Başlangıçtan Yirminci Yüzyıla Türk Dili Tarihi

Ahmet Bican Ercilasun

Başlangıçtan Yirminci Yüzyıla Türk Dili Tarihi Gönderileri

Başlangıçtan Yirminci Yüzyıla Türk Dili Tarihi kitaplarını, Başlangıçtan Yirminci Yüzyıla Türk Dili Tarihi sözleri ve alıntılarını, Başlangıçtan Yirminci Yüzyıla Türk Dili Tarihi yazarlarını, Başlangıçtan Yirminci Yüzyıla Türk Dili Tarihi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Köŋül tadgı ne ol bu köz tatgı ne Bu iki tadıdgın özüm ülgi ne "Gönül tadı nedir, göz tadı nedir? Bu iki tattan özümün payı nedir?" Yanut birdi Ödgülmiş aydı tadıg Köŋül arzu kolsa bekürtse katıg "Yanıt verdi Ödgülmiş, dedi tat gelir, Arzusunu sağlam tutarsa gönül." Sevitmiş yüzin körse közke tatıg Köŋül arzusın bulsa özke tatıg "Sevgili yüzü görülse göze tat, Gönül arzusunu bulsa öze tat."
Sayfa 307 - Kutadgu Bilig/Hükümdar ile Ödgülmiş'in konuşmasından
Yunus Emre'nin duru, saf, fakat derin manalı şiirleri, kendinden sonrakileri, özellikle tasavvuf çevresini çok etkilemiş ve bu durum, onun adını kullanan birçok şairin ortaya çıkmasına yol açmıştır. Yunus bize âdeta çoğalarak gelmiştir. Araştırıcılar onun şiirlerini başka Yunus'lardan ayırmak için çok uğraşmışlardır ve bugün de uğraşmaktadırlar. Belki de Yunus bize yine bir vahdet-kesret oyunu oynamaktadır veya hepimizi Molla Kasım yerine koymaktadır.
Sayfa 440Kitabı okudu
Reklam
Ol ödün tigin inçe tip yarlıkadı: Bu yirtünçü törüsi antag ol. Amrak yime adrılur, sevig yime serilür, tip tidi. (O zaman şehzade şöyle buyurdu: Bu yeryüzünün töresi böyledir. Sevgili ayrılır, seven sabreder, dedi.)
Sayfa 256 - Prens kalyanamkara ve papamkara hikâyesi. (Edgü Ögli Tigin ile Ayıg Ögli Tigin.)
52- Er busuşlug teŋri bulıtlıg. Bulıt ara kün togmış. Busanç ara meŋi gelmiş, tir. Ança bilinler: Edgü ol. (Adam elemli, gök bulutlu. Bulut arasından güneş doğmuş, elem arasından mutluluk gelmiş, der. Şöyle biliniz ki bu iyidir.)
Irk Bitig (Fal Kitabı).
26- Taŋ taŋlardı. Udu yir yarudı. Udu kün togdu; kamag üze yaruk boltı, tir. Ança biliŋ: Edgü ol. (Şafak söktü. Arkasından dünya aydınlandı. Ardından Güneş doğdu, her şey üzerine ışık geldi, der. Şöyle bilin ki bu iyidir.)
Sayfa 235 - Irk Bitig (Fal Kitabı).
“Üstelik Kâşgarlı Uygur harfleri ve yazısı hakkında bazı bilgiler verdikten sonra “Kâşgar’dan Yukarı Çin’e dek, çepeçevre bütün Türk ülkelerinde hakanların ve sultanların yarlıgları, mektupları eskiden beri bu yazı ile yazılagelmiştir.” diyerek Uygur yazısının o yıllarda bütün Türk ülkelerinde yaygın şekilde kullanıldığını da açıkça belirtiyor (DLT I 1941: 10).”
Sayfa 312Kitabı okudu
Reklam
63 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.