Sosyolog ve Bilim Tarihçisi Alper Bilgili her zaman olduğu gibi ezberleri bozuyor. Bilim ve din hakkında akıllarda oluşan pek çok yanılgıyı , kendisine yakışır bir şekilde doyurucu kaynaklar ve referanslar ile gözler önüne seriyor. İnsanlarda bilim hakkında oluşan toz pembe tablonun ve din hakkındaki karamsar tutumun gerçeği yansıtmadığı hatta eldeki veriler ile çeliştiğini , bu tarz davranışların ideolojik olduğunu ortaya koyuyor.
Bilim ve bilim insanlığının sanıldığı gibi her daim insanlığın yararına, iyilik adına işlemediğini tarihte pek çok örneklerde olduğu gibi bilimin , bilim insanları ve siyasi otoriteler gibi çevrelerce kendi çıkarları ve ideolojileri hedeflerince kullanıldığını belirterek bilim ve bilim insanı hakkındaki genel yanılgılara dikkat çekiyor. Bilimin sınırlarını da gözler önüne sererek insanların , özellikle "bilimcilik" görüşünü benimseyen çevrelerin bilimden beklediği karşılığı alamayacağını , bilimin susması gerektiği yerde konuşturulmamasını, konuşması gerektiği yerde susturulmamasını ifade ediyor. Elbette tüm bunlar bilimi ve bilim insanının imajını zedelemek için değil tam tersine bilimin onurunu korumak ve bilime olan güvenin, saygının zedelenmemesini sağlamak amacıyla dile getirilmektedir. Olanların olmamış, olmamışların ise olmuş ya da olan gibi gösterilmesinin bilime zarar verileceğine dikkat çekilir.
Din hakkındaki olumsuz görüşlerin de gerçekleri yansıtmadığı, bu görüşlerin ideolojik kaygılar ile oluşturulduğu temellendirmeler ve araştırmalar ile ortaya konulmakta, ve yine yetkin temellendirmeler ve araştırmalar ile sanıldığı gibi bilim ve din arasında bir çatışmanın olmadığına aksine bir uyum olduğuna ve din ile bilim arasında bir çatışma çıkarmanın yine bilime zarar vereceğine , çatışma çıkarmanın ideolojik bir gaye olduğuna dikkat
Bilim SusuncaAlper Bilgili · Timaş Yayınları · 2021128 okunma
Doç. Dr. Alper Bilgili’nin tarih ve güncelden örneklerle zenginleştirdiği kitabı, sosyolojik perspektifle, bilimin toplum, din, tarih ve ideolojiyle girift ilişkisine odaklanıyor. Batılı tarzda işlenmiş, yormayan, düşündüren ve perspektif katan bir çalışma olmuş.
Kitap geçmişte yaşanan bilim insanların ideolojik,fikirsel ve yönetimsel baskılar sayesinde bizim bildiğimiz bilimin aslında tarafsız objektif olmayan tamamen olmasa bile %70-80'inin ideolojik taraflı bilimin olduğunu anlatıyor.
Bunu yaparken müthiş bir örneklendirme usulu, müthiş bir kronolojik bilgi ve fazlasıyla kaynakla(bazı sayfalarda kaynak metinleri kitabın metninden daha fazla) renklendiriyor.
İslam için oluşan karşıt görüşlerin aslında gerçeği yansıtmadığını hatta din karşıtı bilim insanlarının verilerinin bile birbirine tutmadığını gözlemledim bu kitap sayesinde.
İlk gördüğümde ve kitap açıklamasını okuduğumda kitabın içeriğini aşırı merak etmiştim ve evet bence her insana okutulması gereken naçizane bir kitap olduğunu düşünüyorum. Masum gelen bilimin artık o kadar da masum ve objektif olduğunu düşünmüyorum.
Ben yeni okudum, çok önemli tespitler ve bağlantılar ile güzel bir çalışma olmuş. İlgili okuru bol olur inşallah. Giriş ve sonuş etkileyici...
Mutlaka tavsiye ederim.
kitap bana cok net bir yazilis amaci varmis gibi hissettirdi okurken, tam korona donemi sonrasi yazilmis ve sanki o donem bilime duyulan koru korune inanca, din-bilim kiyaslamalarina yonelik belli bir kesime hitaben onlarin fikirlerini degistirmek, onlari ikna etmek icin yazilmis gibi. bilim insanlarinin tarafsiz olmak zorunda olmadigini, ideolojik fikirlerinin, inanclarinin onlari etkileyebilecegini hatta bazen 'psikopat' veya 'kotu' insanlar bile olabileceklerini ve hunun onlarin bilim insani olmasini engellemediginden tarohten orneklerle bahsetmis. bazi bilimsel cikarimlari yaparken bilimsel sosoyoloji ve felsefenenin gozden kacirilmamasi gerektiginden bahsediyor. bilim-din savasinin cok da mantikli bir sey olmadigindan din adamlarinin korona zamani bilimi nasil desteklerdiginden ornekler vererek acikliyor, sonlara dogru da osmanlida ve cumhuriyetin basinda bu surec nasil ilerlemis onlara deginiyor. 110 sayfalik gayet akici ve basit dille yazilmis bir kitapti, bana aksini dusundugum bir seyi savunmadi veya baska bir seye ikna etmedi. gecmisten verdigi ornekler hostu ve her ne kadar 'ikna' diliyle yazilmis gibi hissetsem de bence yazar elinden geldigince objektif olmaya calisarak yazmis Bilim Susunca
Bilim SusuncaAlper Bilgili · Timaş Yayınları · 2021128 okunma
insanların arasından bazıları çıkacak.. bir yiğitlik ve gayret gösterecek.. ve bugün doğrunun bilgisini takdir ve mizan etme ihtiyarını peşinen tekeline almış bilimin maskesini indirmeye davranacak ve bunu eserlerinde öyle su gibi, öyle tertemiz anlatacak.. Alper Hoca’nın kalemine bayılıyorum.
Bilim SusuncaAlper Bilgili · Timaş Yayınları · 2021128 okunma
Bilim,ilim ve irfan hayırlı kişi ve doğru yerde olmazsa felaketler kaçınılmazdır.Nazi Doktoru Mengele, ÖLÜM KAMPINDA 3000 ikiz üzerinde yaptığı deneyler sonucu sadece 160 ikiz hayatta kalacak.Bilim ve dinin ideolojik çatışmalar uğruna kullanıldığına güzel örnekler ve betimlemeler yaparak anlatmaya çalışmış..
Bilim SusuncaAlper Bilgili · Timaş Yayınları · 2021128 okunma
Din ve bilim arasında başından beri süregelen dans dünya genelinden başlanıp Türkler özelinde nihayete erdirilerek olabilecek en objektif şekilde açıklanmış, oldukça az hacimli, kısa sürede okunabilecek, dili anlaşılır bir eser olmuş.
Yazarın daha önce ''Bilim Ne Değildir'' kitabını okumuş ve gayet beğenmiştim. Akıcı bir üslubu var. Ben bu tarz kitapları elimde bir tükenmez kalemle okuyorum hem önemli gördüğüm yerlerin altını çiziyor hem de bir pasaj okuduğumda katkı mahiyetinde aklıma bir şey gelirse onu kitabın boş kısımlarına yazıyorum. Tıpkı ''Bilim Ne Değildir'' kitabında olduğu gibi bu kitabında da neredeyse her satırın altını çizmek durumunda kaldım toplamda 2 kitap için altını çizip kendi yazdıklarımla bir tükenmez kalemi bitirmişimdir herhalde :) İşin şakası bir yana kitaptan alınan verim/sayfa sayısı oranında benim kendi listemde kesinlikle üst sıralara oynar. Bu kitapta ''Bilim Ne Değildir'' kitabına yer yer atıflar olduğu için tıpkı benim yaptığım gibi önce o kitabı okuyup daha sonra bunu okumak daha faydalı olabilir. Velhasıl kelam şiddetle tavsiye ediyorum
Bilim SusuncaAlper Bilgili · Timaş Yayınları · 2021128 okunma
Bilim sosyolojisi üzerine yazılmış dili sade ve anlaşılır bir eser. Bilimin ne olduğundan ziyade genellikle ne olmaması gerektiğini okuyoruz bu kitapta. İnsanın tabiatı gereği, bir şeyi savunması, bir şeyin doğrusunu ya da yanlışlığını ispat etme çabası bir yanlılık oluşturabilir. Siyasetin, dinin ve ideolojilerin dönemsel olarak değiştiği bu dünyada, insan görüşünün değişmesi bilimi muhakkak etkilemektedir. Ama iyi ama kötü yönde. Etkilenen bu bilimle, dini, siyasi toplulukların da etkilenmesi beklenmesi gereken bir sonuçtur.
Bilimin en objektif şekilde ortaya konması için taraf farketmeksizin siyasetin ve değişen ideolojilerin bilimi her şartta desteklemesi ve bunu göstermesi gerekir. Din adamlarının da dine mensup olan bireylere, din ve Bilimin çatışmadığını, zaman zaman ortak noktaları olan iki ayrı konu olduğunu belirtmeleri gerekir. Ancak din ve devlet adamları ne kadar bilimin tarafsızlığını savunsa da bilim bir yerlerde yanlı olmaya devam edecektir. Çünkü ayrışma, bir fikri savunma, bir ideayı gerçekleştirme hayali insanın doğasında vardır. Bilim insanı, yanlılığı tercih ederse bilimi de yanlı olacaktır, bilim insanı ne kadar insan kimliğinden uzaklaşırsa bilimi de o denli objektif olacaktır.
Bilim SusuncaAlper Bilgili · Timaş Yayınları · 2021128 okunma
Alper Bilgili, 1980 yılında doğdu. 1999 yılında Denizli Anadolu Lisesi’nden, 2004 yılında Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun oldu. Aynı bölümde Yüksek Lisans çalışmalarını tamamladı. Amsterdam Vrije Üniversitesi’nde sosyoloji ve antropoloji dersleri aldı. Doktora derecesini İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde yazdığı “Sosyal Etkenlerin Bilimsel Bilginin Oluşumundaki Rolünün Analizi: Kuhn ve Güçlü Program Örneği” başlıklı teziyle 2013 yılında elde etti. Post-doktora çalışmalarını İngiltere’de, Leeds Üniversitesi’nde, bilim tarihi ve bilim felsefesi alanlarında sürdürdü. Akademik makaleleri ve değerlendirmeleri British Journal for the History of Science, Annals of Science ve Scottish Journal of Theology gibi prestijli dergilerde yayımlanan Alper Bilgili, İngiliz Bilim Tarihi Topluluğu (The British Society for the History of Science) Uluslararası Danışma Kurulu üyesidir. Alper Bilgili halen Acıbadem Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır.