Atatürk Kütüphanesi

Atatürk'ün Hususiyetleri

Kılıç Ali

Atatürk'ün Hususiyetleri Gönderileri

Atatürk'ün Hususiyetleri kitaplarını, Atatürk'ün Hususiyetleri sözleri ve alıntılarını, Atatürk'ün Hususiyetleri yazarlarını, Atatürk'ün Hususiyetleri yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
123 syf.
7/10 puan verdi
·
26 saatte okudu
Kitap Kılıç Ali'nin Atatürk hakkındaki kimi hatıraları ile analizlerinden oluşuyor. Gayet kısa yazılmış, Atatürk hakkında az bir bilgiye sahip insanların bile bildiği şeylerden bahsetmiş. Daha önce bilmediğim bir iki ayrıntı haricinde yeni bir şey vermedi bana. Atatürk'ün en yakınında yirmi sene geçirmiş birisinin ağzından halkın neredeyse tamamının bildiklerinin tekrarlanmasını beklemezdim. Sonuç olarak. Kitap kesinlikle okunmalı mı? Kesinlikle okunmalı diyemem. Merak eden okuyabilir.
Atatürk'ün Hususiyetleri
Atatürk'ün HususiyetleriKılıç Ali · Sel Yayınları · 195528 okunma
İran şahının Atatürk'ten ayrılırken veda ettiği zaman söylediği son sözü şu olmuştu: ''- Biraderim! Bilesiz ki şarkta (kendisini kastederek) bir kolordu kumandanınız vardır!''
Sayfa 106 - Sel YayınlarıKitabı okudu
Reklam
İran şahı Rıza Pehlevi, Atatürk'e o kadar muhabbetle bağlanmıştı ki: ''- Menim birader!'' derdi. Hep birlikte İzmir'e gidiliyordu. Trenle Alaşehir civarına gelindiği zaman şah kalkmış, Atatürk henüz uykuda yatıyorlardı. İstasyonlarda halk davul, zurna ve mızıkalarla istikbal ediyorlardı. Şah, Atatürk'ün rahatsız olmamaları için tren penceresinden eğilerek halka: ''- Menim birader uyuyor! Rahatsız etmeyesiz! Susasız!'' diye davulları, mızıkaları bizzat susturuyorlardı.
Sayfa 105 - Sel YayınlarıKitabı okudu
Atatürk daima: ''Millet vasfına layık bir toplluluk için takip edilecek doğru yolu ve istikameti gösterecek en emin rehber ve mürşit ancak ma'şeri vicdan ve milli benlik, milli iz'andır. Tecrübelerimizin, ilim ve aklın bize tavsiyesi de ancak budur. Bunun haricinde bir mürşit, bir reis aramak gaflettir, cehalettir, delalettir!'' Buyururlardı.
Sayfa 51 - Sel Yayın eviKitabı okudu
Bir Aralık kıza aşık oldum.
"Hatırlarım: Hakikaten çocukluğumda iyi giyinmeyi çok severdim. Şemsi Efendi Mektebi'ne giderken bana giydirdikleri şalvar üzerine sardıkları kuşak beni çok sinirlendirirdi. Bilemezsiniz, ne zaman ki Askeri Rüştiye mektebine girip de mektebin resmi üniformasıni giydim, işte o zaman âdeta beliğime hâkim olmuşum gibi bana bir his, kendime bir kuvvet geldi. Bu elbiseyi giydiğim zaman on beş, on altı yaşındaydım. Annemin dediği gibi Şevki Paşa'nın kızına ders vermek için evlerine giderdim. Bir aralık kıza âşık oldum. Fakat ders harici hiçbir şey görüşmezdim. Nadiren, pek müstesna zamanlarda bir iki kelime söylemek fırsatını bulurdum. Manastır idadisine gittikten sonra tabiatıyla her şey unutuldu!" O zamanki Atatürk'ün arkadaşlarının ifadelerine göre bu kızcağız da o çocukluk çağında Atatürk'ü severmiş ve ölünceye kadar da kimse ile evlenmemiş. Ne hazindir ki Atatürk, Erkânıharp zabiti çıktıktan sonra bir kaza neticesinde yüzünün güzelliğini kaybederek tanınamayacak hale geldiğini duyduğu kızcağızı hastanede yatarken ziyaret etmiş ve kendisine izdivaç (evlenme) teklifinde bulunmuş. Fakat ne yazık ki o aralıkkızın ömrü vefa etmemiş, ölmüş.
Yüzü Gözü Yoğurt Olmuştu!
bu vaziyeti Atatürk şöyle anlatırdı; “- babam öldükten sonra annem ile birlikte dayımın köyüne gittik ve oraya yerleştik. Dayım tam manasıyla bir köy hayatı geçiriyordu. Çoçukluk bu ya, ben de o hayata derhal karıştım ve çok da hoşuma gitti. Dayım çiftlikte kahyalık ediyordu. bana da vazife verdi. Benim başlıca işim tarla bekçiliğiydi kardeşim makbule ile beraber bakla tarlasının kulübesinde otururur,  Tarladan kavgaları kovalamakla meşgul olurduk. hatta bir gün hiç unutmam makbule ile yoğurt yiyorduk, aramızda kavga çıktı. Makbule’nin başını tuttum ,yoğurt çanağının içine soktum. Yüzü gözü yoğurt olmuştu!” Atatürk çocukluğuna ait bu hatırayı anlatırken kahkahalarla gülerdi ve bu hikayeyi hemşirelerini gördükleri ve neşeli oldukları zaman ekseriyetle hemşirelerine de tekrar ettirirlerdi.
Sayfa 16 - AtatürkKitabı okudu
Reklam
44 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.