Yirmi Birinci Yüzyıl İçin Sosyal Bilim

Bildiğimiz Dünyanın Sonu

Immanuel Wallerstein
Marx'ın ve Engels'in Manifesto'yu yazmalarından bu yana geçen yüz elliyi aşkın yılda, Marksistlerin "kapitalizm krizi" ile ilişkileri, "Kurt var!" diye bağıran çobanın hikayesine benzedi. O dev, sarsıcı ve yokedici kriz bir türlü gelmek bilmiyor. Marksistler de her geçici, kısmi krizi beklenen nihai kriz sanmaktan vazgeçmiyorlar. Wallerstein'in "Bildiğimiz Dünyanın Sonu" saptaması, hayata belirlenmiş bir senaryo olarak bakmadığı için bu tür bir "Kurt var!" haykırışı değil: Yirminci yüzyıl sonlarına kadar ancak kavramsal düzeyde varolan "Dünya Kapitalizmi"nin, iki kutuplu dünyanın sona ermesiyle birlikte pratik bir olguya dönüştüğünü öne süren Wallerstein, bu dönüşümün bildiğimiz, tanıdığımız Kapitalizm Dünyası'nın sonu olduğunu söylüyor. Bu aynı zamanda, bugüne kadar varolan dünyayı algılama ve kavrama biçimlerimizin, kapitalizmin yükselişiyle birlikte ilahiyatçı kavrayışların üzerinde egemenlik kuran Bilgi Dünyası'nın, yani Newtoncu fiziğe temellenmiş bilimsellik anlayışının sonu. 21. yüzyılın ilk on yıllarının bu iki anlamda da bir altüst oluşa sahne olacağını söyleyen Wallerstein, bu altüst oluşun bir belirsizlik olarak önümüzde durduğuna dikkat çekiyor: Tehlikeleri ve imkanlarıyla bir belirsizlik... Bir yandan bu belirsizlik döneminin koşullarına, ama bir yandan da bizim gerçekten ne istediğimize, tercihlerimizi ne yönde yaptığımıza, yaratıcılığımıza bağlı olarak şekillenecek bir gelecek bu... Daha doğrusu ne olabileceği ve bizim gerçekten ne istediğimiz konularında hepimizi sistemli ve açık bir biçimde düşünmeye çağırıyor.
Tahmini Okuma Süresi: 8 sa. 10 dk.Sayfa Sayısı: 288Basım Tarihi: 2003Yayınevi: Metis YayınlarıOrijinal Adı: The End of the World as We Know It, Social Science for the Twenty-First Century
ISBN: 9789753422871Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

288 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Immanuel Wallerstein'ın bu eserinin, benim açımdan oldukça ufuk açıcı olduğunu söyleyebilirim. Kitap 2 bölümden oluşmakta olup, Kapitalizm Dünyası'nın ve Bilgi Dünyası'nın gelişimi ve geleceği incelenmiş. Yazarın yaklaşımı genel olarak; bir geçiş sürecinde bulunduğumuz ve önümüzdeki 25-50 yıl içerisinde bildiğimiz dünyanın sona ereceği, yeni oluşacak düzenin ise nasıl olacağının bugünden bilinemeyeceği şeklinde. Özellikle sosyoloji meraklıları için oldukça önemli bir kitap olduğunu düşünüyorum.
Bildiğimiz Dünyanın Sonu
Bildiğimiz Dünyanın SonuImmanuel Wallerstein · Metis Yayınları · 200381 okunma
288 syf.
·
Puan vermedi
Kitap 1994(öyle hatırlıyorum) yılına kadar yazılmış bazı makalelerin bir araya gelmesinden oluşuyor. Kapilizmin ve modern dünya sisteminin 1960'lardan itibaren kriz içerisine girdiğini ve büyük bir alt üst oluşla karşı karşıya olduğunu anlatıyor. 2007 yılı sonrasında kapitalist sistemin başat ülkeleri olan gelişmiş ekonomilerinde görülen ve hala dünyayı etkilemeye devam eden kriz de yazarın dalgalanmaların boyutunun arttığı önermesi ile örtüşüyor. Her ne kadar bazı yazılar ya da bazı yazıların bazı kısımları biraz eskimiş olsa da kala okunabilecek, dünyayı anlamak için güzel bir eser.
Bildiğimiz Dünyanın Sonu
Bildiğimiz Dünyanın SonuImmanuel Wallerstein · Metis Yayınları · 200381 okunma
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.