Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Deniz Kabukları - 2018 Ağustos

Bilim ve Teknik - Sayı 609

Bilim ve Teknik Dergisi

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
95 syf.
·
Puan vermedi
Bilim ve teknik dergisini ilkokuldan beri takip eden birisi olarak söyleyebilirimki güncel konulara daha fazla değinmekle beraber gelişmesi konusunda yetersizlikler hatta gerileme mevcut
Bilim ve Teknik - Sayı 609
Bilim ve Teknik - Sayı 609Bilim ve Teknik Dergisi · Tübitak Yayınları · 201827 okunma
Reklam
95 syf.
10/10 puan verdi
Amonyağı yakıta dönüştüren katalizorün keşfi, kalp krizi geçirmeye yakın olan kişileri insanlardan daha önce tespit eden yapay zeka, lazer temelli yaşamsal işlevleri izleyen cihaz üretimi, motorsuz yüzen denizaltı, taşınabilir cihazla tespit edilen sıtma teşhisi ve birçok teknolojik gelişimin yanısıra biyolojik olarak yapılan araştırmaların yer aldığı Ağustos sayısı yine muazzam olayları aktarmış. Aktarmış diyorum çünkü dünyada bunlar olurken büyük ihtimal biz hâlâ politik olayların kıskacı altında can çekişiyoruz. Politikacıların bir nesili mahveden eğitim sistemleri, çekişmeleri ve yalanları sayesinde günden güne bilimden uzaklaşan gençliğin bırakın bilim yapmayı, gelişmelerden haberdar olması bile bir mucize. Dünyada bilim adına olup bitenleri görmek, ülkemizde bunun eksikliğini hissetmek isteyenler için biçilmiş kaftan bir sayı olmuş. Okuyun, okutun.
Bilim ve Teknik - Sayı 609
Bilim ve Teknik - Sayı 609Bilim ve Teknik Dergisi · Tübitak Yayınları · 201827 okunma
95 syf.
6/10 puan verdi
·
2 saatte okudu
Yıl boyu bize yaz mevsiminin güzelliğini hatırlatan deniz kabukları yüzyıllardır deniz canlılarının terk ettiği evler olarak bilinmelerinin, süs eşyası ve para olarak kullanılmalarının yanı sıra günümüzde tıptan matematiğe ve sanata, ağır metallerin temizlenmesinden kompozitlere ve malzeme bilimine kadar birçok alanda kullanılıyor. “Denizden Gelen Cevherler: Deniz Kabukları” başlıklı yazımızda doğanın insanlığın hizmetine sunduğu modern ve yüksek performanslı malzemelerden bahsediyoruz. Biyolojik olarak ışık üretebilme yeteneğine sahip olan canlılarla ilgili ilginç bilgileri ise “Biyolüminesans: Işıldayan Canlılar, Biyolojik Işıldama” başlıklı yazımızda bulabilirsiniz. Pınar Dündar yazısında tamamen doğa olayları sonucu oluşan ilginç jeolojik oluşumlara göz alıcı kareler eşliğinde yer veriyor. Tuncay Baydemir “Sıtmayla Savaş Nasıl Gidiyor?” başlıklı yazısında bitki kaynaklı sıtma ilacı tedavisinin başarısına değiniyor. Dünyanın farklı ülkelerine ve bölgelerine seyahat eden kişilerin karşılaşabileceği seyahat hastalıklarını Özlem Ak özetliyor. Mahir Ocak hayvan sürülerinin ve kümelerinin kolektif davranışlarının altında yatan bazı bilimsel gerçekleri ele alıyor. Tuba Sarıgül ise çok miktarda üretilen ve yaygın olarak kullanılan plastiklerin çevreye ve özellikle de okyanuslara verdiği zararlardan bahsediyor. Yalnızlığın akıl sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinin ve enerji santrallerinden nasıl içme suyu elde edilebileceğinin anlatıldığı yazıları da ilgiyle okuyabilirsiniz.
Bilim ve Teknik - Sayı 609
Bilim ve Teknik - Sayı 609Bilim ve Teknik Dergisi · Tübitak Yayınları · 201827 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.