Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gündem(deki/dışı) Çeşitlemeler

Aykırı Spinoza

Antonio Negri

Aykırı Spinoza Gönderileri

Aykırı Spinoza kitaplarını, Aykırı Spinoza sözleri ve alıntılarını, Aykırı Spinoza yazarlarını, Aykırı Spinoza yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kriz yazgının neticesi değil, varoluşun ön kabulüdür. Sâdece ahmaklar krizi sonuç olarak düşünebilir. Sâdece hayalperestler bundan kaçınabileceğimizi iddia eder. Kriz her zaman bir koşuldur. İmgelem ve etiğin, varlığın derinliklerine inerek, krizde batmak yerine krizin ötesinde yeniden inşâ etmelerinin nedeni budur. Özneyi kuran kolektif ilişkinin içinde ve kolektif ilişkiye can veren güç içinde, kendi üzerlerinde inşâ ederler. Krizi feshetmek, varlığı feshetmektir; krizi yaşamak ise onun ötesine geçmektir.
Sayfa 137Kitabı okudu
Pek tabii ki Spinoza, varlıktan temel diye söz eder ve biz de bu sayede Spinoza'nın düşüncesinin mensup olduğu alanı, "ontoloji" kelimesini kullanarak tanımlayabiliriz. Fakat bu temel, yüzey olarak anlaşılır ve bu durum, Spinoza'nın düşüncesini, varlığa dair bildiğimiz diğer her türlü kavrayışın ötesinde konumlandırır. Burada
Sayfa 131 - 132 - PdfKitabı okudu
Reklam
Spinoza, ontoloji ve genel olarak varlık anlayışı tarihinde eşsiz bir konuma sâhiptir. Deist ve panteist varlık görüşleri, onun varlığı maddîliği ilânı karşısında dağılıp gider. Spinoza’nın düşüncesi fizik ile etik, fenomenoloji ile soybilim, etik ile politika arasındaki bir süreklilikle nitelenir: Varlığın tezahürlerinin bu çözülemez sürekliliği, yüzeylerin bu döngüselliği, Spinoza’nın sistemini, etkin ve indirgenemez biçimde, ontolojinin öncel ve (büyük oranda) ardıl versiyonlarının karşısına koyar. Spinoza’nın ontolojisi için, ontoloji geleneğinin mutlak bir ihlâlidir denebilir.
Sayfa 130 - 131 - PdfKitabı okudu
Spinoza, insanlar arasında piyasa ilişkilerini aşkın unsurlarla düzenleme olanaklarını radikal biçimde reddederek, ateizmi politikaya sokar. İnsanın, kendisinden başka patronu yoktur.
Her türlü ütopyacılığın ötesinde, politik olsnın bütün özerkliğinin yıkılması ve kitlelerin kolektif ihtiyaçlarının otonomisinin kabul edilmesi: Bu, Spinoza’nın, gerçekliği politik oladak kuruşunun sıra dışı modernliğidir.
Spinoza’nın felsefesinde hiçbir zaman değerin aşkınlığına rastlanmaz.
Reklam
“Eğer iki kişi bir araya gelip güçlerini birleştirirse, birlikte Doğa üzerinde daha fazla güçleri, dolayısıyla da tek başına olduklarındakinden daha fazla hakları olur; bu biçimde bir birlik oluşturanların sayısı ne kadar çok olursa, beraberce daha fazla hakka sâhip olurlar” (TP II/13). Böylece bireylerin evrensel olarak verili olan doğal hakları, toplumsal antagonizmayı bir uçtan diğerine kat ederek, bu antagonizmayı bir uçtan diğerine kat ederek, bu antagonizmayı aşkın tarzda inkâr ederek, kendisini kamu hukuku (diritto pubblico) biçiminde kurar.
Spinoza TTP’de şöyle yazar: “Finis revera Reipublicae libertas est” (“Devletin amacı, gerçekten de özgürlüktür.” -TTP XX 232 [285]).
“Demokrasi, politik olanın temelidir.”
Spinoza’nın TP’deki metafiziğinin sistematik sonucu olarak teorileştirdiği demokrasi, üretim ilişkilerini gizleyen, mistikleştiren ya da mevcut politik ilişkileri meşrulaştıran bir demokrasi değildir. Bireysel güçlerin gelişimi içinde kolektif bir eylemeyi (fare) tesis eden, politik ilişkileri bu temelde kuran ve bunları, üretim ilişkilerinin köleliğinden dolaysızca kurtaran bir demokrasidir. Bireylerin gücü, dünyayı biçimlendirirken, toplumsal ve politik dünyayı da biçimlendirir. Kolektifi inşâ etmek için bu gücü devretmenin gereği yoktur. Kolektif ve devlet, bu güçlerin gelişimiyle birlikte inşâ edilirler. Demokrasi, politik olanın temelidir.
Arkadaşları Spinoza’ya duruşunu düzeltmesini, kendisini politik anlamda krala sâdık ve metafizik anlamda gelenekçi olarak sunmasını salık verdiler.
88 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.