Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bir Cem Karaca Kitabı

Gökhan Aya

Bir Cem Karaca Kitabı Sözleri ve Alıntıları

Bir Cem Karaca Kitabı sözleri ve alıntılarını, Bir Cem Karaca Kitabı kitap alıntılarını, Bir Cem Karaca Kitabı en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
1965’in Kasım’ında Antakya 121. Jandarma Er Eğitim Alayı’nda askerlik hizmetini yerine getirmek üzere yola çıktı. “Daha önce benim Anadolu hakkında okul kitaplarından başka bir malumatım yoktu” diyor Karaca. “İlkokul hayat bilgisi kitaplarından bildiğimiz şırıl şırıl dereler, koyunları meler, ah beni şirin köyüm, orda bir köy var uzakta türü şeyler vardı kafamda” Ama gerek yolculuk esnasında gerekse askerliğinde durumun hiç de öyle olmadığını görmüş Karaca: “Anadolu’nun anlatılanlarla, yeşillikler içinde minarelerle mutlu insanlarla bezeli olmadığın gördüm. Ama bir yandan da fena halde İstanbul özlemiyle doluyum, Üç günlük evliyken askere gitmişim, eşimi düşünüyorum, anamı düşünüyorum, babamı düşünüyorum. Evimiz Bakırköy’de deniz kenarında orayı düşünüyorum. Tarifsiz kederler içindeyim.” İşte Karaca’nın kendi toplumunun kimliğiyle tanışması bu günlerde gerçekleşti: “Bir de baktım, orda askerliğini yapan birisi saz çalıyor. Ben düne kadar ‘ne garip, ilkel bir müzik’ diye düşünürken, bir de baktım ki benim o anda içinde bulunduğum hissiyatı o müzik canlandırıyor, o müzik dile getiriyor, anlatıyor, hiçbir Elvis Presley şarkısı o duyguyu anlatamaz. mümkün değil!”
Sayfa 18 - Ada Müzik
Karaca ve arkadaşları, 1963’e doğru DİNAMİTLER adı ile sahne almaya başlamışlardı. Çoğunlukla Elvis Presley ve dönemin diğer rock’n roll müzisyenlerine ait parçaları yorumlayan Dinamitler’in repertuarında “I Who Have Nothing”, “King Creole”, “What Did I Say?” gibi günün popüler parçaları vardı.
Sayfa 16 - Ada Müzik
Reklam
İhtarname;
Cahit Berkay’ın gitar ve yaylı tanburun yanında daktilo da kullandığı parça oldukça politik bir içeriğe sahipti: “İhtarname; Çeken: Türk halkı Çekilen: Siz Siz SİZ! Konu: Bal Gibi Bilirsiniz!” Bu parça, hem satirik hem de espritüel olmuş, bir başına neşeli “protest” bir parçaydı ama faili meçhullerden devletin ilgisizliğine dek birçok konuyu imalarla belli eden Karaca’nın öfkeli vokaliyle epey provokatif bir hava yaratılmıştı.
Sayfa 114 - Ada Müzik
“sol gülüm sol”
İşte tam kayıtların bittiği günlerde Türkiye’den epey dumanlı haberler gelmeye başlamıştı ve bu haberler grubun Almanya’ya vardığı sırada gerçekleşen 12 Mart Muhtırası’yla ilgiliydi. Hapishanelerin dolup taştığı insanların sol kaldırımdan yürüyemediği gibi abartılı haberler alıyorlardı. Bu haberlerin en kötüsüyse kaydının bitmesiyle plaklaştırılan
Sayfa 67 - Ada Müzik
İlk Aşk
“Etkilemek için ne yapsam ne etsem diye uzun uzun düşündüm” diyor Cem Karaca, “……ve sonunda buldum. Ona şarkı söyleyecektim.” Düşündüğünü de o günlerin ilk şarkısı “Johnny Guitar’i söyleyerek yapar Cem Karaca….
Sayfa 14 - Ada Müzik
Gün geçtikçe müzik zevki rock’n roll üzerinde yoğunlaşan Cem, artık ciddi ciddi plak dinlemekte ve haftanın belirli saatleri yayınlanan günün popüler batı müziği parçalarının çalındığı programları takip etmekteydi. Bunları da evdeki Grundig marka teybe elden geldiğince kaydediyordu. Ama hangi bantlara? “O şarkıları hangi bantlara kaydettiğimi gören babamın bakışlarını hala unutamam” diyor Karaca, “Ben son derece masumca önüme gelen şarkıyı kaydediyordum. Sonra onların babamın özenle kaydettiği Yassıada duruşmalarının radyo kayıtları olduğunu ilk öğrendiğimde de bana çok fazla şey ifade etmemişti ama babam ”Onların değerini sonra anlayacaksın” demişti, çok iyi hatırlarım.”
Sayfa 15 - Ada Müzik
Reklam
"Hayatta hiçbir şeyim az olmadı senin kadar..." Cem Karaca
Aslında “Emrah”, sözleri bir halk ozanından alınıp popüler bir müzik tarzları ile bestelenen ilk parçalardan biriydi. Müzikal yapısı itibariyle, ilginç bir Akdeniz-Anadolu ritm-ezgi hibridine dayanıyor ve bir rock grubu tarafından çalınıyordu. “Emrah”, Cem Karaca’nın ilk plağı olmasına yanı sıra Cem Karaca’yı Cem Karaca yapan plaktı.
Sayfa 24 - Ada Müzik
Tamirci Çırağı
Gönlüme bir ateş düştü yanar ha yanar yanar, Ümit gönlümün ekmeği umar ha umar umar.
Cem Karaca’nın ‘devrimci müzik’ yaklaşımı
Cem Karaca’nın ‘devrimci müzik’ yaklaşımını Edirdahan konserlerinde de devam ettirdiğini görüyoruz. 1978 Şubat'ının sonlarında verilen bir Cem Karaca-Edirdahan konserinde çalınan parçalar şöyleydi: ‘1 Mayıs’, ‘Mor Perşembe’, ‘Bir Mirasyediye Ağıt’, ‘Adiloş Bebe’, ‘Maden Ocağının Dibinde’, ‘İhtarname’, ‘Kerem Gibi’, ‘Durduramayacaklar Halkın Coşkun Akan Selini’, ve ‘İşçi Marşı’. Politik çizgisini Dervişan’da bıraktığı yerden Edirhan’la konserlerinde devam ettiren Karaca, kayıtlarına ilkbaharda girmeyi planladığı albüm içinse daha değişik şeyler düşünüyordu.
Sayfa 131 - Ada Müzik
Reklam
…. kendilerine APAŞLAR adını verdiler. “Apaş”, sokak serserisi anlamına geliyordu ancak bu ismi almalarındaki başka önemli etken de o günler çok popüler olan grup elemanlarının da çok sevdiği Shadows’un “Apache” adlı parçasıydı.
Sayfa 20 - Ada Müzik
1 Mayıs
Fraksiyonel çatışmaları aşıp enternasyonel bir devrim marşı niteliğini kazanacak olan “1 Mayıs” niteliğini kazanacak olan “1 Mayıs” adlı plak, 1977 Aralık’ının son haftasında piyasaya çıktı.
Sayfa 130 - Ada Müzik
Yoksulluk Kader Olamaz
Bu parça bence albümün ikinci zirvesiydi ve günün toplum bilincindeki sıkışmaları can alıcı dramatik bir melodi eşliğinde Karaca'nın üstün vokal yorumuyla sunuyordu. “Radyolarda şarkılar ‘boşver’ diyorlara Açlıktan verem olana ‘bal ye’ diyorlar Yoksulluk kader olamaz kader değildir Firavunlar bile böyle zalim değildir …Bir kilo et seksen lira tadını unuttum İnsan gibi yaşamanın adını unuttum…” 1977’den bu yana pek bir şeyin değişmemiş olduğunu görüyoruz değil mi?
Sayfa 127 - Ada Müzik
‘Acı Doktor’ her açıdan ilginç ve hiç benzeri olmayan çok ‘ayrıksı’ bir çalışmadır ve bu ayrıklık yalnızca Anadolu Pop akımı sınırları için değil 60’lı yılların ilk yarısından günümüze kadar gelen bütün akım ve türler kapsamında da geçerliliğini halen sürdürmektedir.
Sayfa 75 - Ada Müzik
“Emmioğlu”ndan sonra piyasaya çıkan Cem Karaca plağı “Kendim Ettim Kendim Buldum”, bu dört plak arasında müzikal açıdan en ilginciydi. Yanı sıra ticari açıdan da en çok rağbet gören plak oldu. Bu 45’likte, “Emmioğlu” gibi Werner Müller’in orkestrasını grup formasyonuna indirgemesiyle yapılmıştı. “Kendim Ettim Kendim Buldum” bir Neşet Ertaş türküsüydü ve o günlerde epey popülerdi.
Sayfa 58 - Ada Müzik
42 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.