Merhabalar
Bugün sizlere baskısının güzelliği ve içeriğiyle son zamanlarda çok konuşulan Gotik türde (gotikfantasy, gotikromance) Belladona'nın yorumuyla geldim. Signa Farrow daha bebekken ölümle karşılaşıp ona alt eden, gittiği her yere peşinde ölümüde sürükleyen, etrafındaki herkes tarafından lanetli olarak görülen genç bir kadındır.. Çok küçükken ailesini kaybettiğinden sürekli akrabadan akrabaya gezerken hayatını yapayalnız ve binbir güçlükle geçiriyor. Gittiği her yerde ölümün onu takip etmesi ve hep çevresindekilerin ölmesi nedeniyle nereye giderse gitsin dedikodular ondan önce ulaşıyor ve bunun sonucu hiçbir yerde istenmiyor. Tabi Signa ayrıca ruhları ve ölümün ta kendisini görme yeteneğine sahip olduğundan hayatı da daha zor hale geliyor. Son koruyucu ailesinde yaşanan bir olaydan sonra Signa oradan ayrılıp yeni koruyucu ailesinin yanına Thorn Grove gidiyor. İşte olaylarda Signa'nin gizemli Thorn Grove gelip yeni koruyucu ailesinin peşinde bir katilin olduğunu öğrenmesi ve onu aramaya başlamasıyla gelişiyor.
Kitabın ilk sayfalarını çevirmeye başladığınızda hem ana karakter Signa'ya hemde kitabin nasil bir evrende geçtiğine dair bir merak sarıyor sizi.Çünkü yazar bunu size ilk başta vermiyor.. bazı kısımları kitapta ilerledikçe anlıyorsunuz.Ben kitabın Victoria döneminde geçtiğini düşündüm ama ülke yada mekan olarak maalesef anlayamadım zira yazar bunu özellikle belirtmemişti. Yazarın kurduğu olay örgüsü karakterler kesinlikle gizemli ve gotikti.. her karakterin kendine has o karanlık havasını yazar güzel vermişti ama evet bir ama geliyor kitap çok yavaş ilerliyor arkadaş. Gizemi Gotik bir havayla harmanlayip okuyucuya güzel vermiş ama çok fazla beden hareket betimlemesi kullanmış ve bu beni okurken yordu maalesef.Bir diğer konu ise gizeme çok fazla önem
Belladonna ~ Adalyn Grace
En başta tasarımıyla sonra da efsane atmosferi ve karakterleriyle kalbimi çalan Belladonna ile geldiim ÇOK GÜZELDİ devamı için çıldırıyorum arkadaşlar
Signa bebekken öksüz kalan ve on dokuz yaşına kadar hep akrabalarında kalan biri. Akrabaları da onun iyiliği için değil ona kaşacak miras için büyütülüyor ama yanında kaldığı her biri kötü sonla hayatını noktalıyor. Signa’nın bazı farklılıkları ve güçleri bizi kitaba heyecanla başlatıyor. Hatta bu yüzden Signa’nın kötü bir ünü var. Şimdiki durağı Thorn Grove’da yaşayan Hawthornelar. Ailenin babası yasını farklı şekillerde tutarken oğlu her şeyi toparlamaya çalışıyor. Kızları Blythe ise gizemli bir hastalığın esiri. Annelerinin birden ortaya çıkan gizemli hastalığı gibi. Tabii ölen annenin ruhu koca evde de olunca Signa ile iletişimi kaçınılmaz oluyor. Ruhları görmek ve Ölüm’le iletişimde olmak mı? Şimdi hastalıktan öldü sanılan annenin ruhu bize ölümüyle ilgili bazı bilgiler veriyor ve malikanedeki insanlar huysuz bir seyis ve işte en sevdiğim olan Ölüm
Ölüm’le bir bağı olan ve adım adım bunu çözmeye çalışan Signa şimdi katili ortaya çıkarmak için ondan uzaklaşamayan, büyüleyici, çarpıcı ve tehlikeli bir gölge olan kimsenin göremediği sadece onun gördüğü Ölüm işe işbirliği yapması gerekiyor. Onun yanında kaldığı herkesin ölmüş olması bu şöhretiyle onu kötü etkileyen bir gölge olan Ölüm’le aralarında oluşan bağ ve büyülü olaylar beni benden aldı Ölüm’le nasıl bir bağı var? Gördüğünde hissettikleri ve aralarındaki o hem karşı konulmaz hem de aşırı eğlenceli diyaloglar aşırı hoşuma gitti. Gizem, heyecan ve çekimle süslü bir kurguydu. Spoiler vermemek için çığlıklarla haykırmak istediğim şeyleri zor tutuyorum. Ölüm öyle karşı konulmaz bir karakter ki her sahnesinde gözlerim parıldayarak okudum.
BelladonnaAdalyn Grace · Little, Brown for Young Readers · 01,180 okunma
Çok güzeldi açıkcasi sond akikaya kadar katil kim acaba omu vs diyerek geçti ama sonda charlottenin konuşması yangın bunların hepsi resmen açık kapı gibiydi ama sona kadar ful charllotteden suphelenmistim. Kitap başta sıkıcı baslamks olsa da sonlara doğru verilen o heyecan hissi ve suçluyu yakalama isteği aşırı iyi verilmişti beğendim
SPOİLER OLACAKTIR.
İçerdiği temalar: cinayet, gotik atmosfer, aile draması.
Kitabı yeni bitirdim ve taze taze yorum yapmaya geldim:)
İlk olarak sevdiğim şeylerden bahsedeceğim. Kitabın yazım dili beklediğimden güzel çıktı. Yazar kitabın cildinin taşıdığı havayı cümleleriyle, betimlemeleriyle ve diyaloglarıyla okuyucuya geçirebilmiş. İçinden severek paylaştığım birçok alıntı oldu. Onun dışında ilk 100 sayfası falan beni bayağı sardı, okumaya devam etmek istedim. Blythe karakteri serideki favori karakterim oldu ve şimdiden ona özel yazılacak olan kitabı okumak istiyorum!
(Sevdiğim şeylerin bu kadar az olması üzdü.)
Sevemediğim ilk şey ise ana karakter Signa oldu. Tavırları ve düşünceleri; özellikle Sylas ve ölüm arasında gidip gelmeleri, yok işte birinin yanına gidince yanaklarının kızarması diğerini görünce kalbinin çarpması falan benim okuma zevkime uygun olan bir kadın karakter olmayacağını gösterdi. Onun dışında duyguları o kadar hızlı ilerliyordu ki! Ölümden nefret ederken ‘yok ya aslında ben seviyorum onu’ falan oldu. Thorne Grove’a geldi ve birden herkesi sahiplendi ve sevdi. (Herkesten kastım blythe ve percy)
Ölüm de bana geçmeyen karakterler arasında aslında. Adam ölüm ama asla heybetini gösteremedi bence. Yani ben ölümü okuyorsam birazcık şaşırmalı, birazcık korkmalıyım ve aynı anda cazibesine kapılmalıyım :) ama bu saydıklarımın hiçbirini hissedemedim maalesef. Beni derinden etkileyen biri olmadı.
Aynı şekilde kitaptaki aşk da bana yüzeysel geldi. Heyecanlandığım veya sırıtarak okuduğum sahneler olmadı mesela. Ölüm ve Signa bir anda yakınlaşmaya başladılar. Birbirlerine söyledikleri cümleler de beni etkilemedi bilemiyorum. Kısacası karakterleri ne ayrı ayrı ne de birlikte sevemedim.
Sylas karakteri için bitirmek istedim kitabı resmen çünkü merak
"Bir rivayete göre birini öldürmek için beş BELLADONNA böğürtleni yeterlidir"
Eveet ayın 5.kitabini da biraz önce bitirdim taze taze fikirlerimi yazayım dedim. Ana karakterimiz Signa bebekken ölümle bağlanıyor bir şekilde ve hayatının geri kalanı boyunca da bu devam ediyor. Şimdiye kadar onu sahiplenen ailelerin başına hep birşey geliyor bu yüzden sürekli yer değiştirmek zorunda kalıyor. En son Thorn Grove' a gidiyor asıl olaylar da orada yaşanıyor zaten. Kitap da 1800'lerde geçiyor.
Benim kitapla ilgili yorumuma gelirsek; değişik bir kitaptı bence, çok gerekli okunması gereken bir kitap olduğunu da düşünmüyorum, merak ettiğim için okumuştum ben de.Kurgusunu daha güçlü beklerdim biraz beklentimin altında kaldı, son kısımları da değişikti olaylar çözülüyor ya da beklemediğimiz şeyler ortaya çıkıyor ama yinede oturtamadığım bir şeyler kaldı ve sonu 2.kitap varmış gibi bitti değişikti :'|
Belladonna uzun zamandır okuduğum en akıcı kitaplardan biri olarak benden 3.5 üzerinden 4 yıldızı kaptı. Gelin detaylara birlikte bakalım!
Öncelikle selamlar! Belladonna'nın konusunu az çok hepimiz biliyoruz çünkü Türkiye'de de harika bir ekiple Türkçeye çevrildiği için birçoğunuzun raflarını süslüyor. Gelin, ben size kendi düşüncelerimden hızlıca bahsedeyim!
1- Kitap çok akıcı. Resmen "Göz açıp kapayıncaya kadar 50 sayfa okumuşum," diyerek okudum kitabı
2- Dili ağır değil, betimlemeler yorucu değil
3- Gotik bir kitap ve bence gotik temalar gayet güzel işlenmiş. Gizem havası okura güzel yansıtılmış
4- Kitapta Signa'nın hem kendisiyle hem de yanına taşındığı insanlarla ilgili gizemleri çözmesini ve bu sırada başından geçen olayları okuyoruz. Ayrıca Ölüm'le tanışıyoruz
5- Kitapta bence karakter gelişimi biraz yavaştı ama bir serinin ilk kitabı olduğu göz önüne alınırsa bence anlayışlı karşılanabilir bir durum
6- Kitabı tek cümleyle özetle deseniz, Karanlık Kitaplık serisinden kısa bir öykünün alınıp içine biraz romantizm eklenmiş ve uzun bir hikayeye dönüştürülmüş hali diyebilirim. Kötü bir eleştiri olarak söylemiyorum bu arada gotik ve gizemli yanını sevdim. Ancak işin içine biraz romantizm girdiği için o hava hafiflemiş diyebilirim
7- Sonu merak ettirecek bir noktada bitti ve ikinci kitabını da okumak isterim yalan yok ama en sevdiğim kitaplar listesine girdi diyemem
Genel hatlarıyla gizemli bir havası olan, güzel ama ağır betimlemelerin olmadığı, okuru bağlayan ve akıcı bir kitap. Klişe noktalar var ama konu olarak bence klişe değil ve sonunda okuru şaşırtıyor!
Kitapta ölüm teması ve hayaletler var ama rahatsız edici bir cinsellik yok, bilginize.
Benden bu kadar! Çokça sevgiler
Konusunu sıra dışı bulup başlamıştım. Ve kesinlikle harcadığım zamana değen bir kitap. Ölüm... Basit bir kelime gibi gözükse de o kadar iyi yansıtılmıştı ki hayran kalmamak elde değil.
Gotik romantik bayıldım...
Kitabın karanlık masal tarzi bir anlatimi var bu açıdan biraz kış masalina benzettim o seriyi okuyan ve sevenler bence bu seriyi de seveceklerdir.
Ana karakterleri de çok sevdim kızımızın kucuklugunden beri ölümün çevresinde olması ve gittiği yere ölüm getirmesi çok güzel işlenmiş . Karakterin butun bu ölümlerden kurtulmak istemesi ama yakasına yapışan ölümü def edememesi ve bunun için harcadığı çabalar çok güzeldi.Ve Ölüm ...
O ne harika bir karakterdi öyle .kış masalinda ki morozko geldi aklıma çok hoştu.Kitaptaki ana erkek karakter ve ana kadin karakterler benzerdi.İki sıradışı uyumsuz kadın ve iki ölümsüz karizmatik erkek ..
Kitaptaki gizem unsurlarida çok güzel ıslenmis katili asla tahmin edemedim .Kitapta herkesten şüphelendim ama asla emin olamadım ve sonu beni şaşırttı çok fazla kitap okudugum için genelde böyle şeyleri tahmin edebilirim ama bu kitap öyle değildi.sonlara kadar devam eden bir şüphe ve merak vardı surukleyiciydi.
Ve aşka gelirsek...
Aşk o kadar güzeldi ki ..çok sevdim çok anlatıp Spoi vermek istemiyorum ama güzel ve romantik bir aşk işlenmis. masalsı.
Serinin devamını merak ediyorum aklımda hala bir dolu soru var.
Gotik romantik masalsı bir dünya okumak isteyen herkese tavsiye ediyorum.
Merhabalar!
Kitabın tasarımına bittim. Hele birde mor ve tonlarını bu kadar severken. Fantastik, romantik, gizem ve birazda gotik bir kurgu arıyorsanız şiddetle tavsiye edilir. Kitap sonlara doğru beni daha da çok içine çekti. Eksikleri var mıydı? Tabiki vardı ama bu kitabı sevdim.
Signa'ya çok üzüldüm. Etrafındaki herkesin ölümünü izlemek zorunda kalmış ve yalnızlaşmış. Bir özelliği de var ruhları ve Ölüm'ün kendisini görebiliyor. Aralarında farklı bir bağ var.
Ölüm karakterini hiç bu şekilde hayal etmemiştim. Beklediğimden çok daha farklıydı ama ben bu halinden razıyım. Konuşma tarzı, haraketleri, duruşu gölgelerin arasında onu somut olarak hayal etmek çok farklıydı.
Ölüm'ün Signa'yı bu kadar önemsemesi, ona bir farklı davranışı, aralarında ki diyaloglar hepsini okumak çok keyifliydi.
Konusundan da bahsedeyim; Signa daha bebekken tüm aile fertlerini kaybetmiş. Ölüm'ün onları nasıl gelip aldığına tek tek şahit olmuş. Kendini öldürmeye her çalıştığında ise Ölüm buna izin vermiyor. Signa ölmeyi denese de başaramıyor.
On dokuz yaşına kadar vasiler tarafından büyütülüyor ama bu kişilerin de tek düşündüğü Signa'ya kalacak olan miras. Bu zamana kadar yanında yaşadığı vasilerin hepsinin ölmesi nedeniyle " Lanetli " olarak görülüyor. Kimin yanında yaşamaya başlasa hepsi garip şekillerde ölüyorlar. Ölüm onların ruhunu almaya geliyor ama Signa'ya hiçbir zaman dokunmuyor.
Yanında kaldığı ailenin ölmesi ile beraber son akrabası olan Hawthorne'ların yanına gönderiliyor. Asıl olaylarda burada başlıyor. Signa ölen teyzesinin ruhunu gördükten sonra onu birinin zehirleyerek öldürdüğünü öğreniyor. Katilin peşine düşmeye karar veriyor. Ancak tabikii de yalnız değil. Ölüm her zaman bir gölge gibi yanında. Ölüm, Signa ile bir anlaşma yapmak istiyor. Signa'nın katili yakalayabilmek için
Belladonna
Kitap kapağına göre aldigim kitaplardan biriydi ve okuduktan sonra hayal kırıklığı oldu kesinlikle. Asiri sıkıcı ve durağan bir kitap fantastik ögeler desen sıfır. Değişik bir kitapti gizem mi polisiye mi fantastik mi ne olduğu belli değil kitabın tek sevdiğim yeri sylas la ilgili olan gerçek şoka girdim o cümleyi okurken onun haricinde yükseldiğim Bir kitap kesinlikle değil.
Adalyn Grace, Belladonna ve All the Stars and Teeth ikilemesinin New York Times, USA Today, Wall Street Journal, International ve Indiebound'da 1 numarada yer alan çok satan yazarıdır.
Yazar olmadan önce Adalyn, birkaç yıl canlı tiyatroda çalışmış ve Nickelodeon Animation'ın popüler dizisi The Legend of Korra'da stajyer olarak hikaye anlatıcılığı eğitimi almıştır.
San Diego'da yaşayan Adalyn, yazmadığı günlerini bol bol anime izleyerek ve iki şapşal köpeğiyle video oyunları oynayarak geçirmektedir.