Berberin Oğlu

2023
Metis Yayınları

·256 syf.·
2025 8. kitabı
“Ada 'nın tenha yollarında gezerken canım sıkılırsa küçük değnekler yontmak için cebimde taşıdığım çakımı çıkardım. Kalemi yonttum. Yonttuktan sonra tuttum öptüm. Yazmasam deli olacaktım..." Sait Faik böylesi bir tutkuyla sarılıyor kalemine yazmak artık bir eylemden çok yaşama biçimi onun için. Bu yaşama şekli ona bir çok şey katıyor elbette ama katmasa bile yazardı büyük usta. Çünkü kusması içindekileri çıkarması gerekir. “Kusmak ne tuhaf bir şeydi. Bedenin içinde ne var ne yoksa kasılıp gevşeyerek dışarıya atma dürtüsüydü bu, bedenin vahşice ruhu ele geçirmesi gibiydi.” Ele geçirilen ruh değil hayatın kendisidir artık. Yaşam rutinleri içinde seni saklayamaz. İçin dışına çıkacaktır. İfade edeceksin ve mutlu olacaksındır. Oysa hepimizin birbirine benzer sıradan hayatları var. Sonu gelmez tekrarlardan oluşan bir döngü. Zamanın bu döngüdeki yeri tartışmalı rutinler bizi esir alır ve bizde birer gönüllü köleye dönüşürüz. Konfor alanı oluşturmak adına çoğu heyecanımızı tutkumızu saklarız erteleriz. Rutin bizi biz yapandır aynı zamanda bizi boğandır da. Yazamazsa ölecek olan yazar ve sanatçılar dışında bu rotatifin dişlilerini çok fark etmeyiz yaşar gideriz. İşte kitap bu noktada distimik bir sinüzal ritimde yazılmış. Yazarı tarzı bu elbette rutinin içindeki gerçek öyküleri seviyor. Bu sıkışmışlık hissini bu boğulma zamanlarını ve o anlardan örüyor kurgusunu. Berberin en çok yaptığı şeylerden birini anlatırken bir sürü anı canlanıyor okuyucunun gözünde. Saçları süpüren bir berber faraşa doldurup çöpe attığı an. Ne kadar sıradan olursa o kadar iyi ve elbette o kadar boğucu. Ama müthiş bir anlatım. Kalem bilendiğinde keskin bir dokunuşla karartır beyaz sayfaları. Fiziksel bir yaralanmadır bu aslında. Yazarın tüm kusmuğu bulaşır kağıda ruhundan bir parça. Ve yazar bir çok
2023 121. kitabı
" Karısıyla son telefon görüşmesini yapan adam karısına ' Seni seviyorum,' diyor, ' seni çok seviyorum.' Bu bana hiç inandırıcı gelmedi, öleceğimi bilsem, hani birkaç ay sonra değil de birkaç dakika ya da saniye sonra,, sevgilimi arayıp seni seviyorum demem. Eminim aklımda başka dertlerim olur. " . #berberinoglu #gerbrandbakker in okuduğum ilk kitabı. Yazarın kalemini oldukça sakin ve duru bulduğumu söylemek isterim. Babasını daha doğmadan kaybeden ve dedesinden kalma berber dükkanını işleten Simon, bir nevi aile mesleğini yapmaktadır. Yazar olan bir müşterinin hayat hikâyesiyle ilgilenmesi sonucunda da daha evvelden çok ta önemsemediği babasının ölümünü merak etmeye başlar. Babası eşinden habersiz bir uçak yolculuğuna çıkar ve de çok ses getiren o uçak kazası yaşanır. Uçak yolcu listesinde babasının adının olması şaşkınlık yaratır ailede. Belki de Simon'un sakin ve pasif mizacı annesinin yaşadığı travmadandir diye düşündüm kitabı okuyunca. Diğer yandan babanın da hikâyesine değinen yazarın kalemini sevsem de benim için kurguda boşluklar vardı. Ve de Simon'un cinsel tercihlerindeki detayları bilmek yerine anne ve babasının ilişkisine daha çok değinmesini isterdim. Bu manada biraz zihnimde eksik kalan bir okuma oldu. Babanın yokluğu, oğulun varoluş sancısı, bilinmezlik ve görünenin ardındakiler... Dahası yazarın tüm olayların içerisine yazar vasfıyla sızarak kitabın farklı katmanlarını okura anlatmak istemesi güzeldi. Anlaşılma gayesi belki de bu bile bir anlam arayışı yaşamdaki yanıtsız sorulara karşı. Kendini arama ve de aidiyet duygusunu sorgulatan satırlar yazarın farklı bir kitabını daha okumamı fısıldıyor. Ondan sonra karar verebilirim sanırım takip edebileceğim bir yazar olup olmadığına. Sayfanın altında olmasına alışık olduğumuz dipnotlar da kitabın
2023 48. kitabı
Okunma: 21 Ağustos 2023 10:36
Yazarın okuduğum ilk kitabı idi. Tam olarak nerede, nasıl görüp okumaya karar verdim hatırlamıyorum ama biraz anlatım tarzından bahsetmek istiyorum. Gündelik küçük detayları okuru sıkmadan anlattığı, yer yer okurun heyacanını artıran ufak gerilimler eklediği, anne karnında iken babasız kalmış bir berberin hikayesini yapış yapış dramatize etmeden anlattığı bir kitap olmuş. Kitap genel olarak nefes nefese bir sürükleyiciliğe sahip olmasa da ben yazarın anlatımını beğendim. Kitapta hoşuma gitmeyen tek şey çevirmen notlarının sayfanın aştında değil kitabın arkasında olmasıydı. Metis yayınları umuyorum bunu devam ettirmez.
2024 5. kitabı
Okunma: 06 Ağustos 2024 11:08
“ Herkese merhabalar, Yazarın dilini çok beğendim, akıcı ve anlaşılır anlatmış her şeyi. Diğer kitaplarına şans vereceğim mutlaka. Kitabımızda babasını daha dünyaya gelmeden kaybeden(!) bir gencimiz bulunuyor. Büyümüş yıllarını anlatan bu genç babasını bir uçak kazasında kaybediyor,hayatına büyükbabası ve annesi ile devam ediyor. Berber dükkanları olan büyükbabası işin her ince detayını torununa da öğretip onu da bir berber olarak yetiştiriyor. Babasının ölümünü garip buluyor ve bunu araştırmaya başlıyor. Uzun yıllar önce olduğu için hemde bir uçak kazası olduğu için yeterince bir şey bulamıyor tabiki. Bunun yanısıra gencimiz (Simon) kendi özel hayatıyla da ilgileniyor. Yalnız birisi, eş seçimini farklı tercihlerde yapmış olsa da bence bu tarz muhabbetlere ve sahnelere gerek duyulmasa da olurmuş kitapta. Hem babasının ölümünü hem de kendi içsel dünyasını bizlere anlatan Simon’ın güzel bir hikayesi çıkmış ortaya. Ben beğendim sakin ve sürükleyici bir romandı.
Hayat ve İnsan
2025 35. kitabı
İnsan tanık olduğu kaybın bile yasını atlatamazken bir zamanlar hayatına değen ama ortak hiçbir anısının olmadığı insanın yokluğunda kaybolur. İstese de istemese de oraya saplanıp kalır. Bilinmezliğin ve eksikliğin yarattığı boşluktur bu, bir girdap gibi içine çeker. Simon, kendisi henüz doğmadan önce bir uçak kazasında ölen babasının eksikliğini hissediyor. Bunu dile getirmese de o boşluk hissediliyor. Hayatına farklı şekil verebilirdi ama o, annesi ve akrabalarının beklentisi üzerine büyükbabasının berber dükkânını devralıyor. Her zaman bakımlı ve görünüşüne önem veren büyükbabasının. Mesleğini severek icra etmiyor, üzerine kalmış bir yük, yapılması gereken bir görev gibi yalnızca yerine getiriyor. Aklından geçen düşünceler onu babasının bulunduğu kazaya ve ona ne olduğuna dair cevaplarını aradığı sorulara itiyor. Geçmişi olduğu yerden tekrar gün yüzüne çıkarmak beraberinde yeni keşifleri getirir. Simon, babasıyla ortak yönlerini ve daha birçok yeni bilgiyi keşfediyor. Bu süreçte annesinin yanına gittiği yüzme havuzu ve öğrenciler ona kendi aile kavramını ve yaşantısını da düşündürüyor. Müşterisi olan yazarın sohbeti ve yazmakta olduğu roman üzerine konuşmaları kitabın en sevdiğim detaylarından birisi oldu. Yazarın kaleminden ilk okumam ama devamı da gelecek. Tavsiyemdir.

Gerbrand BakkerYazar · 2 kitap
1962 yılında, yedi çocuklu bir çiftçi ailesinin üçüncü oğlu olarak dünyaya geldi. Amsterdam Üniversitesi'nde Hollanda Dili ve Edebiyatı okudu. Bir süre doğa filmleri için altyazı çevirmenliği yaptı. 2003-2006 yılları arasında Clusius College'da bahçıvanlık eğitimi alarak profesyonel bahçıvan oldu. Çocuklar için bir etimoloji sözlüğü derledi. 2006 yılında yayımlanan Yukarıda Ses Yok adlı romanıyla Uluslararası IMPAC Dublin Edebiyat Ödülü'nü kazanan ilk Hollandalı yazar oldu. Bakker Dolambaç ile de 2013 Independent Yabancı Kurgu Ödülü’nün sahibi oldu. Halen Hollanda'da yaşıyor.