Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Bir Eğitimci Olarak Hz. Muhammed

Abdullah Özbek

Bir Eğitimci Olarak Hz. Muhammed Gönderileri

Bir Eğitimci Olarak Hz. Muhammed kitaplarını, Bir Eğitimci Olarak Hz. Muhammed sözleri ve alıntılarını, Bir Eğitimci Olarak Hz. Muhammed yazarlarını, Bir Eğitimci Olarak Hz. Muhammed yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Hz. Muhammed insanın arkadaşından etkilendiğine şu sözleriyle dikkat çekmektedir; "kişi dostunun dini üzeredir.” Bu yüzden her biriniz, dost edindiği kişiye dikkat etsin.
Sayfa 225Kitabı okudu
Kur'an her yönüyle müslümanın bir eğitim kitabıdır. Çünkü her âyet, insan davranışlarını mükemmelleştirmek için bir hüküm taşır". Böyle olunca da Kur’an'ın okunması ve anlaşılması istenmektedir. Hz. Muhammed müslümanları her vesileyle Kur'an okumaya teşvik etmektedir. Çünkü: "İçinde Kur'an (bilgisi) olmayan kişi, harab olmuş ev gibidir."
Sayfa 168Kitabı okudu
Reklam
Soru sormanın önemine dair birçok hadis vardır. Bunlara birkaç misal verelim: "Bilgisizliğin şifası sormaktır.” "Alimlerle düşüp kalkınız, bilenlere (büyüklere) sorunuz, bilenlerle (Hakim) arkadaşlık kurunuz." "Güzel soru ilmin yarısıdır." "İlim hazinedir, anahtarı ise sorudur."
Sayfa 147Kitabı okudu
Kendisine ilim "hikmet" verilen ve bunu yerli yerince kullanan kişiler gıbta edilen kişilerdir. (Buhari) Hz. Muhammed, kendi çapında, her bir Ashab'a "muallimlik görevi" yüklemiştir. Çünkü mü’min mü'minin aynasıdır.(Davud;Edeb) Bunun anlamı şudur: Mü'min bir kişi, kardeşinde gördüklerinin hepsini (doğru bir şekilde) ona söyleyecek. Eğer gördükleri iyi şeylerse, bunu artırmasının güzel olacağını ifade edecek, eğer kötü şeylerse, vazgeçmesi için uyarıda bulunacaktır. Bu hadis genel manada mü'mini tasvir etmekle birlikte, ona eğiticilik vazifesini de yüklemektedir.
İlmi yaygınlaştırma
İslâm ilmin gizlenmesine karşı çıkmıştır. Çünkü ilimde özel mülkiyet hakkı yoktur. İlim insanlığın ortak malıdır. Bu sebepten ilim öğretenler övülmüş gizleyenler ise tepki ile kar­şılanmıştır. Diğer taraftan ilim, insanı ölümsüzleştiren en büyük iksir olarak tasvir edilmiştir. Hz. Muhammed "İlim öğreniniz ve onu insanlara öğre­tiniz.." buyurur. İslâm eğitiminde herkes, öğrendiklerinden sorumludur. İlim öğrenip de bunu başkalarına anlatmayanlar, hâzineyi doldurup sarfetmeyenler gibidir. Hz. Muhammed, kendisinden sonra,"cömertlerin en cö­merdi olan kişinin, öğrendiğini öğreten kimse olduğunu haber verir. Sadakanın en üstünü ilim öğrenmek ve onu öğretmektir.
İslamda ilmin önemi
Hz. Muhammed insanları öğrenme ölçüsü içerisinde tabakalara ayırır: "Ya alim ol. Ya öğrenen ol Ya (bunları) seven ol. Ya dinleyen ol. Beşincisi olma, (ilim ve alime buğzeden) helâk olursun!" Bu tasniften anlıyoruz ki, ilim ve öğrenme ile ilgisi olmayan insan, topluma zararlı insandır.
Reklam
İlim, hayrın dayanaklarından birisi olup insanı yücelten bir özelliktir, İnsan her zaman hayrın anahtarı, şerrin de kilidi olmalıdır. x
Sayfa 74 - x: İbn Mace/MukaddimeKitabı okudu
Hz. Muhammed'in eğitiminde ilmin elde edilmesi, her türlü şartlar altında ihmal edilmemesi gereken önemli bir prensiptir. Çünkü ilim (hikmet), mü'minin kaybolmuş malı gibidir, nerede bulursa alma hakkına sahiptir. Aynı zamanda hikmet sahibi olan kimse, Hz. Muhammed tarafından medhedilmiştir.
Hz. Muhammed bir gece geldi ve abdest aldı. Sonra namaz kıldı. Sakalı ıslanıncaya kadar ağladı. Secde etti, yine ağladı. Derken Bilal ezan okumaya başladı. Bilal Hz. Muhammed'e niçin ağladığını sordu. O da, nasıl ağlamayayım, bu gece Allah şu ayeti indirdi, dedi. Sonra şu ayeti okudu: "Gerçekten, göklerin ve yerin yaratılışında, gece ile gündüzün bir biri ardınca gelişinde, sağ duyulu akıl salıipleri için, Allah'ın varlığını, kudret ve azametini gösterir kesin deliller vardır." Sonra Bilal'e "Bu ayeti okuyup da düşünmeyene yazıklar olsun!" diyerek ikazda bulundu.
Reklam
Hayattan zevk alabilmek için, taham'mül etmesini bilmek gerekir. Çünkü hayat sıkıntılarla doludur. Böyle bir ortamda sabretmesini bilenler başarabilir.
"Öğretmen söylediklerini, bizzat kendisi de yaşamalı. Öğretim faaliyetinin başarısı için, bu temel bir öğretim kanunudur. Meselâ doğru sözlü bir anne - babanın, çocuklarına doğru olmalarını söylediğini düşünelim. Böyle bir tavsiye, genellikle başarıyla sonuçlanır. Ama tiryaki olan bir öğretmenin, öğrencilere sigara içmeyi yasakladığını farzedelim. Böyle durumlarda ise, öğretim genellikle fiyasko ile neticelenir."
Kur'an eğitiminin hedeflerini özet olarak şöyle sıralayabiliriz: 1. İnsanın yaratıcısını bilmesi, yaratıcının Rablığı ve yaratılanın kulluğu esasına dayalı bir ilişkinin kurulması 2. Kur'an ölçüleri içinde ferdin davranışlarını geliştirmek ve değiştirmek. 3. Ferdi maddi hayatın gerektiği şekilde eğitmek. 4. İslâm'ı yaşayacak ve yaşatacak bir nesil hazırlamak. 5. İnsanların eşitliğini kavratmak. Kardeşlik ve işbirliği duygularını yerleştirmek. 6. Hiç ölmeyecekmiş gibi dünya; yarın ölecekmiş gibi de ahiret için çalış düşüncesini yerleştirmek. 7. Takva'yı yerleştirmek, ahlakî şahsiyeti geliştirmek. 8. Hikmet ve ilim öğretmek, insanın hayrına olan her şeyi teşvik etmek. 9. Adaleti kavratmak. 10. İbadet duygusunu geliştirmek. 11. Düşünmeyi geliştirmek. 12. İnsanları aşırılıklardan korumak. 13. İnsanın aklını ve ruhunu eğitmek. 14. İyi insan yetiştirmek.
"Hz. Muhammed'in (s.a.v.) eğitim ve öğretimini, ister istemez geniş bir çerçeve içerisinde düşünmek zorundayız. Çünkü O, sadece belirli kişilere ya da özel bir sınıfa ders veren klasik bir eğitimci değildir. Ama şunu açık olarak söyleyebiliriz ki, Hz. Muhammed'in (s.a.v.) eğitimi tamamen pedagojik esaslara dayanmaktadır."
"Tarihte, okuma - yazma konusunda Hz. Muhammed (s.a.v.) kadar titizlik gösteren bir eğitimci gösterilemez. O ilmin yazı ile korunabileceğini açıkça ifade etmiştir."
61 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.