Dünyada ve Evrende Yaşam

Ocak 2019
Metis Yayınları

2023 12. kitabı
Okunma: 17 Mart 2023 20:32
Dünya dışında bir yaşam var mıdır, herhangi bir canlı yaşıyor mudur? Peki ama canlılığın şartları nelerdir? Hücresel yapı, boşaltım, solunum, üreme, metabolizma... Kısır olan canlılar da varken yabancı bir gezegende yaşam belirtisi ararken üremeyi nasıl direkt canlılık kanıtı olarak alabiliriz? Ya da tüm canlılar bir şeyleri metabolize eder ama aynı şeyi bir araba da yapabilir. Dünya dışı canlı izi ararken ne yapılmalı? "İnsanlığın bilgisindeki bu boşlukları doldurmak için, Dünya'daki yaşamın kökenini ve evrimini, ayrıca başka yerlerde mümkün olan çeşitli yaşam biçimlerini inceleyen bir bilim dalı olarak astrobiyoloji ortaya çıktı. NASA astrobiyolojiyi evrendeki yaşamın kökeninin, evriminin, dağılımının ve geleceğinin incelenmesi olarak tanımladı. Sık kullanılan diğer tanımlar, evrendeki yaşamın incelenmesi veya yaşamın kozmik bağlamda incelenmesidir. Bu anlamda, astrobiyologlar hem 'Yeryüzündeki yaşamın tarihi ve geleceği nedir?' hem de 'Başka bir yerde yaşam var mı?' sorularının peşinden giderler." "Yalnızca Samanyolu'ndaki gezegen arayışları bile her yıldızın en az bir gezegene sahip olduğuna işaret eder. Bu gezegenlerin bir kısmı, muhtemelen en az yüzde biri yaşanabilir olmalı, bu da yaşama ev sahipliği yapabilecek gezegenlerin sayısının bir trilyon milyarı geçtiği anlamına geliyor." Peki yaşama ev sahipliği yapma ihtimali olan bu kadar gezegen varken ve üstelik Samanyolu diskindeki yıldızlar 9 milyar yıldır oluşmuş ama Dünya 4.5 milyar yıldır varken nasıl diğer gök cisimlerinde yaşam olmadığını düşünebiliriz? Ama eğer böyle yüksek bir olasılık varsa bu kadar zamandır ordaki canlılar nasıl bizimle iletişime geçecek düzeye ulaşmamışlar? Bu ve bunun gibi pek çok soruyu cevaplamak için astrobiyolojiye ihtiyaç duyulur. Yıldızların biyolojisi de denebilir
Bilim
AstrobiyolojiDavid C. Catling · Metis Yayınları · 2019171 okunma
Uzayı merak eden ve bu konuya ilgi duyan bir çok kişi var bu tür kitapların da yazılıp basılmış olması onlar için önemli tabiki. Onlar diyorum fakat bende bu gurubun içinde yer aliyorum .baya uzun bir süre astronot olmak istediğim için bu konuları araştırıyorum ama internette istedigim het türlü bilgiye erişemiyordum ve kafama takılan bir çok soru oluyordu.Bende kitaplar pahalı olduğu için okulun kütüphanesinden bulduğum kitapları okuyorum. Bu kitap şans eseri karşıma çıktı. Hemen alıp okudum. Bana yararlı oldu tavsiye ederim.
İlişkiler
2025 71. kitabı
Okunma: 25 Aralık 2025 21:29
David C. Catling, kısa ama yoğun kitabında bizi "Evrende yalnız mıyız?" sorusunun bilimsel temellerine götürüyor. Astrobiyolojinin sadece uzak gezegenlerde yeşil adamlar aramak olmadığını, bu alanın aslında yer bilimleri, biyoloji ve astronominin sentezi olduğunu anlatıyor Kitap, yaşamın ne olduğunu ya da daha doğru ifade ile bildiğimiz anlamda yaklaşık olarak yaşamın ne olduğunu anlatarak başlıyor. Ardından, bu yaşamın evrende var olabilmesi için gereken 'kimyasal şartları' anlatıyor. David C. Catling, okuyucuyu Dünya'nın derin deniz termal bacalarından alıp, Jüpiter ve Satürn'ün gizemli uydularına, hatta ışık yılları uzaklıktaki ötegezegenlere uzanan bilimsel bir keşif yolculuğuna çıkarıyor. David C. Catling, kitabında spekülatif iddialar yerine kanıta dayalı bir iyimserlik sunuyor, akademik terimler arasında boğulmak istemeyen her okur için “Dünyada ve Evrende Yaşam Astrobiyoloji” kitabı iyi bir başlangıç kitabı.
2021 116. kitabı
Astrobiyoloji 12-13 yaşlarımdan beri ilgi duyduğum bir alandı benim için ama daha çok hayal gücümü kullanarak kendi kendime yasalar koyarak bir şeyler oluşturuyordum kafamda. Eğlenceli olmasına karşılık bilimsel anlamda bir o kadar da yanlış tabii ki. Bu yüzden daha çok bilimsel makaleler falan okudum ve indirimde de böyle bir kitap edinme fırsatı buldum. Kitabı çok sevdim, içinde ilgi duyduğum alanlardan, her şeyden biraz var. Başlangıç için ideal bir kitap. Coğrafya, jeoloji, astronomi, biyoloji, kimya ve daha sayamayacağım her türlü alandan bahsedilmiş. Oldukça tatmin edici bir okuma oldu benim için. Tavsiye ederim.
2022 40. kitabı
Okunma: 05 Kasım 2022 23:38
bir biyoloji öğretmeni olarak uzun zamandır merak ettiğim bir kitaptı. sanırım beklentim çok fazla olduğu için aradığımı bulamadım kitapta...ben sanki oralarda taa uzaklarda yaşayan belki bizden çok çok farklı şartlarda yaşamını sürdürebilen ya da buna ihtimali olan canlılardan bahseden bir kitap olduğunu düşünmüştüm : ( tamam benim hatam olabilir böyle bir canlı olduğunu tespit etseler mutlaka duyadık : ) farklı gezegenlerdeki farklı "yaşam" şartlarını anlatan araştırma kitabı... tabiki beğendim sadece beklentim çok yüksekti : ) mutlu okumalar : )
Astrobiyoloji
2021 3. kitabı
Tam da Mars’a yeniden indiğimiz zamanlarda, ilgimiz en üst seviyedeyken böyle bir kitabı okumak size çok iyi gelecek! Gerçekten büyük bir keyifle okudum ve şiddetle tavsiye ediyorum. İnsanlar çok eski zamanlardan beri yeryüzünde yaşamın nasıl ortaya çıktığı ve evrende yalnız olup olmadığımız gibi sorulara kafa yoruyorlar. Son dönemlerde adını giderek daha sık duyduğumuz astrobiyoloji tam da bu sorulara yanıt bulmak üzere ortaya çıkmış bir bilgi alanı. Evrende ve dünyada yaşamın kökenini, evrimini ve geleceğini inceleyen astrobiyologlar gelişen teknolojiyle birlikte her geçen gün hayal gücümüzü kışkırtan keşiflerde bulunuyor. Kendisi de bir astrobiyolog olan David Catling, bu kitapta astrobiyolojinin temel meselelerini ele alarak bu heyecan verici bilime dair kısa ama kapsamlı bir çerçeve sunuyor. • Dünyada yaşamı ortaya çıkaran koşullar nelerdi? • Yaşam hangi ilkeler temelinde gelişti? • Gezegenimiz mevcut haline erişmeden önce nasıl evrelerden geçti? • Kitlesel yok oluşlara hangi olaylar yol açtı? • Dünyamızın nasıl bir gelecek bekliyor? • Gezegenler nasıl oluştu? Güneş sisteminde ötesinde hangi gezegenlerde yaşam ortaya çıkmış olabilir veya gelecekte ortaya çıkabilir? Astrobiyoloji, okuru kendi tanıdık dünyasından dışarı adım atıp üzerinde yaşadığı görkemli gezegene ve çevresini sarmalayan uçsuz bucaksız evrene meraklı gözlerle bakmaya davet ediyor. Astrobiyoloji nedir? Dünyadaki yaşamın kökenini ve evrimini, ayrıca başka yerlerde mümkün olan çeşitli yaşam biçimlerini inceleyen bir bilim dalı olarak astrobiyoloji ortaya çıktı. NASA astrobiyolojiyi evrendeki yaşamın kökeninin, evriminin, dağılımının ve geleceğinin incelenmesi olarak tanımladı.
2020 10. kitabı
Okunma: 04 Temmuz 2020 17:18
Entropinin Fizik Hocaları tarafından kolaya kaçmak için basitçe "düzensizlik" olarak tanımlandığı ama gerçekte bundan fazlası olduğunu anlatan bir giriş ile başlayan kitap; Bizim lise zamanımızda öğrendiğimiz kimi biyolojiye dair bilgilerinde günümüzde geçersiz kaldığını, en basitinden canlı sınıflandırmasının bile bugün 20 yıl öncesinden farklı yapıldığı gibi detaylı bilgiler verirken bir yandan Dünyanın, Ayın, diğer gezegen ve galaksilerin oluşum süreçlerini, zamanlarını, etken madde ve atmosferik yapılarını detaylı hesaplamalarla anlatıp 50-60 yıl öncesinden başlayan uzak gezegenler üzerine keşif araçları ile elde edilen bulguları ve günümüzdeki Astrobiyolojik araştırmaları detaylandırıyor.

David C. CatlingYazar · 1 kitap
Britanyalı gezegenbilimci ve astrobiyolog. Fizik ve astrofizik alanındaki lisans eğitimini Birmingham Üniversitesi’nde, atmosfer, okyanus ve gezegen fiziği üzerine yaptığı doktorasını ise Oxford Üniversitesi’nde tamamladı. 1995-2001 yılları arasında çalışmalarını NASA’nın California’daki Ames Araştırma Merkezi’nde yürüttü. 2001 yılında Washington Üniversitesi’nde ders vermeye başladı. Araştırmalarında gezegenlerin jeokimyasal evrimlerine odaklanan Catling, NASA’nın 2008 yılında Mars’a yönelik olarak gerçekleştirdiği başarılı Phoenix görevinden sorumlu biliminsanları arasındaydı. Sayısız bilimsel makalesi bulunan ve Atmospheric Evolution on Inhabited and Lifeless Worlds (Yaşamın Olduğu ve Olmadığı Dünyalarda Atmosfer Evrimi) adlı kitabın da eşyazarı olan Catling, halen Washington Üniversitesi’nin Yeryüzü ve Uzay Bilimleri bölümünde profesör olarak ders veriyor.