Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Aydınlanma Rüyası: Modern Felsefenin Yükselişi

Anthony Gottlieb

Aydınlanma Rüyası: Modern Felsefenin Yükselişi Sözleri ve Alıntıları

Aydınlanma Rüyası: Modern Felsefenin Yükselişi sözleri ve alıntılarını, Aydınlanma Rüyası: Modern Felsefenin Yükselişi kitap alıntılarını, Aydınlanma Rüyası: Modern Felsefenin Yükselişi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Rousseau'nun Toplum Sözleşmesi eserindeki "genel irade" kavramı.
"Çoğunluk çoğu zaman ne istediğini bilmez, zira kendisi için neyin iyi olduğunu bildiğine pek rastlanmaz." Bu yüzden yurttaşların, ne istediklerini daha iyi anlayanlar tarafından yönlendirilmesi -gerek olduğunda da zorlanması- gerekiyordu. Bu yüzden 1946'da kaleme aldığı bir yazısında Bertrand Russell, bu türden duygu­ların Rousseau'yu "sözde demokratik diktatörlüklerin siyaset felsefesinin mucidi'" yaptığını söyledi. Dolayısıyla Russell'a göre, "Hitler de Rousseau'nun bir sonucuydu."
Sayfa 329Kitabı okudu
Yazdığı son şeylerden birinde Leibniz şöyle demişti: İster yavaş yavaş isterse de göz açıp kapayıncaya kadar olsun, her şeyin iyiye gideceği kesindir. Bazen işler kötüye gidiyor gibi görünebilir, fakat daha büyük bir şevkle ileri atılmak için ayak izlerimizi gerisin geri takip etmemiz gibi bir şey olarak kabul edilmelidir bu.
Sayfa 273Kitabı okudu
Reklam
Spinoza'nın iddiasına göre, Kitab-ı Mukaddes'te anlatılan mucizevi hikayelerin esas amacı, "insanları, özellikle de eğitim­siz insanları takvaya yönlendirmektir... aklı ikna ederek değil, tahayyüle hitap edip onu ele geçirerek."
Güçlü bir yönetim olmadığı takdirde ha­yatın zorlu, vahşi ve kısa olacağı uyarısında bulunan bir adam olarak hatırlansa da, akılcılık ve kendini koruma arzumuzun bizi barışın peşine düşüreceğini, dolayısıyla hayatın hoş, medeni ve uzun olacağını belirtiyor Hobbes.
Descartes'ın mekaniğe dayalı bilimi ve rasyonalist dünya görüşü.
Descartes, makinelere ve her türden mekanik alete o ka­dar hayranlık duyuyordu ki, pek çok kişi tarafından bilinen bir dedikoduya göre, gayrimeşru kızı Francine'e neredeyse tıpatıp benzeyen, çalışır durumda ve gerçek insan boyutunda bir be­beği çoğu zaman yanında gezdiriyordu.
Spinoza'nın dinler hakkında fikirleri
Spinoza'ya göre, kutsal kitaplar "sıradan insanın ihtiyaçlarına uyarlanmıştı." Ayin kuralları ve geleneksel Yahudilerin uyduğu diğer kurallara gelecek olursak, Spinoza'ya göre, bunların esas amacı, Yahudilere bir kimlik duygusu vermek ve kültürsüz köleler olarak yaşadıkları Mısır'dan kurtulduklarında onların bir kanun sistemine sahip olmalarını sağlamaktı. Bu kurallar kötü zamanlarda bir boşluğu doldurmuştu, bugün artık bir geçerlilikleri yoktu.
Reklam
Leibniz'e göre:
Bilim, felsefe ve teoloji alanındaki çalışmaların da insanlığın re­fahında rolü vardı, zira bu türden araştırmalar da insanın içinde bulunduğu dünyanın işleyişini ve mutluluğa erişmek için ne ya­pılması gerektiğini ortaya koyuyordu.
Ahlak ve siyaset felsefecileri doğa filozoflarının ve matematikçilerin yolundan giderse siyasetin başlıca sorunla­rından biri olan iç savaş ihtimali bertaraf edilebilir Hobbes'e göre.
Spinoza
"Tanrı'nın bir yasa koyucu veya prens olarak tarif edilmesi ve merhametli vs. diye gösterilmesi, popüler anlayışa teslim olmaktır ve bu yaygın bilginin eksikliğidir.'" Tabii insanlar ahmakça bunları görmezden gelmeye çalışabilir, ama akıbetleri uçuruma adım at­maya çalışan birinin akıbeti kadar kaçınılmaz olacaktır.
Hobbes göre medeniyetin nimetlerini en çok geometriye borçluyuz.
Yıldızların gözlemlenmesi, toprakların haritalandırılması, zamanın ölçülmesi ve uzun mesafeli yolculukların insan ya­şamına getirdiği ne kadar fayda varsa; binalarda güzel, sa­vunmada güçlü ve makinelerde fevkalade ne varsa, kısacası modern dünyayı geçmişin barbarlığından ayıran ne varsa neredeyse hepsini geometriye borçluyuz; fiziğe borçlu oldukla­rımızı da fizik zaten geometriye borçlu.
56 öğeden 31 ile 40 arasındakiler gösteriliyor.