Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Benlik Pratikleri

Zygmunt Bauman

Benlik Pratikleri Gönderileri

Benlik Pratikleri kitaplarını, Benlik Pratikleri sözleri ve alıntılarını, Benlik Pratikleri yazarlarını, Benlik Pratikleri yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Benzer imgelemleri kurabildiğimiz insanlarla anlaşırız
Bilişsel antropologların ve bazı dil bilimcilerin öne sürdüğü üzere, kavramlar ile değil “şemalar” ve “çerçeveler” ile eyliyor. Bu şema ve çerçeveler, ilgili kelimenin her kullanıcısının zihnindeki bazı boşluklara doldurmasına ya da bazı Nüansların altını çizmesine imkan sağlayan yapılardır. “Ev”, “köpek” ya da “dede”, onları kullanan her kişide oldukça farklı imgeler uyandırır. Dahası Dan Sperber, Deirde Wilson’ın ikna edici bir şekilde öne sürdükleri gibi iki insan birbiriyle konuşurken, her biri diğerinin söylediklerinin ancak %70 ini anlar. Beklendiği üzere bu oran iki kişinin iletişim kurabilmesi için oldukça yeterli çünkü zaman içinde böyle yaşamayı öğrendik. 
Sayfa 39 - Ayrıntı, 2.Basım 2022, çev: Mehmet EkinciKitabı okuyacak
İnsanların dünyada kendilerini rahat ve evlerinde hissetmelerini sağlama işi modern ruh tarafından bir insanlık görevi ilan edilmiştir. İnsanca; pek insanca. Ve sadece insanca. 
Sayfa 37 - Ayrıntı, 2.Basım 2022, çev: Mehmet EkinciKitabı okuyacak
Reklam
İnsanın yüceliği, acınacak durumda olduğunu bilmesinden geçer ama kişinin acınacak durumda olduğunu bilmesinde yücelik vardır. 
Sayfa 19 - Ayrıntı, 2.Basım 2022, çev: Mehmet EkinciKitabı okuyacak
… benlik sadece dünyayı olduğuna yakın bir benzerlikle resmetme yetisi olan bir sanatçı değil, aynı zamanda hakikatin peşinde koşan, keşfedilen ve hakkında hükümler verilen Dünya’nın baş mühendisidir de. 
Sayfa 17 - Ayrıntı, 2.Basım 2022, çev: Mehmet EkinciKitabı okuyacak
Modernlik tarihinin, bir bakıma belli bir tür benlik halinin tarihi olduğu söylenebilir: Eylemlerini kontrolü altında tutan ve bu eylemlerin hesabını verebilecek olan, büyük topluluk ve davalarla istediği zaman ilişkilenip istediği zaman onlardan kopma yetisine sahip, esasen akılcı bireyin, tekil kişinin tarihi.
Sayfa 14 - Ayrıntı, 2.Basım 2022, çev: Mehmet EkinciKitabı okuyacak
“ Yaşadığımız dünya artık bir tür otomat (automaton) değil, olasılık kanunlarının hükmünde sürekli bir ‘inşa’dır.
Sayfa 10 - Ayrıntı, 2.Basım 2022, çev: Mehmet EkinciKitabı okuyacak
Reklam
... Çoğu insan çalışmak istiyor. Çalışmak çok temel bir insan arzusu; bir yol açma kendisi ve sevdikleri için geçim kaynağı sağlamak, ilerle kaydetmek... Ama gelmiş geçmiş en iç burkucu sorulardan biriyle cebelleşerek, insanlardan o umudun sökülüp atılmasını görmek çok kolay: Yaşayabileceğinden daha azı için çalıştığın zaman nasıl idare edebilirsin?
Sayfa 101Kitabı okudu
""Gereklilik', tiranların argümanı, kölelerin ise inancıdır"
Sayfa 154Kitabı okudu
Her çağın kendine özgü zorlukları var. Bu durum her zaman böyleydi ve bütüne baktığımız zaman yaşadığımız çağ, yaratıcı insan potansiyelini gerçeğe dönüştüren araçları ve daha önce görülmemiş toplumsal devingenliğiyle şu yürüttüğümüz tartışmanın bile mümkün olmadığı başka birçok zaman-mekâna kıyasla tercih edilir durumdadır. Ayrıca şunu da belirtmeliyim ki, benlik hakkında geliştirdiğimiz temel soruları daha önce hiç olmadığı kadar doğru ve sahih bir yerden sorabiliyorsak, bu, günümüz dünyasının zorlukları sayesindedir. Tabii ki bu tarz sorular hiçbir zaman nihai, değiştirilmesi imkânsız cevaplar ile buluşmayacak; olması gereken de bu zaten.
Sayfa 199Kitabı okudu
Fark yaratmak" isteyenler, oldukça uzun bir süre boyunca kıyafetlerini zincir mağazalardan almak durumunda kaldı. Bireysellik, kayda değer oranda markalar arasında yapılan bir seçim meselesi olarak kaldı. Bunun için tercih edilen terimin marka olması da ilginç bir detay; günümüzde markanın bir versiyonu, sahiplerinin kendi hayvan sürülerini bir başka sürüden ayırt etmesi için büyükbaş hayvanları işaretlemekte kullanılır. Şimdilerde ise gururla ve hatırı sayılır bir harcamayla giyiliyor bu markalar. Ve onları giyenleri akranlarının gözünde "okunabilir" kılıyor.
Reklam
208 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
Postmodern Dünya'da Benlik Pratikleri'ne Dair Perspektifler
Kitabın adını duyunca dünya üzerindeki benlik pratiklerini öğreneceğiniz için çok heyecanlanıyorsunuz. Fakat kitap Rein Raud ve Zygmunt Bauman 'ın daha çok teknolojinin insanlık durumu üzerine olan etkilerinden ve postmodern dünyada gözlemlenebilir bazı benlik alanlarının kimlik sorunları üzerine yapılan bir tartışması üzerinden ilerliyor. Benlik sistem içinde nasıl oluşur ve kimlik olması için nasıl bir role bürünür, araçlar ve kurumların benlik inşasında yadsınamaz etkisi ya da insanların bencilce ve safdillikle birtakım gereklilikleri inanca dönüştürmesi gibi çok boyutlu eleştiriler de kitabı güzel bir yere götürüyor. Okuyana bir çeşit perspektif sunacağını düşündüğüm bu eseri ilgisi olanlara tavsiye ederim.
Benlik Pratikleri
Benlik PratikleriZygmunt Bauman · Ayrıntı Yayınları · 201850 okunma
Benliklerin Oluşumu
Bizler hayata kendi teklifimizi sunmadan çok önce tanımlanmış durumdaydık" derken, bireye atfettiğin-eğer varsa-özgürlük miktarı nedir? Ya da özgürlüğümüz elde ne varsa onların arasından yapacağımız seçimlerle mi sınırlı gerçekten? İnsan olmaya dair en büyük zorluklardan birinin doğduğumuz andan itibaren dünyanın bize dayattığı biyolojik, toplumsal ve kültürel sınırları aşmak olduğunu düşünmüşümdür hep. Mutluluk için en etkili çözüm bu olmasa da, bize düşen ile yetinmemek. Öte yandan, sistem tam da "yerini bilmek" saikiyle yaşamamızı istemiyor mu? Bunu yapmanın haysiyetli bir yolu var mıdır?
Sayfa 149Kitabı okudu
Mutluluk hissi, derdi tasası olmayan bir hayatın değil, hayatın zorluklarını yakın mesafeden, doğrudan göğüsleyebilmenin, o zorluklara direnmenin, onlarla mücadele etmenin, onları çözmenin ve yenebilmenin sonucunda ortaya çıkar.
Benlik Pratikleri
Benlik Pratikleri
208 syf.
·
Puan vermedi
Benlik Pratikleri
Kitabın konusu Polonyalı sosyolog Zygmunt Bauman ve Estonyalı yazar ve akademisyen Rein Raud’ın kendi aralarında e-posta aracılığıyla konuşmaları ve bu yolla bir çok soruya cevap aradıkları karşılıklı söyleşilerinden oluşuyor: Benlik nasıl ortaya çıkar? Her insanın bağlı olduğu kültürde, yaş grubunda aynı gelişimi mi gösterir? Yoksa tarihsel bağlamı içinde düşünülmesi gereken sosyo-kültürel bir yapı mıdır? Günümüz teknolojilerinin bizlere özerklik mi sağladığı yoksa özgürlüklerimizden feragat etmemize mi sebep olduğuna dair soruların cevaplarını yazarların subjektif yorumlarıyla birlikte okuyoruz. Yer yer uzun paragraflar sebebiyle okuma tempomun kısmen düşmesine sebep olsa dahi akıcı ve başarıyla çevrilmiş bir eser olduğunu söyleyebilirim. Kitabın okumasını tamamladıktan sonra; Sürekli bir devinim ve değişim halinde olan, her döneminde kendi yeni kültürlerini, kendi yeni kurallarını belirleyen, içerisinde sayısız değişken barındıran dünyamızın bu değişim süreçlerinin hangi yönde ve hangi farklı faktörlere bağlı olabileceğine dair de geniş perspektif açılı düşünceler elde edebileceğimizi düşünüyorum. Çağdaş yazarların kitaplarını okumak her daim ufuk açıcı ve ileriye dönük bizlere farklı bakış açıları kazandırabiliyor. Sosyolog adayı öğrencilerin ve bu gibi toplumsal ve kültürel gelişimlerin merakında olan tüm okurlara bu kitabı okumalarını tavsiye ederim.
Benlik Pratikleri
Benlik PratikleriZygmunt Bauman · Ayrıntı Yayınları · 201850 okunma
229 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.