Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kutsal ve Sanat İlişkisine Yönelik Bir Yorumlama

Babasız Doğma Fenomeni

Muzaffer Yılmaz

Babasız Doğma Fenomeni Sözleri ve Alıntıları

Babasız Doğma Fenomeni sözleri ve alıntılarını, Babasız Doğma Fenomeni kitap alıntılarını, Babasız Doğma Fenomeni en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"İslâm'da Hristiyanlıktaki anlamıyla hiçbir kutsal imge olmamasından dolayı, insan, kendisini, bir biçimde tanrı-insan imgesiyle özdeşleştirerek tasarlayamaz." (Nasr, 2017: 239,250) Seyyid Hüseyin Nasr'ın özetlemeye çalıştığı düşünce paralelinde, Tanrı'nın oğlu olarak doğan yetki sahiplerinin İslâm Dünyası'nda neden görülmediği bir anlam kazanmakla beraber aslında fenomenin kimlik değiştirerek mevcudiyetini devam ettirdiği ve Tanrı'nın oğlu anlayışının (dolaylı olarak) Tanrı'nın kırbacı, Tanrı'nın gölgesi, Tanrı'nın kılıcı gibi ünvanlarla sürdürüldüğü görülmektedir.
Sayfa 64 - LiteraTürk AcademiaKitabı okudu
Erk-devlet-iktidarın gücünü meşrulaştırmak için kutsal bir referansa ihtiyaç duyması, aynı zamanda bu referansın insanoğlunda bir karşılığının olmasıyla da alâkalıdır. Yirminci yüzyılın ortalarında bir imparatoru Tanrı'nın oğlu olarak görmek, aynı zamanda bir bakıma görmeyi de istemekti.
Sayfa 65 - LiteraTürk AcademiaKitabı okudu
Reklam
Ortaçağ insanı, her şeyde Tanrı'ya ilişkin bir bağlantı arayan sezgisel gerçekler ve betimlemelerle dolu bir dünyada yaşamaktaydı. 13. yüzyılın önemli yazar ve düşünürü Dante, zahirdeki ve görünen anlamlar sadece bir örtüden ibarettir diyerek aslında bu dönemin dünya görüşünü özetlemektedir.
Sayfa 82 - LiteraTürk AcademiaKitabı okudu
"Batı dünyası ile Doğu dünyası birbirinden kısmen de olsa ayrılmaktadır. Çünkü kadim Hıristiyanlık sanatında, her şeyin Tanrı'ya (hakikate) ulaşması için bir gaye güdülmüşken; doğuda, Tanrı'nın (hakikatin) her şey de görünmesi amaçlanmıştır." 81. dipnot metninden