Batık Krediler

Haziran 2017
Alfa Yayıncılık
Sıralamalar

2023 259. kitabı
Efenim tesadüfen keşfettiğim bir #polisiyeroman olan Batık Krediler ile karşınızdayım. Yazarın 'Bir Komiser Haritos Polisiyesi' başlığı altında 6ıncı kitabıymış. Ama Kriz Üçlemesi serisinin 1inci kitabı oluyor. Yazarın İstanbul'da doğduğunu, lise eğitimini de burada gördüğünü ama Yunanistan'a mübadele yıllarında gitmek zorunda kalmış ailecek. Bu arada pek çok ödülü de var, hatta bu kitabı da ödüllü. Efenim arka kapağa hiç bakmadım. Doğruca okudum ki bir de be göreyim? Yunanistan'daki 2010 krizi birçoğunuz hatırlamaz belki ama çok olaylar olmuştu o zamanlar. İşte yazar, kriz döneminin tam da ortasında gerçekleşen bir hikaye yazmış. Olay emekli ve zengin, bir siyahi hizmetkarla yaşayıp, bir gün kafası bir kılıçla kesilen kurban meselesi değil sadece. Bence ödül almasının sebebi, bizzat o dönemdeki toplum psikolojisini yansıtması ve yakın çağın bir meselesine -okuyunca anlayacaksınız- ayna tutmasıydı. Ayrıca halkın kültür yapısı da çok iyi yansıtılmış, Avrupa milletlerine bakışı da. Açıkçası okurken hiç yabancılık çekmedim, pek benzer noktalarımız varmış. Hikaye, emekli ve zengin bir bankacının kafası kesilerek öldürülmesi üzerine başlıyor. Ve bu bankacının bir de siyahi hizmetkarı var. Hikaye böyle gider derken şaşırıyorum. Çünkü ardından 3 bankacı daha aynı şekilde öldürülüyor. Teröristlerin işi olarak düşünülüyor tabi ama çok başka şeyler ortaya çıkıyor. şaşırtıcı bitti ve çok beğendim. Eh tabi ki dehşet ve ibretle tavsiye ederim
Batık KredilerPetros Markaris · Alfa Yayıncılık · 202389 okunma
Seri Katilin Naif Hikayesi
2025 39. kitabı
Polisiye romandan beklediğim biraz daha hızlı bir tempo, 8 puan verdim tempo kaybından. Onun dışında kurgusu iyi ve akla yatkın. Harika diyemiyorum ne yazik ki vurucu değil ama zekice bir kurgu var, lüzumsuz karakter yok kitapta. Kitap Yunanistan da yaşanan krizin nelere neden olduğunu bütün gerçekliği ile vuruyor okuyucunun yüzüne, bu ortamda cinayetler de bankalarla ilgili olunca dikkatinizi cezbetmeyi başarıyor. Özellikle son 40 sayfası çok başarılı olunca ilk 310 sayfa da kurtuluyor. Kısacası, özgün hikaye, iyi kurgu, başarılı final. Dedektiflik hayatına çok odaklanması tempoyu düşürüyor, içinde hoş sürprizler olsa da. Gerçi ekonomik krizi anlatmak için onlar da iyi kurgulanmış. Beklenti seri katil olduğu için belki durağan geliyor olabilir. Evet bir seri katil romanı bu, hem de naif bir roman. Amerikan vari değil, doğulu bir kaleme ait. İstanbul doğumlu yazar.
Batık KredilerPetros Markaris · Alfa Yayıncılık · 202389 okunma
Komşudan harika bir polisiye
2019 59. kitabı
Okunma: 24 Eylül 2019 12:58
Polisiye türünün en iyi örneklerinden birini okudum. İstanbul Heybeliada doğumlu olan Petros Markaris ' in Türkçe'ye çevrili üç kitabı var. Hep elime alırdım kitapları, ama bırakırdım hemen. Elimi yakardı kitaplar, pahalıydı yani. Ama 7 lira kampanyasında gorunce, almamak aptallık olurdu. Çünkü bayağı bir bilgi sahibiydim kendisi hakkında. Gelelim Batık Krediler ' e. Bir kere en son söylenmesi gerekeni en başta söyleyeyim. Kitabı çok beğendim. Polisiye tarzında epey kitap okudum. İnsanın aklını ayrı bir çalıştırıyor. Seviyorum yani. Bu yüzden biraz seciciyim. Bir kere harika bir kurgusu var. Kurguda mantık hatasına rastlamadım. Zorlama detaylarda gormedim.Metin çok akıcı, üslubuna bayıldım. Bölümler kısa kısa, okuru yormuyor, okuru merakta bırakan bir tarafı hep olmalı zaten polisiyelerin ki, çabucak okuyup bitirmek istesin okur kitabı. Şimdi gelelim bir tespite. Yazarın yazım tarzı, bizim polisiyecimiz Ahmet Ümit ' e çok benziyor. Belki de , Ahmet Ümit'in tarzı Petros Marmaris'e benziyor. Baş karekter komser Kostas Haritos. Aile hayatı, arkadaşları,yardımcıları ile ilişkileri,zanlılara yaklaşımı, başkomser nevzat gibi. Hatta araba sevgileri bile aynı. İkisi de antikacı. Eğer Ahmet Ümit seviyorsanız, komşu yazarımızı, ne komşusu adam İstanbul'un yerlisi, çok seveceksiniz. Roman özelinde bir iki kelam edelim. Konu, Yunanistan'da halı hazırda devam eden ekonomik kriz. Yunan halkının geçim sıkıntısı, maaşlardaki kesinti; ama diğer yanda bankaların zenginleşmesi. Haliyle birileri yoksullasirken birileri de zenginleşiyor. Bankacılık ve finans sektörünün dört kodaman yöneticisinin cinayetlerini araştırıyor komser Haritos. Atina'yi bilir misiniz bilmem, ama Atina'yi sokak sokak gezdiriyor komşu. Alın size bir benzerlik daha. Kitabı okurken bir şey fark ediyorsunuz. Türkler ve Yunanlar
Yunan Polisiye Romanı
2020 16. kitabı
Okunma: 06 Nisan 2020 21:24
Öncelikle polisiye tarzında yeni yeni okumalar yapıyorum. Üzerine bir de Yunan edebiyatı olunca çok değişik bir okuma oldu benim için. Açıkçası kitabı okumaya başlamadan önce acaba başka bir kitaba mı başlasam diye düşünmedim değil. Ama nihayetinde bu kitaba bir şans verdim iyi ki de vermişim. Olayların komşumuz Yunanistan da geçmesine rağmen kültürlerimiz arasında o kadar benzerlikler var ki sanki Türkiye’de geçiyor gibi bir his yarattı bende. Hele romanda çoğu yerde vurgulanan o trafik sorunu yok mu romanı okurken trafikten siz bunalıyorsunuz. :) Olaylarımız romanımızın başkarakteri Baş komiserin etrafında yoğunlaşıyor.Baş komiserin aile ilişkileri, iş ilişkileri, cinayetleri çözmek için uyguladığı taktikler gibi. Kitabın dili çok akıcı kesinlikle herhangi bir tıkanma veya fazlalık gibi görünen yer yok. Konuya gelecek olursak Yunanistan’ın ekonomik sıkıntılar yaşadığı dönemde, Finans sektöründe yaşanan ölümler (cinayetler) işlenmiş. Sosyal Güvenlik Sistemine ve Hukuk Sistemine dokundurmalar var. Bu konu o kadar ilginç bir şekilde Spordaki doping olayına vs. bağlanıyor. (spoiler vermemek için daha fazla detaya girmek istemiyorum) ki gerçekten ilginç konuları usta bir şekilde bir araya getirmiş yazar. Genel olarak kitap akıcıydı. Ben zevk alarak okudum sadece sonu bir tık daha iyi olabilirdi belki.Biraz daha ters köşe olmayı beklemiş olabilirim. Herkese iyi okumalar.
2024 167. kitabı
Türk polisiyelerini andıran keyifli bir kitap akıcı ve insanı sıkmıyor 2.3 aydır adam gibi bir şey okuyamadım. Bu kitap o boşluğu kırdı . Ardından alan savunmasını sipariş ettim Gelsin okurum onu da özetini çıkartırım size

Petros MarkarisYazar · 8 kitap
İstanbul, Heybeliada doğumlu Petros Markaris, 1965 yılında yazdığı Ali Reco'nun Öyküsü'yle edebiyat dünyasına adım attı. Ardından daha çok sahne sanatları ve sinemayla ilgilendi; Kral İbu'nun Destanı, Atlar gibi oyunlar yazdı, ünlü yönetmen Theodoros Angelopulos'un 1936 Günleri, Büyük İskender, Leyleğin Geciken Adımı, Ulysse'in Bakışı filmlerinin senaryolarını kaleme aldı. Polisiye türe ilk olarak Yunan televizyonunda üç yıl kesintisiz oynayan Bir Cinayet Anatomisi'nin senaryosunu yazarak adım atan Markaris, daha sonra Komiser Haritos'un baş kahramanı olduğu, Gece Bülteni ve Alan Savunması adlı romanları kaleme aldı.