Behice Boran

Gökhan Atılgan

Behice Boran Gönderileri

Behice Boran kitaplarını, Behice Boran sözleri ve alıntılarını, Behice Boran yazarlarını, Behice Boran yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Marksist bir sınıf bilinci ve parti kuramının inşası, ancak onun inşasının koşullarına, yine belirli sınırlara sahip olan Lenin tarafından gerçekleştirildi.
Sayfa 416Kitabı okudu
Mehmet Ali Aybar, sınıfa değil insana, kitlelere değil kişilere, sınıfsal olarak belirlenmiş ortak çıkarlara değil kişi ya da grup olarak yaşanan farklılıklara vurgu yapıyordu. Behice Boran'ın vurgusu ise, insana değil sınıfa, kişilere değil kitlelere, kişi ya da grup olarak yaşanan farklılıklara değil sınıfsal olarak belirlenmiş ortak çıkarlara vurgu yapıyordu. Bu açılardan bakıldığında, Behice Boran'ın, Mehmet Ali Aybar'ı maddeci tarih görüşünden uzaklaşmak ve TİP'i sosyalist bir sınıf partisi olma niteliğinden sıyırmakla eleştirdiği anlaşılabiliyordu.
Sayfa 410Kitabı okudu
Reklam
Behice Boran, TİP'i yeniden kurarken, toplumun, özellikle de işçi sınıfının, 12 Mart sonrası sola kaydığını saptamıştı. Gelgelelim, çok geçmeden bu kayışın, gerçekte, sosyalist sola değil sosyal demokratik sola olduğu anlaşıldı.
Sayfa 237Kitabı okudu
Birinci TİP'te Aybar, sosyalist politikanın başarısını parti örgütlerinin emekçi kitleler içinde kök salışında değil, parti liderlerinin kitleler üzerinde yaratacağı genel etkide görüyordu. Behice Boran açısından ise, sosyalist hareketin başarısının sırrı, kendi sözleriyle "güçlü örgütü olan, niteliği yüksek örgütü olan bir işçi sınıfı partisi"ydi.
Sayfa 232Kitabı okudu
TİP'in kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde açılan davanın tarihi 11 Haziran 1971, partinin kapatılma tarihi 20 Temmuz 1971, gerekçeli kararın yayınlandığı tarih ise 6 Ocak 1972'dir. Yani TİP'in kapatılmasına 40 günde karar verilirken gerekçeli karar ancak beş buçuk ay sonra yayınlanabiliyordu.
Sayfa 213Kitabı okudu
Başbakan Erim, 1 Mayıs'ta yabancı gazetecilerle yaptığı basın toplantısında "Türkiye Anayasası birçok Avrupa ülkesinin anayasalarından daha liberal bir anayasadır. Türkiye böyle bir lüksü kaldıramaz."dedi. 27 Mayıs Anayasası'yla gelen göreli demokratik ve özgürlükçü hava bundan sonra söndürülmeye çalışıldı.
Sayfa 211Kitabı okudu
Reklam
15 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.