Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Batılılaşma ve Düzenin Yabancılaşması

İdris Küçükömer

Batılılaşma ve Düzenin Yabancılaşması Sözleri ve Alıntıları

Batılılaşma ve Düzenin Yabancılaşması sözleri ve alıntılarını, Batılılaşma ve Düzenin Yabancılaşması kitap alıntılarını, Batılılaşma ve Düzenin Yabancılaşması en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Nasıl ki Tanzimat ön­cesi Osmanlı koşulları sanayi devrimine geçen Batı kapitalizmine açık idi ise, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Türkiye de Batı'ya, özellikle artık dünya dev­leti haline gelen Amerika'nın dolar diplomasisine açıktı. İç güçler bunu istiyordu.
Türkiye kapitalist olmadan Batı­laşamaz. Ve dolayısıyla, Batıcıların istediği gibi laik de olamaz.
Reklam
Bürokratlar (Tanzimatçılar olsun, Jön Türkler olsun) Batıda bulundukları uzun süre içinde oradaki sınıfsal hareketlerin (1830, 1848, 1851, 1871, v.s. nin) batı demokrasilerindeki yerini sanki hiç görmemiş­ler, (Ali Süavi hariç) böyle. bir şey yokmuş gibi dav­ranmışlardı. Onlara, yalnız bu yanlarıyla dahi, Batıyı gerçekte anlama olanağını bulamamış bürokratlar olarak bakabiliriz.
C. H. P. bazı­larına göre sol'du. Oysa üretim güçlerinin geliştiril­mesi açısından bakarsak ve daha büyük kitlelere mutlak olarak birşeyler verebilmeyi dikkate alırsak.'' Demokrat Parti daha soldu denilebilir belki. Harpten sonra iki partinin emperyalizmle ilişkilerinde, anahatlarıyla önemli bir fark görülmemiştir. Laik olmak, batıcı ol­mak yada olmamak, dindar olmak yada olmamak Türkiye'de sol olup olmamaya yetmez. Batıcılık, la­iklik gibi ilkelerle de emperyalizmin emrine girmek kabildir Türkiye’de.
Tarihi oyunu anlayanlar, yerlerini tayin ettikçe ve oyundan sıyrıldıkça, tarih ırmağının düzgün değilse bile duru ve ileri akması olanakları doğacaktır.
Sayfa 142Kitabı okudu
Bürokratlar Tanzimat Fermanı ile bu defa, gerçekten Batılı görüntülü yeni bir Lale Devri başlattılar. Bu dönem aynı zamanda balolar dönemidir. Bu defa, kaplumbağaların mum taşıdığı lale bahçeleri yerine saraylar, elçilik binaları seçiliyordu. İstanbul'da elçiliklerde, saraylarda ve Osmanlıların Avrupa elçiliklerinde verilen bu balolarda bürokratlar Batılı dostları ve levantenlerle beraber eğlenirken, işsizlik artıyor ve yerli üretim güçlerinin yok olması son derece süratle devam ediyordu. Bu baloların benzerlerini hatta devamını daha sonra C. H. Fırkası döneminde, yoğaltım mallarının kıtlığının yarattığı koşullar altında, Anadolu kasabalarında halkın nefreti altında verilen cumhuriyet balolarında görmemek mümkün mü!
Reklam
Batılılaşma
Osmanlı üretim ilişkilerinin gereği, merkezi-askeri ve yarı seferber haldeki devlet yapısı, batıda feodalite düzeninde ortaya çıkan otonom mahalli yönetimi bulunan, giderek burjuva egemenliğinin ağır basacağı şehirlere imkan vermeyecekti... Kaldıki Batılaşma ile getirilmek istenen üst yapı kurumlarının tohumları Batı’nın otonom şehir yönetiminde bulunabilir.
Sayfa 38
İngiliz-Osmanlı Ticaret Anlaşması (1838), Gülhane Hattı Hümayunu’ndan, diğer adıyla Tanzimat fermanından daha önemlidir... Benzer imtiyazlar, kısa zamanda batı ülkelerine ve Rusya’ya da verildi.
Sayfa 63
Eğer Osmanlılarda, İngilizlerle olduğu gibi, bir Magna Charta aranacaksa, bu, çok defa zannedildiği gibi Tanzimat fermanında değil, olsa olsa Sened-i ittifakta bulunabilir.
Sayfa 55
Bürokratlar Tanzimat Fermanı ile bu defa, ger­çekten batılı görüntülü yeni bir Lale Devri başlattılar. Bu dönem aynı zamanda balolar dönemidir. Bu defa, kaplumbağaların mum taşıdığı lale bahçeleri yerine saraylar, elçilik binaları seçiliyordu. İstanbul'da el­çiliklerde, saraylarda ve Osmanlıların Avrupa elçilik­lerinde verilen bu balolarda bürokratlar batılı dost­ları ve levantenlerle 'beraber eğlenirken, işsizlik artı­yor ve yerli üretim güçlerinin yok olması son derece süratle devam ediyordu. Bu baloların benzerlerini, hatta devamını daha sonra C.H.Fırkası döneminde, tüketim mallarının kıtlığının yarattığı koşullar al­tında, Anadolu kasabalarında halkın nefreti altında verilen cumhuriyet balolarında görmemek mümkün mü!
129 öğeden 91 ile 100 arasındakiler gösteriliyor.