Mescid-i Haram - Mescid-i Nebevi

Arzın Hazineleri

Fatih Karaboğa

Arzın Hazineleri Gönderileri

Arzın Hazineleri kitaplarını, Arzın Hazineleri sözleri ve alıntılarını, Arzın Hazineleri yazarlarını, Arzın Hazineleri yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sadakat yolu Sa’y
Kâbe-i Muazzama'nın doğu ve kuzeydoğusunda bulunan, hac ve umre ibadetinin bir cüzü, parçası olan "sa'y"ın yapıldığı Safa ile Merve arasındaki mahalle "Mes'â" denilir. Tarihte burası ibadet alanı olduğu gibi Mekke-i Mükerreme halkının gündelik hayatını devam ettirdikleri bir yerdir ayrıca. Kadîm kitaplar; Safa ile Merve arasında eskiden çeşitli meyve, hububat ve diğer yiyeceklerin satıldığı bir pazar kurulduğunu, şehrin en düzenli alışveriş merkezinin burası olduğunu ve müşteri yoğunluğunun zaman zaman sa'y yapılmasını engellediğini haber verir bizlere. Bu çarşı ilk defa Emeviler devrinde aydınlatılmıştı..
Makam’ı ibrahim
Önceleri Kâbe-i Muazzama'nın kapısının olduğu duvara bitişik bulunan Makâm-ı İbrahim taşı, meydana gelen sel nedeniyle ye- rinden uzaklaşır. Namaz kılanların tavafa engel olması nedeniyle de 639 yılında Halife Hazret-i Ömer (r.a.) tarafından geriye alınır. 930 yılında Mekke-i Mükerreme'ye gelen ve başta Hacerü'l-Esved olmak üzere birçok yeri yıkıp yağmalayan Karmatî lideri Ebû Tahir Cennâbî'nin şerrinden korumak için Makâm-ı İbrahim taşı saklanır. Ebû Tahir, mübarek taşı bulup parçalamak için çok uğraştıysa da bunda muvaffak olamaz. Karmati istilasından sonra Makâm-ı İbrahim, muhafaza edildiği yerden çıkarılıp günümüzde bulunduğu yere konulur
Reklam
Hacca gelip vefat eden peygamberlerden doksan dokuzunun, Makâm ı İbrahim ile Zemzem-i Şerif arasında medfun bulunduğu, Hasan Bas rî Hazretleri tarafından bildirilmiştir. Yine aynı rivayetin devamında "Kâbe-i Muazzama'nın etrafında üç yüz peygamberin kabri vardır. Bunların yetmiş tanesi Hacerü'l-Esved ile Rukn-i Yemânî arasındadır. Kavimleri helak olan peygamberlerden Hazret-i Nuh, Hazret-i Hûd, Hazret-i Salih ve Hazret-i Şuayb'ın (aleyhimüsselam) kabirleri, Zem- zem-i Şerif ile Hicr arasındadır." buyrulmuştur. Bu sebepledir ki tavaf ederken dünya kelamıyla değil, dua ve zikirle meşgul olmak evlâdır.
Emevî halifelerinden Velid bin Abdülmelik zamanına kadar Harem-i Saadet'in zemini kumla kaplıydı. Mescid-i Haram'ı genişleterek tabanını ilk defa kesme taşla döşeten odur.
Sakın terk-i edebden kûy-ı Hüdâ'dır bu Nazargâh-ı İlahidir, makam -ı Mustafa'dır bu
Sayfa 1 - Önsözü, Bu beyt, ecdadımızın, Haremeyn-ı Şerifeyn'e olan tazim ve hürmetinin en güzel ifadesidir
Zemzem Duası
Allahümme inni es'elüke ilmen nâfian ve rızkan vâsian ve şifâen min külli dâin ve sakamin (Allah'ım! Senden faydalı ilim, bol rızık ve her türlü dert ve hastalık için şifa istiyorum.)
Sayfa 58 - Yedikıta
Reklam
49 öğeden 51 ile 49 arasındakiler gösteriliyor.