Nikola Vaptsarov
Bulgaristan'da direniş hareketi sırasında faşistler tarafından kurşuna dizilerek öldürülen şair Nikola Vaptsarov'un adı bugün yalnız ülkesinde değil, tüm dünyada bilinmektedir. Bulgaristan işçi sınıfının bağrında doğmuş bu güçlü şair gerek şiirleri, gerekse yaşamıyla günümüzde faşizme, emperyalizme karşı dövüşen halklara umut ve esin kaynağı olmaktadır. Henüz 32 yaşındayken, yapıtını tamamlayamadan öldürülen bu seçkin şairin önemi ölümünden sonra yeterince anlaşılabilmiş, şiirleri ondan sonra yaygınlaşabilmiştir. Bugün Nikola Vaptsarov Bulgaristan'ın ulusal şairleri arasındadır. "Bir Hayat Fabrikası Kuracağız" Vaptsarov'unen önemli, en taranan şiirlerinin yanısıra, şairin yakınlarıyla yapılan ve hiç bir yerde yayınlanmamış konuşmaları, incelemeleri, ayrıntılı notları ve zengin bir fotoğraf albümünü içeriyor. Yayınevimiz Vaptsarov'u bütün yönleriyle tanıtmak amacıyla titiz bir çalışma sonunda hazırlanan bu kitabı okurlarına sunmakla onur duyar.
Kitabın Konusu:
187 sayfa

187 syf.
8/10 puan verdi
#spoiler "KALBIM ŞAİRLER MEZARLİĞI " Ne çok seviyorum bu ölmüş gitmiş insanları ne çok biriktiyorum içimde bilemezsiniz .. Neden beğenmiyorsun? hiç bir şey diyorlar "Çünkü özgün kelimeleri ve eşsiz yaşamları yok " diyorum .. "ve hatta ölüş-leri O yüzdendir beğenmeyişlerim ..yoksa şımarık falan değilim Bir Bulgar
Bir Hayat Fabrikası Kuracağız
Bir Hayat Fabrikası KuracağızNikola Vaptsarov · Sanat Emeği Yayınları · 198035 okunma
187 syf.
10/10 puan verdi
MAKİNELERİN SESİNİ AŞIP GEÇMELİ SENİN SÖZCÜKLERİN
Emekçi şair, sözün her anlamında. Fabrikadaki işçilerinin yoksulluk , açlıkla nasıl uğraştığını anlatır şiirlerinde. Kendisi Bulgar doğumlu bir komünisttir. Tarihi Drazki gemisiyle İstanbul u da dolaşmıştır gençken. Sonu maalesef Naziler tarafından kurşuna dizilmekle bitiyor. Şiirleri özellikle fabrikalarda ağır işte çalışan işçi sınıfına hitap ediyor. Makinelerin, açlığın, işçilerin, kavganın, aşkın, acının şairidir. 11 arkadaşıyla birlikte kurşuna dizilmeden önce kalem olmadığı için kağıtla kestiği bedeninden akan kanla son şiirlerini yazar, arkadaşları aracılığıyla şiirler elimize ulaşır. Son ana kadar ideolojisinden vazgeçmeyen, savunduğu fikrin arkasında duran , saygı duyulması gereken, cesur bir şair. İyi okumalar.

Nikola Vaptsarov
Nikola VaptsarovYazar · 4 kitap
7 Aralık 1909 yılında Bulgaristan’ın Bansko kasabasında doğdu. Babasının isteği ile makine teknisyeni oldu. Sofya Üniversitesi Edebiyat bölümünü okuma isteğini gerçekleştiremedi. Çeşitli işlerde çalıştı, zor koşullarda yaşadı. Bulgaristan Komünist Partisi saflarında politik faaliyetlerde bulundu. 1940 yılında tek kitabı “Motor Türküleri” yayınlandı. Bu kitap Nikola Vaptsarov’u Bulgar ve dünya insanlığı karşısında onurlu bir yere taşıdı. 1942 yılında Alman faşizmine karşı ülkesini savunduğu için tutuklandı, işkence gördü. Beş arkadaşıyla birlikte 23 Temmuz 1942'de idam edildi. Vaptsarov'un şiirleri Erdal Alova tarafından Türkçeye çevrildi ve 1992 yılında Yön Yayıncılık tarafından yayımlandı. Evrensel Basım, şairin şiirlerini "İnsana Adanmış Şarkılar" adıyla derledi.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.