Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

İttihat ve Terrakki Cemiyeti

Bayrak Kalpak Revolver

Hakan Boz

Bayrak Kalpak Revolver Sözleri ve Alıntıları

Bayrak Kalpak Revolver sözleri ve alıntılarını, Bayrak Kalpak Revolver kitap alıntılarını, Bayrak Kalpak Revolver en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Türk olsam olmasam, ben Türk dostuyum, Türk olsan olmasan, sen Türk düşmanı! Çünkü benim gayem Türkü yaşatmak, Seninki öldürmek her yaşatanı! Türklük hem mefkürem, hem de kanımdır: Sırtımdan alınmaz, çünkü kürk değil! Türklük hâdimine "Türk değil!" diyen, Soyca Türk olsa da "piçtir! Türk değil! (Kastamonu Açıksöz Gazetesi, 20 Nisan 1921)
Sayfa 149 - PDFKitabı okudu
Liman Von Sanders
"Çünkü Ermeniler, Türkiye'ye saldıran Ruslarla işbirliği yapmışlardı ve Müslüman halka nasıl zulmettikleri iyice ortaya çıkmıştı"
Sayfa 67 - PDFKitabı okudu
Reklam
:D Gerizekalılar. ≈)))
II. Abdülhamid'i tahtan indirmeleri, saltanat taraftarlarının şimşeklerini İttihatçılar üzerine çekmiş, bu minvalde İttihatçı­lar, Sultan Abdülhamid'e duygusal bağlılık geliştiren İslamcı camiada da "imparatorluğu parçalayan siyonist uşağı ma­sonlar" olarak görülmüşlerdir.
Dönemin önemli isimleri arasında yer. alan Mehmet Akif, Sait Halim ve Elmalı­lı Hamdi Yazır gibi İslamcıların da ittihatçı oldukları dikkate alınmamıştır.
Türklük hem mefkürem, hem de kanımdır: Sırtımdan alınmaz, çünkü kürk değil! Türklük hadimine "Türk değil!" diyen, Soyca Türk olsa da "piçtir! Türk değil! (Kastamonu Açıksöz Gazetesi, 20 Nisan 1921)
Sayfa 149 - PDFKitabı okudu
Gökalp İtilaf ve Hürriyet Partisi'nin kuruluşunun İttihat ve Terakki Partisi'nin olumlu yönlerini göstermeye yaraya­cak bir gelişme olarak görür ve muhalefetin bu görevine işa­ret eder, O'na göre "Olumlu bir programa iye(sahip), gerçek bir partinin içten isteyeceği bir şey varsa o da kendisi gibi olumlu bir programa iye gerçek fakat karşın bir partinin ku­rulmasıdır. Dünyada her şeyin çirkin hali, karşıtının karşıla­ masıyla gelişir. Bir insan hastalanmadıkça sağlığın değerini bilemez. Bir ulus düşman saldırısına uğramadıkça askerlik duygusunun büyüklüğünü anlayamaz. Karşıt bir partinin korkulu taşkınlıkları görülmedikçe de yurtsever bir partinin koruyucu karşınlığı değerlendirilemez.
Sayfa 129 - PDFKitabı okudu
Reklam
"Vatan düştükçe, bazı insanlar yükseliyor; millet bahtına küserken, bazıları şans atına binmiş koşturuyordu..."
Sayfa 355Kitabı okudu
Bu dönemde İttihat ve Terakki'nin fikri omurgasını ünlü Türk pozitivist Ahmet Rıza Bey (d.1858, İstanbul - ö.26 Şubat 1930, İstanbul) ve söylemleri oluşturmuştur diyebiliriz. 1908 öncesinde Ittihat ve Terakki'nin tarihi önderi konumunda olan, en azından 1895 ile 1908 arasında Cemiyet'in en önde gelen ismi olan Ahmed Rıza'nın düşünsel kaynakları arasında be­lirleyici konumda olan Yeni Osmanlı hareketinin liderleri olan pek de meşrutiyetçi sayılmayacak Şinasi ve Namık Kemaldir. Ahmet Rıza Bey, İttihat ve Terakki Cemiyeti'ni 'halis bir Türk ve Müslüman cemiyeti' olarak tanımlar (Akşin, 1980: 57- 62).
Sayfa 143 - PDFKitabı okudu
Ziya Gökalp düşüncesi tıpkı kendinden önce ge­len Jön Türk düşüncesinde olduğu gibi bugünkü manada tır­nak içinde "özgürlükçü değil"dir ve "devlet mantığı"ndan hareket etmektedir. Gökalp, İttihat Terakki'nin de bu amaca hizmet etmesi gerektiğini düşünür. Çünkü ilk iş devletin kurtarılmasıdır. Devletin yeniden eski günlere dönmesini sağlayacak güç de İttihat Terakki kadrolarıdır. Onun halk­çılığı da aslında halka duyulan güvensizliği de içeren "hal­kın olgunlaşmasını" bekleyen ülkeyi kurtarma misyonunu avangartlar aracılığıyla gerçekleşen bir halkçılıktır. O bun­dan başka bir yol olmadığını söyleyerek kendi görüşlerine de meşru bir zemin bulur.
Sayfa 134 - PDFKitabı okudu
Bab-ı Ali Baskını
Doğan Avcıoğlu'nun, "Bu sırada Enver kır atına binerek, silalışorlarıyla birlikte Bab-ı Ali'ye yürümüş ve Kamil Paşa'nın istifasını alarak Mahmut Şevket Paşa'yı iktidara getirmiştir (Er­ türk, 1996: 91) diye nitelediği Bab-ı Ali Baskını yakın tarihi­mizin belki de en önemli olaylarından, 20. Yüzyıl Türk tari­hinin önemli siyasi hadiselerinden biridir.
Sayfa 64 - PDFKitabı okudu
Reklam
Kürtçü yazarlar ısrarla bir Kürt tehcir kanunundan bah­sederler. Maksatları Ermeni tehcirinin bir benzerinin bu kanunla hatta Ermenilerden önce Kürtler için de yapıldığı iddiasıdır. Hemen her Kürt tezi gibi bu da asılsızdır.
Sayfa 157 - PDFKitabı okudu
İttihat ve Terakki Cemiyeti
Cemiyetin en mühim tarafı üyelerinin pek çoğunun dönemlerinin en namuslu adamlarından olmalarıdır.
Hünkâr bir gün Talât Paşa'ya 'senin evin yok, bir ev tedarik eylersen ben de yardım ederim' demiş; Talât Paşa, padişahın huzurundan çıktıktan sonra Başmabeyinci ile beni çağırıp: 'Zat-ı şahane bana böyle bir teklifte bulundu, nakden muavenet kabulü benim prensibime muvafık değildir. Şayet bu fikirde ısrar edecek olursa kendisini gücendirmeksizin önünün alınmasını sizden bilhassa rica ederim' dedi"
Sayfa 68 - PDFKitabı okudu
Ellerine sağlık.
Henüz 1906'da Gökalp'in resmi dilin Türkçe, il yönetici­lerinin Türk olması önerilerine 1907 baharında Kürt aşiret liderleri, Abdusselam Barzani etrafında toplanarak aynı minvalde cevap verdiler. Bab-ı Aliye bir telgraf çekilmesi kararlaştırıldı. Telgrafta; Kürtçenin Kürt bölgelerinde resmi dil olması; Öğrenim dilinin Kürtçe olması; Kürdistan'daki yönetici ve memurların Kürt olması; Vergi sisteminde top­lanan paranın Kürdistan'da kullanılması isteniyordu. (M. Sıraç Bilgin, Barzani, Fırat Yayınları, 1990, s.17 ) Bu telgraf bir "başkaldırı ilanı" olarak kabul görüldü ve genel seferber­ lik ilan edildi. Bölgeye hemen Dağıstanlı Mehmet Fazıl Paşa komutasında bir ordu gönderildi. Bu ordu iki ay içinde bu isyan hareketini bastırdı ve Abdusselam'ı astı (Bilgin, 1992: 21).
Sayfa 147 - PDFKitabı okudu
Hoca olarak İttihatçıların arasında yaşadı ve yine hoca olarak öldü (Şapolyo, 1943, s.95). Gökalp'in gerek Enver Paşa, gerekse Talat Paşa tarafından sevilip sayıldığı ve kendisine "Hoca" olarak hitap edildiği bilinmektedir.
Sayfa 124 - PDFKitabı okudu
95 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.