Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Yeni Başlayanlar İçin

Astronomi

Jeff Becan

Astronomi Sözleri ve Alıntıları

Astronomi sözleri ve alıntılarını, Astronomi kitap alıntılarını, Astronomi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ve senin içinde şarkı söyleyen, düşünen şey, hala yıldızları dünyaya saçan ilk anın sınırları içerisinde yaşamaktadır. - Halil Cibran, Haberci (The Prophet)
Sayfa 15 - Tuti Kitap
Ay Olmasaydı Ne Olurdu?
Yapılan hesaplamalar, eğer Ay olmasaydı günümüzde gün uzunluğunun yaklaşık olarak 8 saat civarında olacağını ortaya koymaktadır. Başka bir deyişle, Dünya kendi ekseni etrafında bugünküne göre 3 kat daha hızlı dönecekti. Bir gezegenin kendi etrafında daha hızlı dönmesi yüzeyindeki rüzgarların daha hızlı esmesine yol açabilirdi. Bu nedenle yeryüzünde doğu-batı rüzgarları çok daha şiddetli, hava, kara ve denizler arasındaki ısı değişimi de daha hızlı olurdu.
Reklam
Eğer büyük patlamadan 1 saniye sonra yayılma hızı 100 kentilyondan bir parça daha küçük olsaydı Evren bugünkü haline ulaşamadan çökerdi.. #Stephen Hawking
Dünyanın güneş etrafında izlediği yörünge nedeniyle yıl boyunca 1 gün, 24 saatten 16 dk fazlalık ve 14 dk eksiklik arasında dalgalanır. Yıl boyunca bu dalgalanmalar birbirini sıfırlar böylece ortalama bir gün 24 saat olur. Yıl boyunca sadece 16 nisan, 15 haziran, 1 eylül, 25 aralıkta bir gün 24 saattir.
"ve senin içinde şarkı söyleyen, düşünen şey, hâlâ yıldızları dünyaya saçan ilk anın sınırları içerisinde yaşamaktadır."
Yörüngesi daha uzun olduğundan Venüs yılda en fazla 2 kere uzanıma ulaşır, bazı yıllar ise hiç ulaşamaz. Venüs uzanıma ulaştığında güneş doğmadan yaklaşık 3 saat önce ya da güneş battıktan 3 saat sonra ufkun daha yukarısında görünür.
Reklam
Merkür en büyük uzanımlarına yılda üç, dört ya da beş kere ulaşır: Uzanıma ulaştığında güneş doğmadan yaklaşık iki saat önce ya da güneş battıktan yaklaşık iki saat sonra ufkun biraz yukarısında görünür.
Jüpiter en az 16 aya sahip, bunların dört tanesi Merkür gezegeninin büyüklüğünde! Bunlar sıradan bir dürbünle kolaylıkla görülmektedir. Bu dört aya, onları 1610 yılında ilk defa keşfeden Galileo Galilei’nin ismi verildiğinden Galilei uyduları denmektedir.
Dünya
Ay Dünya'dan yavaş yavaş uzaklaşıyor ve yılda 3.8 cm kadar uzaklaşmaya devam ediyor.
Burçlar Üzerine
Burçları oluşturan on iki takımyıldız, kutup yıldızı olmayan yıldızlardandır ve gökyüzünde Güneş, Ay ve diğer gezegenlerin takip ettiği eliptik düzlemin üzerindedir. Kadim inanışa göre kişinin burcu doğum gününde Güneş ışınlarının içinden geçtiği takımyıldızı tarafından belirlenir. Ancak burç yıldızlarının kişiliğimize ve davranışlarımızda bir etkisi olmasının herhangi mantıklı bir sebebi olmamasının yanında, astrolojinin yörüngesel salınım denen bir sıkıntısı daha var. Yörüngesel salınım, Güneş'in ve Ay'ın çekim kuvvetlerinin Dünya'nın eğiminin zamanla değişmesine neden olmasıdır. Bu salınım sebebiyle, gök kutupları yıldızlara göre konumlarını zaman içerisinde yavaşça değiştirir. Örneğin; Güneş 3000 yıl önce ilkbahar ekinoksunda koç burcundan geçiyordu. Zamanımızda ilkbahar ekinoksunda doğan bir insan güneş farklı bir pozisyonda olup balık burcundan geçmesine rağmen koç sayılacaktır.
Sayfa 81 - Yörünge SalınımıKitabı okudu
Reklam
Dünya ekseni etrafında döndükçe gece göğündeki yıldızların çoğu doğudan batıya hareket ediyor gibi görünür- Kutup Yıldızı hariç, o kuzey göğünün merkezine çakılmış bir çivi gibi sabit kalır. Kutup Yıldızı ve yakınındaki yıldızlara Kuzey Kutup Yıldızları denir ve Kuzey yarım kürede yıl boyunca ufkun üstünde kalırlar.
Enerjinin aşırı derecede sıcak madde olduğunu, maddenin ise donmuş enerji olduğunu söyleyebiliriz.! #Einstein
Başlangıçta evrenimizin; varlığını bildiğimiz her şeyin- madde, Enerji, zaman ve mekan- hayal etmesi zor bir küçüklük ve sonsuz bir yoğunluk olarak var olduğu 'bir ve tek' gerçeklik haline 'başlangıç tekilliği' diyoruz. Bu her şeyi kapsayan gerçeklik, bir atomdan daha küçüktü ve bunun dışında hiçbir şey de yoktu. --- Bu bir atomdan çok dha küçük olan madde büyük bir patlamayla açıldı ve yayılarak evreni oluşturdu.
Mükemmel Bir Buluş ~ Okumaya Değer
Eratosthenes ve Yaz Gündönümü Erastosthenes, M.Ö üçüncü yüzyılda Mısır’ın İskenderiye şehrinde yaşayan önemli bir bilgindi. Bir kitapta Mısır’ın şehrinde yaz gündönümünün öğlen vaktinde bir dikili taşın ya da sütunun hiç gölge yapmadığını okudu. 800 km ötedeki İskenderiye’de ise dik nesneler o anda gölge yapıyordu. Syene 22.5 derece kuzey enlemi olan Yengeç Dönencesi’nin üzerinde bulunuyordu. Böylece öğle vakti Güneş Syene’nin tam üzerinde duruyordu. Ama İskenderiye daha kuzeyde olduğu ve Dünya eğimli olduğu için aynı durum İskenderiye’de söz konusu olamazdı. Bu Dünya’nın düz olmadığı anlamına geliyordu. Eratosthenes, İskenderiye ve Syene gölgelerin yönlerini ölçmekle işine devam etti ve aralarında 7 derecelik bir fark buldu. Bir kürenin eğimi 360 derecelik ise ve 360’ı 7’ye bölünce 51 çıkıyorsa İskenderiye ve Syene arasındaki mesafenin bütün Dünya yüzeyinin mesafesinin 51 de 1 i olacağını çıkardı. Sonuç olarak, Eratosthenes sadece Dünya’nın yuvarlak olduğunu değil, İskenderiye ve Syene arasındaki mesafeyi 51 ile çarparak gezegenin ne kadar büyük olduğunu çok yakın bir şekilde bulabildi.
Sayfa 65 - ERATOSTHENES VE YAZGÜNDÖNÜMÜKitabı okudu
Salma nebulalar yakındaki yıldızlardan gelen radyasyon sayesinde ışık yayan gaz ve toz topluluklarıdır. Bu çeşit nebulalar genellikle yeni yıldızlar doğurur. M42 Nebulası, göksel ekvatorda bulunan ve kış aylarında belirgin olan Orion takımyıldızındaki bir salma nebuladır.
66 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.