Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Batıcılık, Ulusçuluk ve Toplumsal Devrimler 2

Niyazi Berkes

Batıcılık, Ulusçuluk ve Toplumsal Devrimler 2 Gönderileri

Batıcılık, Ulusçuluk ve Toplumsal Devrimler 2 kitaplarını, Batıcılık, Ulusçuluk ve Toplumsal Devrimler 2 sözleri ve alıntılarını, Batıcılık, Ulusçuluk ve Toplumsal Devrimler 2 yazarlarını, Batıcılık, Ulusçuluk ve Toplumsal Devrimler 2 yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Uygarlık, toplumsal devrimlerin mahsulüdür ve toplumsal akış içinde beslenir. Bunsuz, bir toplum yaratıcı kudretlerini seferber edemez. Batıda da bu böyle olmuştur. Bundan ötürüdür ki Batıdan hazır uygarlık alınamaz; alınmaya kalkışıldığı zaman sonuçlar kalkınma ilerlemesi değil gerileme bozulması olur.
Atatürk’ün tarih anlayışı, bugün unutulmuş gibidir. Çoğu kişi nazarında o, gelip geçmiş hafif bir çılgınlıktı. Batıcı aydın, onu hatırlamaktan utanıyor: Atatürk’ün bu yanını unutmaya çalışıp, var kuvvetiyle “O Batıcılıktır” iddiasında tesellisini buluyor.
Reklam
Aydın, Batıcı olunca, onun hakkında kullandığı en nazik kelime “Alaturka” kelimesi oldu: Kendini “Alafranga” olarak ayırdı. Alaturka, yani Türk gibi olmak iptidailik, alafranga yani Frenk gibi olmakta medenilik. Hiç bir milletin aydını, aşağılık duygusunun bu kadar derinine inmemiştir!
Abdülhamid zamanında Anadolu’da vızır vızır dolaşan Avrupalı seyyahlar, boyuna Türklerin Anadolu’da iğreti bir azınlık olduğunu, nüfuslarının azaldığını, ekonomice, yok sayıldığını yazarlar. Hatta bu yazılarda, Anadolu’da yeni Yunan nüfusu yerleştirilmiş olduğunu hayretle okudum. Bizim devlet adamlarımızın ve yazarlarımızın bundan haberleri olduğuna dair şimdiye kadar bir şeye rastlamadım. Gafil, cahil ve milli haysiyet denen şeyden nasipsiz insanların idaresi altına düşen insanlar, bunların cezasını evlatlarına ve torunlarına ödetirler bir gün.
Büyük çapta yeni olayların verdiği tecrübelerden ders alarak fikirleri değiştirme geleneği bizim aydınlarımızda yoktur. Saplandıkları fikirlerin o kadar istibdadı altındadırlar ki gerçekler karşısında bir şey öğrenmezler ve bu yüzden eğilimleri genellikle taassup şekline girer.
Bir lordun hayatını , başka bir lordun kanı değil , mensup olduğu kan grubundan bir fakirin veya işçinin kanı kurtarabilir
Reklam
Batıcılık hiçbir yerde gerçekleşmemiş, sadece gericiliğe yarayan bir bireyci aydın ütopyasıdır.
Sayfa 222Kitabı okudu
Eskiden kalmış Türk aydınlarının Milli Kurtuluş Savaşı'ndan bir şey öğrenmemiş olması insanı hayretler içerisinde bırakacak ölçüde olmuştur.
Sayfa 163 - CumhuriyetKitabı okudu