Mart 2025
İkinci Adam Yayınları

Hadi Bir Yolculuğa Çıkın
2025 5. kitabı
Okunma: 18 Mart 2025 02:05
Gaye Genç, ilk kitabı “Bavul” ile, isminden de anlaşılacağı üzere, kadın ve erkek kahramanların hayat öykülerini 'bavul' metaforu etrafında ustalıkla örüyor. Her bir öyküde, bireylerin geçmişten bugüne taşıdıkları yükler, anılar, korkular, suskunluklar; bu sembol aracılığıyla gün yüzüne çıkıyor. Bu öyküleri okurken zaman zaman kendimize dair izlere rastlıyoruz. Kimi zaman bir karakterdeki benzerlik, kimi zaman yaşananların tanıdıklığı bizi öykülerin içine daha güçlü bir şekilde çekiyor. Davut adlı ilk öyküde kahramanımız, severek evlendiği eşi ve çocuklarına karşı sorumluluklarını yerine getiremeyen, içindeki çöküntü ve pişmanlıkla boğuşan bir adamdır. Yıllarca sevgiyle ve sabırla aileyi ayakta tutan eşi ise hep bir şeyleri beklemekten yorulan bir kadın. Bu öyküdeki 'bavul' Davut'un eşi için son sabrın ve son dayanma gücünün somutlaşmış hâlidir. Davut için de bu hem bir uyarı hem de ihtiyacı olan şey… Geçmişin yüklerini ve hatalarını göğüsleme, belki de kendini yeniden inşa etme zamanı... Bu öyküdenün kalbinde duran “bavul”, bir kırılma anını ve dönüşümün ilk adımını başarılı bir şekilde okura yansıtıyor. Feryal adlı okurken gülümseten öykü; daha gündelik, sıcak ve yaşamın içinden bir hikâye. Feryal teyzemiz, yeni işine alışırken hem insan yerine konmanın sevincini yaşar hem de iş yerinde tutunmanın bir yolunu bulur. Gündelik dertleri ve bir iç dökümü olan bu öykü, okuru bir yandan gülümsetirken bir yandan da alt sınıf kadın emeği, görünmezliği ve tutunma mücadelesi üzerine okuyucusunu düşündürür. Burada ise “bavul” ve içindekiler; Feryal'ın zekâsının, hayat pratiğini ve yerini koruma mücadelesinin sembolüne dönüşüyor. Dilek adlı öykü; temizlik takıntısı olan bir annenin gölgesinde büyüyen bir kız çocuğunun, yıllar içinde bu takıntının neden olduğu duygusal
Hikaye-Öykü
Bavul
2025 107. kitabı
Okunma: 24 Mart 2025 00:36
Yoğun okumalarla geçen mart ayında adeta çiçek gibi içime işleyen bir kitapla karşınızdayım bugün. Kitabın anlatımı oldukça akıcı . İçindeki hikayelerin kısa ve birbirinden bağımsız olması okuma sürecini oldukça kolay hale getiriyor. İçten ve samimi bir üslupla yazılmış kitabımız. Günlük hayatta karşılaşabileceğimiz olaylar da var içerisinde. Bu yönü oldukça samimi olmuş bence. Okurken beni birçok hikaye etkilemiş olsa da içime işleyen hikaye Baran' ın hikayesi oldu. Sizlere de Baran'ı anlatmak istiyorum. Baran annesi ile babası ayrılması sonucu tepkisini okul sırasını oyarak göstermeye çalışır. Bu olay sonrası annesi okula çağrılır. Baran'a babası sorulduğunda hıçkıra hıçkıra ağlar. Babası yurt dışında çalışmaktadır. Dokuz ay işte bir ay yanlarında geri kalan iki ayda nerede olduğu bilinmez babasının. Annesi gençken evlenmiştir ancak kocasının ikinci karısı olduğunu çok sonra öğrenmiştir. Kocasının ağır sözleri hakaretleri hiç bitmez evlilikleri boyunca. Kapının önünde ne zaman bavul görse içi daralır. Kocasını görmek dahi istemez. Boşanma sebepleri de kocasının birlikte olduğu kadının resmi nikah istemesidir. Bu hikayede babasız büyümüş baran ve üzgün anneyi okumak oldukça etkileyiciydi benim için. Gözümün önüne canlandı tüm olaylar. Öykü sevenlerin bu akıcı kitabı severek okuyacağını düşünüyorum şimdiden keyifli okumalar diliyorum♡♡
Alıntı
2025 39. kitabı
* Bu kitapta benim için gerçek hayatın yansımalarını bulduğum, kimi zaman sevinçle okudu kimi zaman ise duygulanarak okuduğum öykülerin yer aldığı bir kitap oldu. * Kitabın içerisinde yer alan öykülerin hepsi birer özel isim içeriyor. Öyküleri okumadan önce kitabın adı olan bavul ile nasıl bir bağlantısı olabileceğini düşünmüştüm fakat kitabın içerisindeki her öyküde karakterlerin kimi zaman kendi bavulları kimi zaman ise başka bir bavul ile olan bağlantısını okuyoruz. * Kitabın içerisinde yer alan her öykü birbirinden değerli olsa da benim için favori olan öyküler vardı. Bunlardan ilki Seher Hanım’ın öyküsüydü. Kendi halinde bir ev hanımı olan Seher Hanım’ın hayatta nadir zevkleri vardı. İçtiği çay ve bardağı onun için oldukça önemliydi ki komşusuna giderken bile kendi bardağını kendi götürürdü. Ta ki bir gün amansız bir hastalığın pençesine düşüp hayatını kaybettikten sonra binbir emekle yapmış olduğu el işlerinin çeyiz sandığından çıkması ve evlatlarına da bu sandıktan bir şeyler bırakmış olması okurken beni çok duygulandırdı. * Bir diğer favori öyküm ise Mucize. Bu öyküyü okurken oldukça duygulandım. Enkazdan sağ kurtulan ve mucize olarak adlandırılan birinin ailesini kaybetmenin acısını bavul ile metaforlaştırarak yazarın bize sunması oldukça duygusaldı. “Babamı götüren bavulu çiziyorum ki ben yeniden resmedersem döner gelir belki diye…” * Bu kitap bizlere bir bavula aslında sadece kıyafetlerin değil acıların, sevinçlerin, mutlulukların, ölümün ve yaşamın sığabileceğini gösterdi.
·116 syf.·
2025 56. kitabı
Bavul Gaye hanımın kaleminden okuduğum bu öykü kitabını adından mıdır bilmem bayram tatili için çıktığım yolculukta okumuştum. Fotoğraf için de daha uygun bir konsept düşünmezdim ilk bakışta. Ancak kitabı okumaya başlayıp öyküler arasında ilerlemeye devam ettikçe gördüm ki tema Bavul objesi temelli olsa da içerisinde sadece düz mantık yolculuk değil içsel yolculuklar da mevcut. Herkes kendi bavulunu oturup düşünsün bakalım, bir yere gitse ya da birinden gitse neler olur yüreğinde/ bavulunda? Yüzeysellikten çok çok uzak insanı düşünmeye sevk eden hikayelerde insan içsel hesaplaşmalar yaparken buluyor kendini. Bazen sadece bir eşya iken bazen bir ömrü metaforlaştırıyor yazar #Bavul ile. Duyguların seller olup aktığı insanı etkileyen bir okumaydı. Kalemi çiçekli yazarlardan Gaye hanıma ve bu güzel kitapla yollarımı kesiştirdiği için Feride'ciğime teşekkürü borç bilirim. Yazarımızın kalemi daim , okuru bol olsun Kitapla ve sevgiyle kalın
Bavul'u Açmak
2025 1. kitabı
Kitap okumakta zorluk çektiğim şu günlerde elime geçen Bavul'u açtım ve tek oturuşta kapağını kapatmadan okumanın mutluluğunu yaşadım. Hikayeler kısa üç beş sayfa belki ama etkileri uzun oldu. Çoğu hikaye 90'lı yıllara götürdü beni, sonra o sıcak yuvaların iç dünyasına. Yurtta kalan bir öğrencinin hüzün dolu anlarından, bir öğretmenin güldüren rüyasına daldık. Tren ile Tuzla'dan Ataköy'e yolculuk bile yaptık. Baran öğrencimiz ve annesine ayrı ayrı üzüldük. Öğretmenlikten istifa edip bakanlığa geçtik ama... Son darbeyi Mucize vurdu ve nakavt, gözlerimde yaş, kalbimde sızı. Okumanızı tavsiye ederim. Ben çok beğendim. Okumakta zorluk çektiğiniz dönemlerde tekrar okuma şevki verecek, akıcı ve akılda kalıcı bir kitap.
BavulGaye Genç · İkinci Adam Yayınları · 20258 okunma
“Yelkovan akrebi kovalar, akrep yelkovana yetişemezdi. Rakamlar değer kazanırdı. Güneş doğar, saat değişir. Vakit gelir. Vakit geçerdi. Yelkovan isyan etmez, akrep hâlinden memnundu. Zaman kaybolurdu.” … “…ne hâli varsa görmesi gerektiğini söyledi Nihat. Birsen’in içindeki kelebekler havalandı, bir serinlik oluştu. Öyle iyi geldi ki bu cümle, kocasının yıllarca ağzından çıkan en iyi temenni olabilirdi. Ne hâli varsa onu görmeye, iyi ya da kötü kendi hâlini görmeye çok ihtiyacı vardı.” Bavul, on yedi kısa öyküden oluşan bir öykü kitabı. Öykülerin ismi karakterlerin adıyla eş. Birbiriyle ilişkili olmadığını var saydığımız on yedi farklı karakterin hikâyesinin bir yerinde bavul, dramatik nesne olarak kullanılmış. Her öyküde bir bavul geçiyor. Kimi açmaya cesaret edemezken kimine zorla açtırılıyor, bazısı başkasının bavuluna şahitlik ediyor. Kimi ise zaten açık bir bavulla gezerken çıkıyor karşımıza.
2025 36. kitabı
Okunma: 22 Mart 2025 13:03
Uzun zamandır öykü kitabı okumuyordum. Epey özlemişim bu kitabı okurken fark ettim. İçinde 17 farklı karakterin farklı öyküsü mevcut. Öykü isimlerine direkt karakterin adını vermiş yazar. Ortak olan tek şey hepsinde bavul geçmesi onun dışında konular tamamen bağımsız. Kimi öyküde bavulu açmaya korkuyorsun kimisinde zaten açık olan bavula bakıyorsun. Kimisinde de bavula yaşanmışlıklarını doldurup gidiyorsun. Genel olarak dramatik bir hava vardı öykülerde. Güncel kitaplarda çok tereddüt yaşarım lâkin bu kitabı sevdim ben. Hem öyküye olan açlığımı doyurdu hem de oldukça akıcı ve güzeldi.