Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Bilimler ve Sanatlar Üstüne Söylev

Jean-Jacques Rousseau

Bilimler ve Sanatlar Üstüne Söylev Gönderileri

Bilimler ve Sanatlar Üstüne Söylev kitaplarını, Bilimler ve Sanatlar Üstüne Söylev sözleri ve alıntılarını, Bilimler ve Sanatlar Üstüne Söylev yazarlarını, Bilimler ve Sanatlar Üstüne Söylev yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
“Fakat aramızda şu ayrım var ki bu insanlar bir şey bilmedikleri halde her şeyi bildiklerini sanıyorlar; bense bir şey bilmemekle beraber hiç olmazsa bilmediğimden şüphe etmiyorum.”
80 syf.
4/10 puan verdi
·
6 günde okudu
İlimin ve sanatın ihyası ahlakın düzelmesine yardım etmiş midir?
18. yy Fransa döneminde yaşamış olan Jean-Jacques Rousseau, Avrupa'da Aydınlanma Çağı'nın ilerlemesinde kilit bir isimdir. "Bilimler ve Sanatlar Üstüne Söylev" kitabıyla Dijon Akademisi'nin yarışmasında birinci olmuş ve ününü kazanmıştır. "İlimin ve sanatın gelişmesi ahlakın gelişmesine katkı sağlamış mıdır?" sorusuna yanıt olarak Rousseau meşhur eseriyle hayır yanıtını kesin bir dille vermiştir. Bilim ve sanatla insanın köleleştiğine inanan Jean-Jacques, aydınlanma ile sanat ve bilim alanındaki ilerlemelerin toplumun düzenini bozduğunu ileri sürmüştür. "Bilimlerimiz ve sanatlarımız geliştikçe ruhlarımız bozulmuştur." diyen Rousseau, erdem sahibi olan insanlığın bu gelen değişimle erdemsiz konumuna düştüğünü, ahlaki değerlerin kaybolduğunu ve yapmacıklığın ortaya çıktığını eserinde anlatıyor. Bilimleri ve sanatları doğuranın insanların kötü yanları olduğunu anlatan yazar, astronomiyi boş inançlara; geometriyi cimriliğe; fiziği boş bir hevese; güzel sözleri söylemeyi ise hırsa, dalkavukluğa bağlamıştır. Kitabı okumadan önce karşıt düşüncelerin kenara bırakılması gerektiğini ve öyle okunması gerektiğini düşünüyorum. Ben sanat ve bilimin ahlaki değerleri besleyen iki önemli değer olduğuna inanıyorum. Farklı düşünceleri okumak her zaman keyiflidir. İyi okumalar dilerim.
Bilimler ve Sanatlar Üstüne Söylev
Bilimler ve Sanatlar Üstüne SöylevJean-Jacques Rousseau · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20191,591 okunma
Reklam
“Ey fazilet, basit ruhların yüksek bilgisi, sana ulaşmak için bu kadar zahmete ve külfete lüzum mu var? Senin ilkelerin bütün kalplerde yazılı değil mi?”
…bilimlerimiz ve sanatlarımız geliştikçe ruhlarımız bozulmuştur.
Hep nezaket gerekleri, kibarlık zorunlulukları içindeyiz; hep adetlere, kurallara uymaktayız. Hiç kendi ruhumuza uyduğumuz yok.
“…bedenin gücünü ve sağlamlığını bir saray dalkavuğunun yaldızları altında değil, bir çiftçinin kaba elbisesi altında bulursunuz.”
Reklam
“İçimden gelen esine uyarak gerçeği savunduktan sonra, hakkımdaki yargı ne olursa olsun, benim mutlaka kazanacak olduğum bir armağan vardır: Bu armağanı kendi yüreğimde bulacağım.”
" Edebiyat ve sanatlar insanları bağlayan zincirleri çiçeklerle örter ; özgür yaşamak için doğmuş görünen insanların damarlarında taşıdıkları özgürlük duygusunu söndürür."
"Aramızda âlimler yetişmeye başlıyalı, iyi insanlar ortadan kayboldu."
Sayfa 52
Reklam
"Fizikçilerimiz, hendesecilerimiz, kimyacılarımız, astronomlarımız, şairlerimiz, musikişinaslarımız, ressamlarımız var; ama değerli vatandaşlarımız yok; yahut varsa bile onlar da hor görülmekte, ıssız köylerimizde yoksul ve perişan, sürünmektedirler.."
Şahane tespit..
". Artık bir insanın namuslu olup olmadığına değil, bir sanata kabiliyeti olup olmadığına bakılıyor; bir kitabın faydalı olması değil, iyi yazılmış olması isteniyor. Parlak zekâ insanı bütün nimetlere kavuşturuyor; fazilet ise hiçbir şeref getirmiyor. Güzel nutuklara yüzlerce mükâfat veriliyor; güzel hareketlere ise hiçbir şey verildiği yoktur.."
"Bir bilge¹ der ki: "Ben talebemin, vaktini top oynamakla geçirmesine razıyım; hiç olmazsa vücudu gürbüzleşir. Biliyorum, çocuğu bir şeyle uğraştırmak lazımdır ve boş oturmak çocuklar için en büyük tehlikedir. Öyleyse ne öğrensinler, diyeceksiniz; bu da sorulur mu? Adam olunca ne yapacaklarsa onu öğrensinler; unutacakları şeyi değil."
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.