Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Göksu Devecioğlu

Göksu Devecioğlu
@sunisjuliet_
Sabitlenmiş gönderi
80 syf.
4/10 puan verdi
·
6 günde okudu
İlimin ve sanatın ihyası ahlakın düzelmesine yardım etmiş midir?
18. yy Fransa döneminde yaşamış olan Jean-Jacques Rousseau, Avrupa'da Aydınlanma Çağı'nın ilerlemesinde kilit bir isimdir. "Bilimler ve Sanatlar Üstüne Söylev" kitabıyla Dijon Akademisi'nin yarışmasında birinci olmuş ve ününü kazanmıştır. "İlimin ve sanatın gelişmesi ahlakın gelişmesine katkı sağlamış mıdır?" sorusuna yanıt olarak Rousseau meşhur eseriyle hayır yanıtını kesin bir dille vermiştir. Bilim ve sanatla insanın köleleştiğine inanan Jean-Jacques, aydınlanma ile sanat ve bilim alanındaki ilerlemelerin toplumun düzenini bozduğunu ileri sürmüştür. "Bilimlerimiz ve sanatlarımız geliştikçe ruhlarımız bozulmuştur." diyen Rousseau, erdem sahibi olan insanlığın bu gelen değişimle erdemsiz konumuna düştüğünü, ahlaki değerlerin kaybolduğunu ve yapmacıklığın ortaya çıktığını eserinde anlatıyor. Bilimleri ve sanatları doğuranın insanların kötü yanları olduğunu anlatan yazar, astronomiyi boş inançlara; geometriyi cimriliğe; fiziği boş bir hevese; güzel sözleri söylemeyi ise hırsa, dalkavukluğa bağlamıştır. Kitabı okumadan önce karşıt düşüncelerin kenara bırakılması gerektiğini ve öyle okunması gerektiğini düşünüyorum. Ben sanat ve bilimin ahlaki değerleri besleyen iki önemli değer olduğuna inanıyorum. Farklı düşünceleri okumak her zaman keyiflidir. İyi okumalar dilerim.
Bilimler ve Sanatlar Üstüne Söylev
Bilimler ve Sanatlar Üstüne SöylevJean-Jacques Rousseau · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20191,592 okunma
Reklam
“Düşünce özgürlüğü; kişinin gördüğünü, duyduğunu ve hissettiğini aktarma özgürlüğüdür, hayali gerçekler ve duygular uydurma zorunluluğu değil.”
Kitaplar ve Sigaralar
Kitaplar ve SigaralarGeorge Orwell
7.4/10 · 3.280 okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Dağ
İçindeki zayıf kan, dayanıksız dil, olmamış hal gümüş bir zirvede eriyor.
Birhan Keskin
Birhan Keskin
Dağ
Taş yarılıyor bir çiçek için, yol veriyor. Kısacık konuşuyor çiçek: "Dünya" diyor. "Gördüm, benimle tamamlanıyor."
Birhan Keskin
Birhan Keskin
Reklam
"Ama işte halini bilmez insanoğlu, hiçbir anda kendini bilmez; sonra da deneyimlediklerinin başka bir güç tarafından seçilip yollanan içerikler olduğuna inanır. İnsan, insan olmaz. Oysa bütün mesele olmak ya da olmamaktır, uyanmış bir insan olan Shakespeare’in önemle belirttiği gibi."
408 syf.
·
Puan vermedi
·
7 günde okudu
Seyir
SeyirPiraye
7.7/10 · 9,7bin okunma
“Bir şeyleri gelecekte daha fazla yapmaya, sahip olmaya çalışarak değil, sadece anda kendinin ortaya çıkıp mozaikte yer bulmasına izin vererek gerçekten yaşayabilirsin.”
“Ne kadar çok merkezinde kalırsan, o kadar çok yaşamla birsin ve her şey o kadar önüne dökülür. Bu âlemde her şey senin için, yeter ki biz kendi yolumuzda gidelim.”
“Yaşam seçimler ve seçimlerinin sonuçlarını deneyimlemektir.”
Reklam
“Mesele hiçbir zaman ne yaptığın değildir, nasıl yaptığın, kim olduğundur. Ve ancak anda, yaşamda gerçeğin olabilirsin.”
170 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.