Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bildiklerim

Rıfat Bilge

Bildiklerim Hakkında

Bildiklerim konusu, istatistikler, fiyatları ve daha fazlası burada.

Hakkında

Osmanlının son devrinde yetişmiş ve müktesebatını Cumhuriyet dönemine de taşımış, kültür ve dil alanındaki çalışmalarıyla bilinen aydınlarımızdan Kilisli Muallim Rifat’ın hatıraları bizlere dönemin kültür ve yayın hayatı, devlet bürokrasisi, insan tipleri hakkında kapılar aralamaktadır. Hatıralarına; “Küçük görünen bir iş bazen büyük bir işi tashih eder yahut bir noktasını olsun aydınlatır. Binaenaleyh ben de kendimi bildiğim günden beri nerede okudum, kimlerden okudum, neler gördüm, kimlerle görüştüm, ne gibi hadiselere şahit oldum; bütün bunları yazmak istiyorum.” diyerek başlayan Rifat Bilge, tarih-hatırat ilişkisinin oldukça farkındadır. “Büyük işler” dediği tarihi gerçeklerin “küçük görülen bir iş” diye ifade ettiği hatıralarla aydınlanabileceği gerçeğinden hareketle anılarını yazmaya başladığını söylemektedir. Yeni Sabah gazetesinin 29 Eylül 1945 tarihli sayısında “meşhur ilim ve lisan adamlarımızdan Üstat Kilisli Muallim Rifat” diye takdim edilen yazarın bu gazetede hatıralarını yazacağı şu ifadelerle ilan edilmiştir: “Ankara Caddesi’nin kadim aşinası ve memleketimizin tanınmış pek çok edebi ve ilmi şahsiyetleriyle düşüp kalkarak onların birçok hususiyetlerine vâkıf olmuş, meşhur ilim ve lisan adamlarımızdan Üstat Kilisli Muallim Rifat, rica ve ısrarımız üzerine Yeni Sabah okuyucularına hatıralarını, daha doğrusu kendi tabiriyle “bildiklerini” anlatmaya karar vermiştir. Gelecekteki Türk edebiyat tarihi bakımından gerçekten kıymetli vesikalar mahiyetini taşıyan bu yaşanmış hatıraların birincisini kârilerimiz pazar sayımızda bulacaktır. Ricamızı lütfen kabul buyurduklarından dolayı aziz üstada memleket irfanı namına teşekkürlerimizi sunarken böyle hayırlı bir yurt vazifesi başarmış olmaktan iftihar duyduğumuzu da saklamayacağız.” Her sayıda “Üstat Kilisli Muallim Rifat Anlatıyor” serlevhasıyla sunulan bu yazılara Kilisli, “Bildiklerim” başlığını koymayı tercih ettiğini ilk yazısının öncesinde beyan etmektedir: “Şu kadar var ki ‘hatıratım’ yerinde ‘bildiklerim’ kelimesini istimal ediyorum. Gördüklerim, işittiklerim de buna dahildir. Çünkü her görülen, işitilen şey de bilinmiş sayılır.” 30 Eylül 1945’te başlayan “Bildiklerim” dizisi daha çok haftanın perşembe ve pazar günleri okuyucuyla buluşmuş ve 24 Mart 1946’ya kadar toplam 34 sayıda çıkmıştır. (Tanıtım Bülteninden)
Tahmini Okuma Süresi: 6 sa. 21 dk.Sayfa Sayısı: 224İlk Yayın Tarihi: 2024Yayınevi: Büyüyenay Yayınları
ISBN: 9786256394704Ülke: TürkiyeDil: Türkçe
Reklam

Yazar Hakkında

Rıfat Bilge
Rıfat BilgeYazar · 1 kitap
Ahmet Rifat Bilge, Türkoloji çalışmalarıyla tanınan bilim insanı ve öğretmen. Kâşgarlı Mahmud'un Dîvânü Lugati't-Türk adlı eserinin neşir ve tercümesini yapmış, döneminin birçok filozof ve araştırmacısıyla yakın ilişkiler kurmuştur. Kilis’te bulunan Cedit Mahallesi’nde 1874’te dünyaya geldi. Hem muallim hem de Kilisli unvanını kullandı. Ruştiye’yi Kilis’te tamamladıktan sonra çeşitli hocalardan özel dersler aldı. 1892 yılında Kilis Müftüsü Keçikzade Abdurrahman Efendi'den icazet aldı. 18 yaşındayken İstanbul’a gelerek ders almaya devam etti. Selim Sabit Efendi’nin kendisine katkısı büyük oldu. Darülmuallim ve Mekteb-i Hukuk'ta eğitimini tamamladı. Üsküdar İdadisi, Vefa İdadisi, İstanbul ve Kabataş liseleri, Medresetü'l-kudat ve Gazi Osman Paşa Sultanisi’nde Türkçe, Arapça, Farsça ve Tarih öğretmenliği görevlerinde bulundu. 1953 yılında Ankara'da vefat etti ve Cebeci Asri Mezarlığı'na defnedildi. Onun en bilinen hizmeti ise, 1914-1915 yıllarında Ali Emiri Efendi tarafından bir sahafta bulunup satın alınan Divânü Lügâti’t-Türk adlı Türk dil, kültür ve edebiyatı için paha biçilmez bir değer taşıyan eserin ortaya çıkmasına yaptığı hizmettir. Varlığı bilinen fakat kendisi asırlardır bulunamayan bu kitabın ele geçme ve ortaya çıkarılma hikâyesini uzun uzun anlatmıştır Muallim Rıfat. Ali Emiri Efendi kitabı bulduğunu keyifle etrafına ilan etmesine rağmen onu kimseye göstermeye yanaşmaz. Kendisini evine kadar bu amaçla ziyarete gelen hemşehrisi Ziya Gökalp’e bile... Araya Talat Paşa da girince, yalnız Kilisli Muallim Rıfat’a güvenebileceğini, basılması için ona teslim edebileceğini söyler. “Kilisli M. Rifat” imzasıyla basında sık sık yazıları çıktıktan başka Evliya Çelebi Seyahatnâmesi’nin ilk altı ciltlik yayımına katılmış, ayrıca eserin bazı yönlerden değerlendirmesini yapan makaleler de kaleme almış olan hemşerisi ve adaşı
Dr. Kilisli Rifat
Dr. Kilisli Rifat
’la karıştırılmamak için kendisi isminin başında daima “muallim” unvanını kullanmıştır. Doktor olan daha sonra Kardam, kendisi ise Bilge soyadını almıştır.