Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Aydınlanma Yolunda Bir Ömür

Bahriye

Elfin Tataroğlu

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Ümmetçilikten aslını unutan bir milletiz. İbretlik bir olay
Sultan Abdülhamit zamanında, Avrupa'da bulunan bir Jön Türk'ün anısı çok ilginçtir. Bir grup Jön Türk bir kütüphanede sık sık buluşmaya, çalışmaya başlamışlar. Kütüphanenin Fransız amiri de meraklanmış kimdir bu grup, yanlarına yaklaşmış sormuş? "Siz nesiniz?" Jön Türkler şaşırmış, "Müslümanız" demişler. Fransız amir demiş ki: "O sizin dininiz. Milliyetiniz nedir?" Bu sefer Jön Türkler, "Biz Osmanlıyız" diye yanıt vermişler. Adam yavaş yavaş sinirlenmiş: “Bu da sizin tabiiyetiniz. Milliyetiniz nedir? Mesela şurada oturan adama sordum Ermeni’yim dedi. Yanındaki ise Rum’muş. Siz de Rum veya Ermeni olamazsınız ya?!” Anısını paylaşan Jön Türk, “İşte o gün Türk olduğum aklıma geldi” der.
Sayfa 157Kitabı okudu
Doçentliği için hazırlamakta olduğu çalışma, XIII. yüzyıl civarında İslam devletlerine hükümdarlık ya da naibelik etmiş Türk kadınlarını anlatıyordu. Kadınlar, Bahriye için önemliydi. Özellikle ortaçağdaki Müslüman toplumlarında kadınların yönetime ortak olduğunu, bazen oğulları bazen eşleri yerine hükümdarlık etmek durumunda kaldıklarını ve bu konudaki başarılarını özenle incelemek ve tarihe not düşmek istemişti.
Reklam
... Atatürk ve arkadaşları için bu uluslaşma, ulus devleti inşa sürecinde dört ilke çok hayatiydi; çağdaşlaşma, laiklik, ulusal egemenlik ve bunun bir devamı olarak halkçılık.
Sayfa 157Kitabı okudu
Bahriye Üçok bir ışık hüzmesiydi... Onun için partililerin onayını almak zor olmayacaktı. O çocukluğunda geçimlerini sağlamak için yaptığı üçüncü sınıf gemi yolculuklarını, doktora tezini yazarken bir yandan çeviri yapıp diğer taraftan dikiş dikmişliğini, evde iki memur maaşıyla zar zor geçinmişliğini asla unutmamıştı. O bir akademisyen olduğu kadar, bir Karadeniz kızıydı da... Kolay pes etmeyecek, çizmesini giyip sahaya inecekti... Sıcak siyaset onun için daha yeni başlıyordu...
Bir ulus her şeyden önce kültürü ile var olur. Biz varisi olduğumuz kültürü yıkarak mı güçleneceğiz?...
Reklam
... Devrimin hâlâ daha halka doğru anlatılmaya ihtiyacı var. Gazi Paşa'nın dediği gibi dans, balo hepsi bahane. Önümüzde uygar bir dünya var, o dünyaya ayak uydurabilmek, bilimde, sanatta, felsefede ona yaklaşabilmek esas mesele... Zaten inkılâplar da böyle bir çağdaşlaşma tahayyülünün parçası değil mi? ...
Sayfa 158Kitabı okudu
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.