Aşk Uğruna

Temmuz 2021
Ayrıntı Yayınları

2021 93. kitabı
Okunma: 14 Ağustos 2021 08:36
Yine yeni bir yazar, harika bir kalemle tanışmış olmanın mutluluğunu yaşıyorum. Özlem Narin Yılmaz ve son romanı Aşk Uğruna. Umarım okuyucusu çok çok olur. Kitabın adından da anlaşılacağı üzere tabii ki baş rolde aşk var. Aşkın olduğu yerde insanlar ve o insanların yaşadıkları, onların etrafında gelişen olaylar var. Kitabın baş karakterleri Perin ve Farid. Perin bizim kız. 12 Eylül darbesinden kaçıp Paris'e gitmek zorunda kalıyor. Farid ise İranlı bir ressam. O da İran devriminden, Humeyni yönetiminden kaçıp Paris'e geliyor. İki genci ülkelerinin makus talihi Paris'te buluşturuyor. Ailelerinin, sevdiklerinin ve ülkelerinin hasretini çeken bu iki genç insan, yaşadıkları bu hasrete içine düştükleri aşkın büyüsüyle tutunuyorlar. Yeni bir ülke, yeni bir hayat, yeni bir aşk ve her iki genç içinde onları bekleyen koca bir belirsizlik söz konusudur. İki genç aşık birbirine tutunarak yeni bir hayat kurmak üzereyken Farid'in Tahran'a gitmek zorunda kalması üzerine her şey bir anda tepetaklak oluyor. Aşk Uğruna konu itibari ile günümüzle de oldukça örtüşen bir kitap. Kitaptaki Nahide karakteri İran Devrimini ve Humeyni yönetiminin kadınlar üzerindeki baskısını anlatırken. anlattıkları bugünler de tanık olduğumuz ve onlar için endişe ve korku duymaktan başka birşey yapamadığımız Afgan Kadınlarının yaşadıklarını hatırlatıyor. Değişen rejimler nedense hep önce kadınları hedef alıyor. Yine Afganistan'dan göçler, toplumsal baskılar nedeniyle ülkesini terk etmek zorunda kalanlarn ve onların yaşadıkları var kitapta. Hani derler ya "Gitmek mi zor yoksa kalmak mı?" ben kitabı okurken bu ikilem üzerine çokca düşündüm hala da düşünüyorum. Farid'in "Öleceğimiz yer değil ,yaşayacağımız yerdir ülkemiz." sözü hala kafamda dönüp duruyor. Ben kitabı çok keyif alarak okudum. Sade ve akıcı
2021 66. kitabı
"İkimiz de ailemizi, yaşadığımız ülkeyi bırakmak zorunda kalmıştık. Sanki birbirine âşık olsunlar diye yaşadığı topraklardan binlerce kilometre uzağa üfürülmüş iki insandık. Hayat bazen pervasızca alıyor, sonra da cömertçe veriyordu." İki yaralı genç: Perin ve Farid... İkisi de Doğulu, Perin Türkiyeli, Farid İran... İkisi de darbe mağduru... Perin 12 Eylül 1980 Darbesi'nin, Farid ise İran İslam Devrimi'nin... Perin üniversite son sınıfta okurken darbe olur, Farid Tahran'da Güzel Sanatlar Fakültesi'ni yeni bitirmiştir. Darbenin ve devrimin kıskaçları yakalamadan iki genç soluğu Paris'te alırlar. Öyle ya, düşünen beyinlere, sanata sanatçıya tahammülü yoktur "darbe rejimi"nin... Perin, mutfak sanatlarıyla âlâkalı kursa başlar. Kalabalıkların içindeki yalnızlığına o kadar iyi gelir ki binbir koku ve renkler, alır götürür vatanına, evine, anne kucağına, en önemlisi de Farid'le yaşayacağı sonsuz aşka. Tutkuyla bağlanırlar birbirine. Daracık odadaki küçücük bir masada, şarap eşliğinde yaptıkları doyumsuz sohbetlerde hüzün vardır çoğunlukla. Her defasında aşklarının kızıllığı sakinleştirir hüzünlerini besleyen gözyaşı damlacıklarını... Acı bir telefon sesi Farid'i Tahran'a çağırır aniden: babası ağır hastadır. Sahte kimlikle girer kaçtığı topraklara. Sonrası hapishaneler, işkenceler, sorgular, sualler. Tek direnci Perin'in kara gözleri, kumral dalgalı saçları, sıcacık gülümsemesidir. Perin kaybetmiştir Farid'in izini. Öldü mü, sağ mı, başına ne geldi, bilemez. Umudunu yitirmeden bekler günlerce, aylarca, yıllarca. Farid'in de kara gözleri, sıcacık gülümsemesi diri tutar tüm benliğini. "...karşılık görmeseler de aşklarını göğüslerinde bir zafer madalyası gibi taşımayı" bilen kadınlardan biri olan Nahide kurtuluşu olur Farid'in Nasıl mı? Özlem Narin Yılmaz ilk okuduğum
2021 31. kitabı
Okunma: 05 Kasım 2021 16:15
Aşk Uğruna okuyarak Özlem Narin Yılmaz ile tanıştım.Uzun zamandır okumak isteyip bir türlü elime geçmeyen kitabı Türkiye’ye gider gitmez temin edip ,tam da kitabın bazı sayfalarının geçtiği Beyoğlu’nda okudum.Sayfaları karıştırdıkça karşıma çıkan ;Beyoğlu,Çukurcuma,Karaköy,Galata Köprüsü kelimeleri beni olduğum yerden havalara uçurdu.Ne güzel bir tesadüf oldu. Kitabın konusunu ayrı,okuduğum semti ayrı hatırlayacağım. Perin ve Farid kitabın kahramanları… İkisi de ayrı ayrı ülkelerde “rejime karşı çıktıklarından “ kendi ülkelerinden uzaklara Paris’e kaçıyorlar .. Perin ,12 Eylül darbesinden,Farid ise İran rejiminden … Yolları bir şekilde karşılaşıyor ,birbirini tanıdıkça daha da bağlanıyorlar . Çünkü ikisinin acıları ortak.. Memleketlerinden uzak,acıları ortak iki kişinin yaşadıkları ,savruluşları,bekleyişleri, sabrı ,aşkı,fedakarlığı her şeyi yüz yirmi sayfaya sığdırmış Özlem Narin Yılmaz. Kitabı sadece aşk adı altında okursak çok yanılırız. Sayfalar ilerledikçe okuduğum kurgunun ne kadar gerçek olduğunu,olabilecegını dusundum.Yıllar önce yaşanmış hala yaşanan acıların,savrulan hayatların ,rejimlerin,rejimlere ilk kurban verilenlerin kadınlar olması gibi acı gerçekler konu edinmiş. Kolay okunan,kalpte sıcacık bir his bırakan kitap derseniz aklıma ilk geleceklerden biri ,Aşk Uğruna olacaktır…

Özlem N. YılmazYazar · 7 kitap
1978 doğumlu. 2000 yılında Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi Biyoloji Öğretmenliğinden mezun oldu. Yazmaya üniversite yıllarında başladı. Kayıp Yalnızlık Ormanı adlı ilk öykü kitabı Eylül 2006 da, Kızböceği adlı ikinci öykü kitabı Şubat 2008 de Everest yayınları tarafından, Karmeleği adlı öykü kitabı Eylül 2010 da Cangençlik Yayınları tarafından yayımlandı. Bazı öyküleri ve yazıları Mahsus Mahal, Kitaplık, Notos Öykü, Hece Öykü, Eşik Cini, Lacivert dergilerinde ve Radikal Kitap Eki'nde yayımlandı. Yazınsal çalışmalarını sürdüren yazar, Aytekin Yılmaz’la evli. Halen İstanbul’da öğretmenlik yapıyor.