Atatürk Kimdir? Atatürk'ün İnkilapçılığı 5

Ahmet Bekir Palazoğlu

Atatürk Kimdir? Atatürk'ün İnkilapçılığı 5 Gönderileri

Atatürk Kimdir? Atatürk'ün İnkilapçılığı 5 kitaplarını, Atatürk Kimdir? Atatürk'ün İnkilapçılığı 5 sözleri ve alıntılarını, Atatürk Kimdir? Atatürk'ün İnkilapçılığı 5 yazarlarını, Atatürk Kimdir? Atatürk'ün İnkilapçılığı 5 yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Tevfik Fikret'in Şair Fuzülî-i Bağdadî için söylediği gibi Atatürk, "Kurak bir çölde akıp gitmiştir." Yani bu eşsiz deha, tamamiyle anlaşılmadan ölmüştür.
Sayfa 5 - Ebabil YayınlarıKitabı okudu
Atatürk'ün bir ihtilâlciden ziyade bir inkılâpçı olduğuna eserleri şahittir. Ölümünden evvel yerine kimin geçeceğini bildirmemesi, kaydı hayat (yaşadıkça) şartıyla devlet reisi olması tekliflerini şiddetle reddetmiş olması, hakikî demokratik bir Cumhuriyet kurmak isteğinin başlıca âlâmetidir (işaretidir). Muhalif bir fırka (parti) tesisi teşvikini de ömrü vefa etseydi Anayasayı iki meclisli bir Cumhuriyet şekline sokacağının müjdecisi telâkki (kabul) edenlerdenim.
Sayfa 4 - Ebabil YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Hepimiz Atatürk'ün; asırlarca ve Osmanlı İmparatorluğu'nun siyasî, içtimaî bünyesini kemiren, her türlü terakkiye, kalkınmaya başlıca engel ve nihayet inkırazına (çöküşüne) sebep olan taassup ve cehaletin zadei meşumu, yani uğursuz çocuğu olan "irtica"ın amansız bir düşmanı olduğunu asla unutmamalıyız.
Sayfa 3 - Ebabil YayınlarıKitabı okudu
Yeni harflerin kabulünde ittifak eden "Philologues" lisan mütehassıslarımızın, beş sene müddetle bir alışma zamanı teklif etmelerini, inkılâpçılık düşüncesiyle, ruhuyla reddetmiş, "Bu iş üç ayda olmalıdır." demiş ve yapmıştır.
Sayfa 3 - Ebabil YayınlarıKitabı okudu
İhtilâllerde zaman ve fırsat, taktik bakımından büyük önemi haizdirler (sahiptirler). Fırsatı kollayan, zamanı intihapta (seçmede) isabet eden ihtilâller kayıp etmezler. Atatürk bu cihetlere(yönlere) çok dikkat ederdi. Zamanı çok güzel seçer, fırsatı asla kaçırmazdı. Zamanı gelmedikçe acele etmez, sabrederdi. Koruk sabırla helva olur. O kadar sabrederdi ki yerinden kıpramayacağına hükmedilirdi. Hakikatte prensiplerinden bir zerresini feda ettiği görülmemiştir. O, sabreder, sabreder; fakat bir de fırsatı ve zamanı ele geçirince, ihtilâlin prensibini tatbikat alanına koymakta dakika geçirmezdi. Prensip tatbikata girince, onun aksi olan eskiliğin yerinde yeller eserdi. Cumhuriyetin ilânı böyle oldu. Şapka giymek, lâik devlet hep böyle oldu…
Sayfa 1 - Ebabil YayınlarıKitabı okudu
Tevfik Fikret'in Şair Fuzuli-i Bağdadi için söy­lediği gibi Atatürk, "Kurak bir çölde akıp gitmiştir." Yani bu eşsiz deha, tamamiyle anlaşılmadan ölmüş­tür. -İsmail Hakkı KAVALALI
Reklam
Geri19
98 öğeden 91 ile 98 arasındakiler gösteriliyor.