Avrupa'da Türk İmajı

H. Mustafa Eravcı

Avrupa'da Türk İmajı Sözleri ve Alıntıları

Avrupa'da Türk İmajı sözleri ve alıntılarını, Avrupa'da Türk İmajı kitap alıntılarını, Avrupa'da Türk İmajı en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İstanbul'un alınmasıyla ortaya çıkan "Türk korkusu" ile birlikte, XV.yüzyılın son yarısında,Osmanlı'ya yönelik seyahatnamelerde bir patlama görülür. XVI.yüzyıl ve sonrasında kaleme alınan seyahatnameler,daha ziyade Büyük Türk'ü tanımaya dayalı olarak veya Avrupa'da gelişen Rönesans,Reform,Coğrafi Keşifler ve Aydınlanma gibi toplumsal hareketlere bağlı olarak ortaya çıkmışlardır.Bu seyahatnameler önceki yüzyıllarda dini amaçlarla yerine getirilen hac seyahatnamelerinden üslup ve bilgi açısından farklılık gösterir.Rönesans'ın yaydığı hümanizm hareketi ve 18.yüzyıl aydınlanması,batıyı bilim,güzel sanatlar ve insan doğasını tanımaya yönlendirerek doğu toplumlarına duyulan merakı artırmıştır.
Luthere göre Türkler, Papalık da görülen bozulma dolayısıyla Allah'ın hıristiyanlara verdiği bir cezadır.
Reklam
Türklerin "İngiliz-Fransız-Rus Gavuru" kelimesine,İngiliz,Fransız ve Ruslar "Anlayışsız-Barbar-Kaba Türk" ile karşılık verirler.Bu tür kanılar,imajlar genel olarak kısmen hızla oluşabilen fakat kolaylıkla değişip silinmeyen toplumsal değer yargılarıdır.
Elizabeth döneminde İngilterede okçular hedef tahtası olarak Türk kafasını kullanıyorlardı.
İspanyol atasözü " uzun yolculuklara çıkanlar, kuyruklu yalanlarla eve döner!"
Avrupalının,Türkiye'yi ya da Türk insanını nasıl gördüğü haliyle Türklerin görüş açısından çok farklıdır. Öyle ki "Anne Türkler" "Kurnaz Türkler", "Türk İşi", "Şark Kurnazı", "Hamamcı Türkler", Türk gibi sigara içmek", "Türk gibi küfür etmek", ya da ben Türkçe konuşuyorum?" gibi sözler, Avrupa insanı arasında varolan Türkler hakkındaki öngörüleri gösterecek deyimlerden sadece birkaçıdır.Mesela "Anne Türkler" Avrupalıların Türklerden nasıl korktuklarını,uzak ve anlaşılması güç olarak gördüklerini göstermesi bakımından önemlidir.
Reklam