Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Başlangıçtan Yirminci Yüzyıla Türk Dili Tarihi

Ahmet Bican Ercilasun

Başlangıçtan Yirminci Yüzyıla Türk Dili Tarihi Sözleri ve Alıntıları

Başlangıçtan Yirminci Yüzyıla Türk Dili Tarihi sözleri ve alıntılarını, Başlangıçtan Yirminci Yüzyıla Türk Dili Tarihi kitap alıntılarını, Başlangıçtan Yirminci Yüzyıla Türk Dili Tarihi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Motun (Mete)
Toprak ne kadar değersiz olursa olsun devletin temelidir; hiç kimseye verilemez.
Sayfa 62 - Akçağ Yayınları - 17. Baskı - Ankara 2016Kitabı okudu
Alp Er Tonga Sagusu günümüz Türkçesiyle
Alp Er Tonga öldü mü, Kötü dünya kaldı mı, Zaman öcünü aldı mı Artık yürek yırtılır. Felek fırsat gözetti, Gizli tuzak uzattı, Beyler beyini şaşırttı;
Sayfa 49 - Akçağ Yayınları
Reklam
Köktürklerin Oluşumu
1. Kuzey Liang Devleti, Tabgaç hükümdarı Tay-wu tarafından 439 yılında yıkıldı. Bunun üzerine Aşina önderliğinde 500 ailelik bir grup Juan-juanlara sığındı ve bir süre sonra Altay dağlarına yerleşti. Altay dağları civarında yaşayan çeşitli Türk boylarıyla genişleyerek Köktürkleri oluşturdu. Köktürkler, Juan-juanlara tâbi idi ve onlar için demir silahlar üretiyorlardı. 534 yılında başlarında Bumın bulunuyordu.
Sayfa 79
"Ben cahilin dilini bilmem" diyor Yusuf, "Sözlerimi bilgili insanlara söylerim", "Yani bu kitabı bilgili olanlara yazıyorum." "Bilgisiz ile hiç sözüm yok benim; ey bilge kişi ben senin hizmetkârınım. Sana dönüyor ve özrümü bildiriyorum: Söz söyleyen her zaman yanılabilir; anlayışlı insan onu işitince onarıp düzeltir. Söz, deve burnu gibi halkalıdır; nereye çekilirse oraya gider."
Sayfa 299 - "Kutadgu Bilig"/ Yusuf Has Hacib
M.Ö. 209-174 yılları arasında 35 yıl Türk devletini yöneten, “kuzeyde yay çeken bütün kavimleri birleştiren” ve bütün Türkleri bir bayrak altında toplayarak milletimize büyük bir şevket çağı yaşatan Motun, Türklerin hafızasından silinmedi.
Sayfa 53
Aprın Çor Tigin, Türk edebiyatı tarihi açısından son derece önemli bir isimdir; çünkü o, adı bilinen ilk Türk şairidir; bir başka ifadeyle şairi belli olan ilk şiirler ona aittir. “Sevgili” adını verebileceğimiz diğer şiiri ise edebiyatımızın ilk aşk şiiridir.
Sayfa 227 - akçağ yayınlarıKitabı okudu
Reklam
Kutadgu Bilig’in bugüne ulaşmış bulunan üç nüshası vardır: Herat, Mısır, Fergana nüshaları.
Sayfa 295 - akçağ yayınlarıKitabı okudu
Türkiye’de Köktürk anıtlarını ilk tanıtan bilim adamı Necip Âsım’dır.
Sayfa 152 - akçağ yayınlarıKitabı okudu
Köktürklerin Oluşumu
2. (Aradan zaman geçip Bumın güçlendikten sonra) Bumın, Juan-juan hükümdarına elçi göndererek kızımı istedi. O da "Sen benim demir işlerimde çalışan bir kölemsin, nasıl böyle bir teklifte bulunabilirsin?" mesajıyla bir elçi gönderdi. Bumın elçiyi derhal öldürdü ve Juan-juanlarla ilişkisini kesti ve 552 baharında âni bir baskınla Juan-juan devletini ortadan kaldırdı. Bumın'ın vefatıyla 553'te kağan olan Bumın diğer oğlu Mukan ve Batı'da devleti idare eden İstemi zamanında Köktürk Kağanlığı gücünün zirvesine ulaştı. Çin, Sasani ve Bizans gibi, Orta Çağ başlarının en büyük üç yerleşik gücünün kuzeyinde büyük bir imparatorluk haline geldi.
Sayfa 80
Sevgili Kasınçıgımın öyü kadgurar men; Kadgurdukça Kaşı körtlem, Kavışıgsayur men. ... Yavuklumu düşünüp dertlenirim; Dertlendikçe Kaşı güzelim, Kavuşmak isterim. Aprın Çor Tigin
Sayfa 230 - akçağ yayınlarıKitabı okudu
117 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.