda tedrici'ci siyasetler izliyorlar. Bu nedenle İslam, elit sınıfın resmi ideolojisi, kendilerini meşrulaştırma aracı ve devlet dini olarak değişen derecelerde kullanıldı. Etraflarını geleneksel meşruiyet hâlesiyle sararak bu rejimler, İslam'ı bir başkaldırı ideolojisi olarak kullanan muhalefet çabalarını bastırmaya çalışıyorlar.
56 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.