Başlangıçtan Yirminci Yüzyıla Türk Dili Tarihi

Ahmet Bican Ercilasun

Başlangıçtan Yirminci Yüzyıla Türk Dili Tarihi Sözleri ve Alıntıları

Başlangıçtan Yirminci Yüzyıla Türk Dili Tarihi sözleri ve alıntılarını, Başlangıçtan Yirminci Yüzyıla Türk Dili Tarihi kitap alıntılarını, Başlangıçtan Yirminci Yüzyıla Türk Dili Tarihi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Uygurlar’a dair:
“795’te Uygur hanedan boyu değişti. Kağanlık, Yaglakarlardan Edizlere geçti. Alp Ulug Bilge unvanıyla tahta oturan ve 10 yıl Uygurları idare eden bu kağanın dönemi, Uygurların en parlak dönemidir.”
Sayfa 221Kitabı okudu
"Nostratik Teorisi" nedir?
"Nostratik teorisi, altı dil ailesinin aynı kökten çıktığını ve dolayısıyla bir "büyük aile" (super family, macrofamily) oluşturduğunu kabul eder. Nostratik büyük ailesini oluşturan altı dil ailesi şunlardır: Samî-Hamî, Kartvel, Hint-Avrupa, Ural, Dravid, Altay (İlliç-Svitıç 1971)."
Reklam
"Savaşçılık kabiliyetini iyice güçlendiren demirciliği yanında, otlak ve su içinde için mücadeleler dolayısiyle metaneti artan bozkırlı, aynı zamanda, huzur içinde yaşayabilmek için insanların karşılıklı saygı hissi ile donanması gerektiğini de öğrenmiş ve insan kütlelerini sürekli olarak barış halinde tutabilmek için toplulukta herkes tarafından riayeti zarurî bir 'hukuk' düşüncesine ulaşmıştır. Bu 'devlet' fikrinin doğuşudur.
Sayfa 42 - Alıntı: Kafesoğlu, İbrahim, Türk Millî Kültürü, Boğaziçi Yayınları, İstanbul 1996, s.213Kitabı okudu
Kül Tigin'in anıt mabedinin tasviri:
"Doğudan Batıya doğru balbalların arasında uzanan yolu izleyerek, etrafı da balballarla çevrelenmiş anıt mabede gelen Türkler, iki koç heykeli arasındaki kapıdan bahçeye girip önce bengü taş üzerindeki yazılara bakarlar; orada Türk'ün başına gelenleri, acı günleri ve zaferleri, Köl Tigin'in yiğitliklerini okurlar; Köl Tigin'in vefatı sırasında Bilge Kağan'ın dökemediği göz yaşlarını döküp hıçkırıklara boğulurlar..."
Sayfa 117Kitabı okudu
Bulgarca
Bulgarların Türk dili tarihinde özel bir yeri vardır. Bulgar Türklerinden kalan dil malzemesi çok olmamasına rağmen eldeki malzeme bazı önemli özellikleri belirlemeye ve Bulgar Türkçesinin, bugün yaşamakta olan Çuvaş Türkçesiyle ilişkisini ortaya koymaya yetmektedir. Bulgar Türkçesiyle onun bugünkü temsilcisi sayılan Çuvaş Türkçesi, diğer Türk lehçelerinin hiçbirin de bulunmayan bazı özellikleriyle Türk lehçeleri arasında farklı ve özel bir yer tutar.
Sayfa 201 - Akçağ Yayınları
Köktürk anıtlarında Oguz veya Tokuz Oguz olarak geçen bu boyların, Selçuklu ve Osmanlı'yı çıkaran Oğuz boyu ile bir ilgisi yoktur. Uygur birliğini oluşturan Dokuz Oğuzlar, 24 Oğuz boyundan tamamen farklı boylardır. Her iki grup için Oğuz kelimesinin kullanılmasının sebebi "Oğuz"un "oklar, kabileler" anlamına gelmesidir. Nitekim r Türkçesi kullanan Bulgar Türklerinde de Tokur Ogur, On Ogur, Otur Ogur (Otuz Oğuz) adlarını taşıyan boy birlikleri vardır.
Sayfa 218Kitabı okudu
Reklam
58 öğeden 111 ile 58 arasındakiler gösteriliyor.