Beyaz Diş benim için, “vahşilik” ile “medeniyet” arasındaki çizginin aslında ne kadar geçirgen olduğunu anlatan çok güçlü bir roman.
Beyaz Diş’i okurken onu bir hayvan kahramandan çok, koşulların şekillendirdiği bir bilinç gibi görüyorum. Kitap boyunca Beyaz Diş ne “iyi” ne de “kötü”; sadece hayatta kalmayı öğreniyor. Kuzeyin acımasız doğasında sertleşmesi, saldırganlaşması bir tercih değil, zorunluluk. Bu yüzden onun vahşiliği bana korkutucu değil, son derece anlaşılır geliyor.
Romanın en çarpıcı yanı bence şu fikir:
Sevgi öğrenilen bir şeydir.Beyaz Diş sevgiyle doğmuyor; hatta uzun süre sevginin ne olduğunu bilmiyor bile. Ama doğru insanla, doğru ortamda, yavaş yavaş değişebiliyor. Bu dönüşüm, “doğa mı, yetiştirme mi?” tartışmasına çok insani bir cevap veriyor: İkisi de.
Ayrıca kitap bana şunu da hissettiriyor:
İnsanın zalimliği, doğanın zalimliğinden daha yaralayıcı. Doğa öldürür ama kin tutmaz; insanlar ise gücü ele geçirdiklerinde acımasızlaşabiliyor. Beyaz Diş’in en derin yaralarını dişler değil, insanlar açıyor.
Son olarak, Beyaz Diş’in vahşetten evcilliğe doğru yolculuğu bana ters bir evrim gibi geliyor:
Modern dünyada bizler de bazen tam tersini yaşıyoruz kalabalıklar içinde yaşayıp içten içe yabanileşiyoruz.
Kısaca, Beyaz Diş benim için sadece bir macera romanı değil;
koşulların ruhu nasıl yoğurduğunu, sevginin ise onu nasıl yeniden şekillendirebildiğini anlatan çok güçlü bir hikâye.