Batı Düşüncesi - Felsefi Temeller

Ahmet Cevizci

Batı Düşüncesi - Felsefi Temeller Sözleri ve Alıntıları

Batı Düşüncesi - Felsefi Temeller sözleri ve alıntılarını, Batı Düşüncesi - Felsefi Temeller kitap alıntılarını, Batı Düşüncesi - Felsefi Temeller en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Modern öncesi dönemde, evrenin bütünü içerisinde, evrenin bir parçası olan ve insanın bütüne uyum sağlama aracı olarak görülen akıl, modern dönemle birlikte evreni dönüştürmenin, yeni modlar ve dünyalar icat etmenin biricik referans noktası olur. Kendisini bütünün bir parçası olarak gören modern öncesi insan da, yerini hakikati kendisinden hareketle inşa etmeye muktedir görülen modern özneye bırakır.
Dini düşüncede her varlığın Tanrı'nın belirlemiş olduğu amaca göre hareket ettiği varsayılırken, seküler karakterli modern düşünce, yeryüzüne müdahil bir Tanrı anlayışının yerine kendisini sebep-sonuç ilişkilerinde gösteren doğa yasaları düşüncesini yerleştirmiştir.
Sayfa 26
Reklam
"İnsan insanın kurdudur" sözünde de karşılığını bulduğu üzere, her insanın kendi varlığını koruma isteğinin temel teşkil ettiği bir doğa yasası anlayışına bağlı olarak Hobbes, insanların birbirlerine tahakkümlerini ortadan kaldırıp, kendi varlıklarını devam ettirebilmek için, haklarını toplumsal bir sözleşme ile tanrı'nın yerini alacak olan devlete devrettiklerini ileri sürer. Böylelikle insanlar, herkesin birbiriyle savaş halinde olacağı doğal durumdan, hayatlarını güven içerisinden sürdürebilecekleri sivil toplum haline geçerler.
Sayfa 137 - İSAM Yayınları
Modern düşünce, üzerinde tefekkür edilecek bir tabiat anlayışından ziyade, insan tarafından yönetilecek bir doğa düşüncesine sahiptir.
Sayfa 152Kitabı okudu
Parmenides'in, "Bir şeyi düşünmek ona bir anlamda varlık benzeri bir şey kazandırır" şeklinde ifade edilebilecek yaklaşımı, gerçek anlamda var olmayan şeyin düşünülemeyeceği, dolayısıyla onun gerçekte var olmadığı sonucunu doğuran bir akıl yürütme biçimi olarak, Batı düşüncesinde tümdengelim (dedüksiyon) olarak bilinen akıl yürütmenin ilk örneğini oluşturur.
Sayfa 49 - İSAM Yayınları
Batı düşüncesi, Antik Yunan'da doğada hüküm süren sebeplerin ve var olanların temel ilke ve zemininin araştırılmasına tekabül eden bilimsel düşünme mantığının ve Sokrat (Sokrates), Eflâtun (Platon) ve Aristo (Aristoteles) gibi Yunanlı filozofların felsefeleriyle başlayan düşünce tarzının zaman içinde geçirmiş olduğu evrimi dile getirir. Yunan'la başlayan Batı düşüncesi, Roma İmparatorluğu ve kaynaklarını Doğu'dan alan Hıristiyanlığın kendisine eklemlenmesiyle devam etmiş, Rönesans, modern bilim ve felsefenin doğuşuyla çağdaş dünyadaki anlam içeriğine kavuşmuş ve nihayet Aydınlanma ile bir yandan kemale ererken, diğer yandan kendisine karşı radikal düzeyde tartışmaları da muhtevasına almak suretiyle günümüze intikal etmiş bir düşünce geleneğini ifade eder.
Sayfa 16 - İSAM Yayınları
Reklam
137 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.