Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kıta Avrupası Felsefesi Üzerine Denemeler

Başkalık Deneyimi

Zeynep Direk

Başkalık Deneyimi Gönderileri

Başkalık Deneyimi kitaplarını, Başkalık Deneyimi sözleri ve alıntılarını, Başkalık Deneyimi yazarlarını, Başkalık Deneyimi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"sorumluluğun paradoksları, zamanla, vermeyle, etik ilişkinin yapısından, karşılıklılığın aşılmasından türeyen birçok somut paradoks son çözümlemede etik öznenin paradoksal yapısına bağlanır. levinas'ın sonsuz sorumluluk yüklediği etik özne, elbette ki "sonlu bir varlığın sonsuz sorumluluk yüklenmesi paradoksu"dur. descartesın
Sayfa 156
Veren, vermeye mecbur olmamaya mec­burdur. Alanın, verileni bir karşılıklılık ekonomisine düşme­den, yani borçlanmadan kabul etmesi için, minnettarlık duy­maması bir yana, verileni körce farketmeyerek nankörce alma­sı gerekir.
Sayfa 190Kitabı okudu
Reklam
Armağan, tam da verildiği noktaya geri dönmeyerek, çemberle ilişkisinde yabancı kalarak, karşılıklılık ekonomisini kesintiye uğratan şeydir.
Sayfa 190Kitabı okudu
Modern Avrupa felsefesinin özgürlük mefhumu, so­mut dünyayı akla tabi hale getiren idealist bir eğilim, siyasi öz­gürlük mefhumu ise akla dayanarak tarihsel belirlenimi redde­den bir liberalizmin işaretini taşır.
Sayfa 140Kitabı okudu
Hiçbir zaman size bakan gözleri güzel ya da çirkin bulamazsınız, ne renk olduklarını fark ede­mezsiniz. Başkasının bakışı, gözlerini maskeler, sanki gözleri­nin önünden gider"
Sayfa 53 - SartreKitabı okudu
Sartre, Varlık ve Hiçlik'ın "Başkası­nın Varoluşu" bölümüne şaşırtıcı bir biçimde "utanç" deneyi­minin yönelimsel yapısını betimleyerek başlar. Utanç, birincil olarak "başkasının önünde kendinden utanmaktır". Bayağı bir hareket yapmakta, örneğin burnumu karıştırmaktayımdır, ama eğer tek başımaysam bunun için yargılayıp ayıplamam kendi­mi, fakat başımı kaldırdığımda, birinin bunu gördüğünü fark ettiğimde hareketimin bayağılığından utanırım, çünkü başkası­na göründüğüm halimle yargılarım kendimi. "Başkasının beni gördüğü gibi olduğumu" fark ettiğim (reconnaisssance) zaman söyleyecek hiçbir şey bulamayarak tepeden tırnağa bir titre­meyle sarsılırım
Reklam
Levinas yaratıcı kaynakla ilişkiyi, Descartes gibi "sonsuzluk fikri" yoluyla düşünür. "Mükemmel olmadığını bilmek için mükemmelin fikrine, sonsuzluk fikrine sahip olmak gerekir der Descartes"
"... Bir misyoner tarafından başından aşağı su dö­küldüğünü fark eden, ölmekte olan bir köle, misyonerden bu­nu neden yaptığını açıklamasını ister. Misyonerin cevabı şu olur: 'Cennete gidebilmen için/ Siyah köle buna karşı şöyle ce­vap verir: 'Beyaz insanların bulunduğu bir cennete gitmek iste­miyorum.' Sonra arkasını döner ve ölür.
Hegel, Bernal'in dediği gibi zamanı için "tipik bir şahsiyet"tir. "Avrupa'yı sever, Hint'e saygı duyar, İslamdan nefret eder ve Afrika'yı tamamen aşağılar."
Cornford'a göre "felsefe doğumunda bilimsel bir kuramdan çok mitik bir kurguya yakın" dır. "İyonyalıların fiziğinin ne il­hamı ne de yöntemi bugün bizim 'bilim' dediğimiz şeye ben­zer." Pre-Sokratikler "deney yapma" nosyonuna ya da pratiği­ne sahip değillerdir. Pre-Sokratik düşünce, aklın doğa üstüne yaptığı saf ve kendiliğinden bir düşünümün ürünü değildir. Pre-Sokratiklerin yaptığı şey, dinin geliştirdiği mitik dünya gö­rüşünü, daha soyut bir terminoloji kullanarak daha laik bir çer­çeveye aktarmaktır. Pre-Sokratik düşünürlerin evrenin oluşu­muna ilişkin açıklamaları, evrenin oluşumuna ilişkin mitlerin temel izleklerini yeniden ele alır ve geliştirir. Kısacası Cornford'a göre, pre-Sokratik felsefe, miti başka türlü bir söylemle yeniden yazar.
36 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.