Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

2017 Nisan

Ayraç - Sayı 090

Ayraç Dergisi

Ayraç - Sayı 090 Gönderileri

Ayraç - Sayı 090 kitaplarını, Ayraç - Sayı 090 sözleri ve alıntılarını, Ayraç - Sayı 090 yazarlarını, Ayraç - Sayı 090 yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İçerisinde yaşadığımız çağın temel sorunsalı hiç çekinmeden söylenebilir ki, aşırı pozitiflik ve fazlalıktır. Zayıflık bir kusur; yavaşlık bir beceriksizlik; olumsuzluk ölümcül bir günah; asosyalite tanrısal bir ceza olarak değer görmekte, günümüzde.
F.Gökhan ÖzcanKitabı okudu
Arabesk müziğin ruhuna sinmiş olan 'yorgunum' teması, bilhassa biz kent mağdurları için hiç de tesadüfi, isabetsiz bir betimleme değil. Yorgunluk çağındayız; yorgunuz.
F.Gökhan ÖzcanKitabı okudu
Reklam
Türk toplumunu tek bir kelimeyle tanımla deselerdi "tereddüd" derdim, ve eklerdim: Türkiye iki asırdır tereddüd içinde bocalayan bir toplum. Ne Batılı olabildik, ne Doğulu kalabildik. İki yüz yıllık çabanın bizi getirip bıraktığı yer, Şerif Mardin'in deyimiyle "çift milletli bir toplum" oldu. Laiklikle dindarlık, demokrasiyle despotizm, alafrangayla alaturka, modernizmle gelenek arasında bocalayan, tereddüd geçiren bir toplum. Türkiye'nin son iki yüz yıllık geçmişi bir tereddüdün tarihi: ne o, ne bu!
Ömer Faruk K.Kitabı okudu
Okumak aslında inasanın kendine bir cevap aramasıdır. Bir çare üretme aracıdır okumak...
61 syf.
·
Puan vermedi
Dergi, kitapyurdundan aldığım kitaplarla birlikte hediye olarak geldi :) Kitap inceleme,tahlil ve eleştiri dergisi Peyami safa raporu sunmuş okura eserlerin birçoğu tahlil ediliyor Peyami safa yı tanımak açısından güzel bir inceleme yazısı olmuş.. Adalet Ağaoğlu nun "dert dinleme uzmanı kitabı tahlil edilmiş "Aşırının laneti" ne azın azı ne çoğun çoğu ne ifrat ne tefrid. İtidalli olmalı ortasını bulmalıyız Her duyduğun ve nesne nin. Modern çağın hislerimizi aşırılık sebebi ile yıpratması hazların hep azami derecede istemek. Yalnızlaşmak, kalabalıklar içinde tek kalıyoruz Dikkat çekici bir yazı var! "insani yardımın nesi yanlış" Savaşları devletler (!) çıkarır yine bu devletler kontrolünde olan kurumlar yardım bahanesi ile onları sömürür Kriz kervanı kitabında yazar. Afrika da ve savaş olan ülkeler de yardım götüren malum uluslararası kuruluşların belli ki Yerli halkların ergen kızları ile fuhuş yaptığından bahsetmiş. Ve ne hikmetse bu kuruluş un gittiği yerlerde fuhuş artıyormuş. Linda polmen bunlara tanıklık etmiş. Bosna savaşında bahsedilen " bize silah verin, verdiğiniz gıdalar ve ilaç lar sadece bizim sağlıklı ölmemizi sağlıyor " Bunu bosna Sırp savaşını anlatan incir kuşlarında bi olay da anlatıyor ve (BM barış gücü temsilcisi zevatın adını hatırlamıyorum) sırpların Boşnak kadınlarına neler yaptığını hatta bu temsilcinin kitapta kahramanın adı sueda yanılmıyorsam tecavüz ettiğine değinir Şu durumda bile acımasızca görüyoruz ki savaşı yapan güçler yanlışlıkla vurduk tiyatrosunu...
Ayraç - Sayı 090
Ayraç - Sayı 090Ayraç Dergisi · Ayraç Dergi Yayınları · 201726 okunma
Bu hayatta sadece kendisinin olmadığını ve kendisinin yaşamadığını basit bir bilgi objesi olarak bilmesinden ziyade, bu durumu ahlak üretecek bir bilinç seviyesine taşımanın kaygısını çektiğinde insan bir nitelik ve derece kazanır.
Reklam
Kapitalizmin hızlandırdığı yaşamda duygular da körelir. Özgürlük aktifliğe bağlanır ve bu sebeple duyguların olağan ritmi kaçar. Söz gelimi öfke, sınırlarını, hakkını savunmak isteyen birinin zamanıdurdurmasını ve her şeyi baştan aşağı sorgulamasını sağlayan bir duygu olarak kapitalist toplumda hoş görülmez. Kişi kendisini ezen patronuna öfkelenemez; en fazla kızar ve içe doğru patlar.
Ömer Faruk K.
Türk toplumunu tek bir kelimeyle tanımla deselerdi "tereddüd" derdim, ve eklerdim: Türkiye iki asırdır tereddüd içinde bocalayan bir toplum. Ne Batılı olabildik, ne Doğulu kalabildik. İki yüz yıl­lık çabanın bizi getirip bıraktığı yer, Şerif Mardin'in deyimiyle “çift milletli bir toplum” oldu. Laiklikle dindarlık, demokra­siyle despotizm, alafrangayla alaturka, modernizmle gelenek arasında bocalayan, tereddüd geçiren bir toplum.
Batı gökyüzüne baktıkça yıldızları güneşi ve ayı gördü ; gördü ama Tanrıyı unuttu. Oysa evren Tanrının yazdığı bir şiir. Deney gözlem ve bilim onu okumak için gerekli alfabe.
Sezai karakoç'un dediği gibi:
Avrupa uygarlık olarak ancak Avrupa sınırları içinde kalıyordu. Dışarı taşımıyordu. dışarı taşışı sadece istila için oluyordu. Asya ve Afrika avrupayı bir uygarlık olarak değil, bir düşman hatta kimi zaman tabii bir afet gibi idrak ediyordu "
Sayfa 27 - Ömer faruk k. Bir tereddüdün aydını
Reklam
insani yardımın nesi yanlış¿
Bosnalılar, gazetecilerin önünde uluslararası hayırseverlere, " size ihtiyacımız hiç yok," diye haykırdılar. "Kendimizi korumak için silaha ihtiyacımız var. Sizin yiyecek ve ilaç yardımlarınız sadece bizim sağlıklı ölmemizi sağlıyor. "
Sayfa 13 - Kadir pektezel
İyilik, kötülük kadar sistematik ve örgütlü değildir.
Sayfa 12 - Kadir pektezel
Hakikatin yorgunluğu
Eskiden yorgunluk hakikatin, dünyaya duyulan güvenin bir parçasıydı. Yani insanın kendine ait zamanından ve kendine dönük eylemlerinden kaynaklanırdı. Aşırılığın benlikleri tükettiği bir çağda parçalanan bireyin yorgunluğu ise, dünyayı hiçleyen, şiddet içeren trajik bir yorgunluktur.
Sayfa 10 - Adorno,minima moralia
Kaygı
Bu küstah endişe bu kutsal evham belki de İçinde bulunduğumuz çağın çürümesinden kendimizi sakınmak için kurban ettiğimiz hayvanları yakacak ateştir.
Sayfa 8 - Soren kierkegaard
61 syf.
4/10 puan verdi
·
1 saatte okudu
islamcı bir dergide yaşar kemal ve ince memed'e dair bir inceleme okumak güzeldi. ayrıca bu sayıda insani yardımın nesi yanlış adlı bir yazı da ilgi çekici.
Ayraç - Sayı 090
Ayraç - Sayı 090Ayraç Dergisi · Ayraç Dergi Yayınları · 201726 okunma
36 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.