Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bilim Etiği

David B Resnik

Bilim Etiği Gönderileri

Bilim Etiği kitaplarını, Bilim Etiği sözleri ve alıntılarını, Bilim Etiği yazarlarını, Bilim Etiği yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
306 syf.
6/10 puan verdi
·
35 saatte okudu
Bilim Etiği - David Resnik
Kitabın ilk yarısı, akla ilk gelen yüzeysel fikirleri birarada toplamış: dürüstlük, intihal yapmama, açıklık vesaire. İyi de bunları herkes biliyor zaten? Buna benzer tavsiyeler var. İkinci yarısında ise, ağırlıklı olarak, bilim-etiği ile reel-politika arasındaki ilişkiyi incelemiş. Ve son sayfalarda, bilim etiğine dair kafa açan elli soru verilmiş, galiba yazarın maksadı; okuru bilim etiği üzerine sorgulama yaptırmak, anladığım kadarıyla. Ne yalan söyleyeyim, kitabı beğenmedim, aşırı yüzeysel ve yuvarlak tümceler bütününden ibaretmiş gibi geldi bana. Tabi okuyan, "bilim etiğine giriş" maksadıyla okuyacaksa, bu kitap böyle bir işlevi rahatlıkla görür. Özetle: 6/10 veriyorum. Bilim etiğine dair daha teknik kitaplar piyasada var, bu kitabı okumasanız da olur.
Bilim Etiği
Bilim EtiğiDavid B Resnik · Ayrıntı Yayınları · 200411 okunma
Bilim adamları, ancak gizliliğin açıklıktan daha kötü sonuçları olacağına dair açık ve ikna edici nedenlere sahip olduklarında askeri sırları açıklamalıdırlar.
Reklam
İkincisi, bilim adamları toplumsal ve politik hedefler uğruna nesnelliğe bağlılıklarından ödün verirlerse, bilim tamamen siyasileşebilir.
İşyerlerinden fon alan bilim adamları, fon kaynaklarını da açığa vurmalıdır; çünkü kârlı sonuçlar elde etmede mali önsezilere sahip olabilirler.
Bilimdeki hataların birçoğu açık ve basit olsa bile, en kötü hataların bir kısmı gizli ve karmaşıktır. Bunlar yanlış tahminler, muhakeme hataları, istatistiklerin istismarı, kötü deneysel tasarım gibi ince fakat budalaca denilebilecek hatalardır.
Öncelikle, bilim adamları araştırmaların önceden bilinmeyen sonuçlanndan sorumlu olmasalar da, beklenen sonuçlardan sorumludurlar. İkincisi, bilim adamları, başkalarına karşı yararlılık, iyilik, hizmet gibi sorumlulukları olan toplumun birer bireyidirler. Üçüncüsü, yararlı olmak ve topluma zarar vermemek bilim adamlarının mesleki görevleridir.
Reklam
Ortaçağ boyunca, El-Hazini, El-Harizmi ve El-Bettani gibi Müslüınan bilim adamları Aristotelesçi geleneği koruyup geliştirse de, Batı dünyası bilimsel düşüncede çok az ilerlerleme kaydetti.
Bilim adamlarının bilgiye ulaşmak içiıı doğru inançlara sahip olmaları gerektiğinden, doğruluk, bilimin epistemolojik amaçlarında önemli bir rol oynar. Cahilliğin önemli bir kısmı, yanlış inançlara sahip olmaktan ileri gelir. Bilim, cahilliği önlemek için yaptığı araştırmaların bir parçası olarak yanlış inançtan (ve ifadeleri) ortadan kaldırmayı amaçlar.... Çoğu üniversitenin üç farklı misyonu vardır: 1) Öğrencileri yetiştirmek 2) Bilgiyi artırmak ve 3) Halka hizmet etmek. Üniversitelerin kendi kuralları, yönetmelikleri ve yönetim birimleri vardır, bu kurumların çoğu, bir aydınlanma ideali olan bağımsız bilim adamları cemiyetini yaratmaya çalışmaktadır. ... Çok sayıda üniversite, kendisinden başka ereği olmayan fikir özgürlüğünün, açıklığın ve bilginin kalesi görevini üstlen­miştir.
Tamamen objektif bir bilim, ancak muğlak, tartışmalı ve can sıkıcı sorulardan korkanların anıtlaştırdıkları bir mittir.
Görevinde kalma hakkını koruyan bilim adamları bile saygınlıklarını arttırmak ya da terfi edebilmek için makale yayımlamayı sürdürmek zorunda kalırlar. Bunların da etkisiyle bilim adamları arasında kariyerlerinde yükselmek için etik kurallarını çiğneme eğiliminde olanlar çıkabilir. İkinci konu ise şu: Araştırmaları destekleyen devlet fonları, fon arayan bilim adamı sayısının artmasını ve bütçenin darlığı nedeniyle, geçmişe oranla daha az verilmektedir. Fon alabilmek ve fonun kesilmemesi için, bilim adamları sonuçlar üretmek zorundadırlar. Eğer bir deney iyi gitmiyorsa veya sonuçlar muğlaksa, bilim adamları fona başvururken veya çalışmalarını sonuçlarını bildirirken bu sorunları gizleyebilmektedirler. Üçüncü konuya gelince; araştırmalar, pek çok bilim alanında parasal yönden ödüllendirilmeleri de beraberinde getirir. Yeni bir metodun, tekniğin ya da icadın patentini alan kişi, binlerce, hatta milyonlarca dolar kazanabilir. Böylece, parasal ödüllerin bilim etiğine aykırı tavırlara imkan vermesi mümkündür. Dördüncü konu ise şudur: Bilimin -danışmanlık, yayımlama ve cevap hakkı gibi- çok desteklenen kendini düzeltme mekanizmaları, hataları ve sahtekarlıkları ortaya çıkarmakta genellikle yeterli olmaz. Makaleleri ve makale önerilerini gözden geçiren hakemlerin de çoğu zaman hataları veya hileleri tespit etmek için detaylı bir inceleme yapacak zamanları yoktur; yayımlanan makalelerin çoğu okunmaz ve deneylerin çoğu tekrarlanmaz.
Reklam
Biyoetik,Tıp Etiği, Askeri Etik...
Etik standartları, herhangi bir dini kurala, teolojiye veya metne yaslanmadan tanımlanabilir ve doğrulanabilir.
Sayfa 34
Etik
Eğer yalan söylememek gibi ahlaki bir görevim varsa, o halde işim yalan söylememi gerektirse bile yalan söylememeliyiın.
Sayfa 31
Klonlama Çalışmaları
Hayvanların klonlanmasının tarım, eczacılık ve biyoteknoloji endüstrilerinde önemli uygulamaları olabilirdi. Eğer bu klonlama teknolojisi gen terapi teknikleriyle birleştirilseydi,az yağlı tavuklar,organ bağışında kullanılabilecek domuzlar,çok süt veren inekler ve insan hormonları,vitaminleri veya başka tıbbi önemi olan bileşenleri üretebilecek hayvanlar yaratmada kullanılabilirdi.
Sayfa 24