Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Malik Bin Nebinin sunuşuyla

Bireysel ve Toplumsal Değişmenin Yasaları

Cevdet Said

Bireysel ve Toplumsal Değişmenin Yasaları Gönderileri

Bireysel ve Toplumsal Değişmenin Yasaları kitaplarını, Bireysel ve Toplumsal Değişmenin Yasaları sözleri ve alıntılarını, Bireysel ve Toplumsal Değişmenin Yasaları yazarlarını, Bireysel ve Toplumsal Değişmenin Yasaları yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Hayat üzerinde düşünmek, canavarların dişleri kadar keskin bakış ister. Daha ne kadar süre kendimizi kurtarmak için saman çöplerine tutunacağız? Oysa düşünmek kurtuluş gemisidir ve nedense düşünceyle aramızda bizi ürküten korkunç şeyler var. Nasıl böyle olmasın ki? Biz düşünmeyi dinsizliğin köprüsü olarak değerlendirmişiz! İslam âlemindeki eğiticileri hâlâ bu tür vehmî tehlikeler tehdit edi- yorken ve devraldıkları bu korku ve ürküntüyü tutup öğrencilerine aşılıyorlarken ite kaka da olsa böyle bir köprüden nasıl geçebilirdik ki? Bir bakıyoruz Müslümanlar dergisinin sahibi Dr. Said Ramazan dergisinin bir sayısında şöyle bir başlık atmış: "Fısıltılar... İslam Diyarındaki Görüş ve Düşünce Önderlerinin Kulaklarına..." Sonra bu başlığın altında şu sözleri sıralamış: "Toplumsal bir devrim neredeyse tüm İslam âlemini kaplayacak. Bundan bir an bile kuşku duymuyoruz. Aksine güneşi gördüğümüz gibi apaçık görüyoruz onu. Bu devrimin ayırıcı göstergesi “düşünce ve vicdan özgürlüğü olacak... Bu bayrağı siz taşımazsanız -ki buna en çok siz layıksınız- başkaları taşıyacak..."
Ağır ve derinden seyreden değişim, oluşmasındaki özellik gereği insanlara gizli kalır. Bu yüzden insanlar sanır ki değişen bir şey yok. Fakat değişimin sonuçlarını görünce şaşkınlık içinde kalakalırlar. Üstelik bunun yorumunu da kavrayamazlar.
Sayfa 103Kitabı okudu
Reklam
Bilinçli düşünceye sakatlık arız olduğunda ve bilinç kendi tasarrufuna hakim olmaya güç yetiremediğinde düğümlenmiş fikirler bağlarından koparak, adına duygu ve heyecan denen tepkilere dönüşürler. Duygular derinlerde düğümlenmiş düşünceler, heyecanlar ise onların pratik sonuçlarıdır.
152 syf.
10/10 puan verdi
Problemler Karşısında Tutumunuzu Belirleyen Şey Nedir?
Bireysel ve Toplumsal Değişmenin Yasaları
Bireysel ve Toplumsal Değişmenin Yasaları
“DEĞİŞMEK İSTİYORUM!” feryadını her uyandığı gün iç dünyasında yeniden haykıran biri misiniz? Yıllarca değişmeyi daha doğrusu iyiye doğru gelişmeyi başaramadıysanız, on yıl önce farkına vardığınız hatalarınızı bugün de tekrarlayarak yeni krizlere yol açmaya devam ediyorsanız, siz çok fazla ilerleyememişken toplumun bir anda ve çok hızlı düzelmesini bekliyorsanız, iyiye doğru gidenin bunu nasıl yaptığını merak edip, bir şeyler başaranın başarısına hayran olup yine de ‘nasıllığını’ o kişilere soramayacak kadar gururluysanız, değişememekten sesli olarak ve sürekli yakınıp bir kere bile başınızı iki elinizin arasına alıp samimi ama sessiz bir şekilde durumunuzu tefekkür etmemişseniz, tekamülün şans eseri gerçekleşmediğini bilecek kadar makul ama nasıl gerçekleşeceğini öğrenmeye çalışmayacak kadar atıl kalmışsanız… Bütün bunlara rağmen, Bu işin bir bedeli varsa ben o bedeli ödemeye hazırım, diyorsanız: Bu video, değişmeye niyet edip niyetinde samimi olanlar için çekilmiştir: youtu.be/1Ng-D4vmuis
Bireysel ve Toplumsal Değişmenin Yasaları
Bireysel ve Toplumsal Değişmenin YasalarıCevdet Said · İnsan Yayınları · 1986220 okunma
158 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
18 günde okudu
Değişimin Özü
"Bir toplum kendinde olanı değiştirmedikçe Allah onların durumunu değiştirmez." (Ra'd 13/11) ayetinden hareket ederek müslümanları bireysel ve toplumsal değişim için adım atmaya davet ediyor. İnsanların kendi hayatları olmak üzere adım atmaya başlaması değişimleri yaşamasına zemin hazırlar . Bireysel olanın dışında toplumsal değişim için de. Muhakkak okunması gereken , okunma listesine eklenmesi gereken muazzam bir eser. Rabbim emeği geçenlerden razı olsun.
Bireysel ve Toplumsal Değişmenin Yasaları
Bireysel ve Toplumsal Değişmenin YasalarıCevdet Said · İnsan Yayınları · 2017220 okunma
Allah Teâlâ insandan, nefsini arındırmaya veya azdırmaya muktedir bir varlık olarak söz etmektedir: "Nefsini arındıran kurtulmuştur, azdıransa ziyanda." ( Şems 91/ 9-10)
Reklam
Dostum gafletle geçirdiğin bir an Menzilden bin mil uzaklığa patlar.
Müslüman dünyanın genç kuşağı, İslâm uğruna malını ve canını fedaya hazır; ne var ki, içlerinde yıllarını kapsamlı araştırmalar yapmaya, bir konuyu kotarmak ya da aydınlatmaya adamak isteyenler pek nadir. Sözgelimi müslümanın inancıyla davranışları arasındaki aykırılık problemi ele alınması gerekli konulardan. Bunun gibi ortaya atılan nice sorunun doyurucu karşılıkları yok. Anlaşılıyor ki, bir durumdan diğerine geçişi mümkün kılacak bir değişim gerçekleştirmek için bu tür sorulara nesnel karşılıklar bulmaktan başka çıkar yol yok. Bu ise durmadan öğrenmek ve araştırmalar yapmakla mümkün görünüyor.
Geçmiştekilerin yanlışlarından ötürü başlarına geleni düşünmeyenler, cehaletlerinin bedelini dünya hayatında toplumsal olarak, âhirette de nefs hüsrânı olarak öderler. İşte o zaman şöyle derler: "Eğer dinleyip düşünseydik cehennem ashabından olmazdık." (Mülk, 10)
-Hikmetin Yedi Sütünu³⁶ adlı kitapta bu konuyla ilgili ince ayrıntılar vardır; Lawrence'in o görevi nasıl en güzel biçimde yerine getirdiği, Malik'in değinisinin ötesinde, beğenmediğimiz çöl bedevilerini nasıl kullandığı, içlerinden özel muhafız olarak seçtiği yüz savaşkan gencin Lawrence'i korumak uğruna birkaç kişi kalıncaya kadar nasıl tek tek öldüğü yolunda ince ayrıntılar... Lawrence Britanya'nın çıkarı adına otuz küsur savaşın kışkırtıcılığını yapmış ve fakat tek damla İngiliz kanı akmamıştı. (36) Emidet'ül-hikmet'ul-Seba, (C. Said bu kitap hakkında bibliyografik bilgi vermiyor. Çev.)
Sayfa 171 - İnsan yayınlarıKitabı okudu
Reklam
Mesela örf aptallar için bir sınırdır. Fakat hala örfün aptallığa kalım hakkı verdiği, hatta onu artırdığı anlaşılamamıştır. Toplum bunun bir farkina varsa topluluklarla oyuncak gibi oynayan egemen zekilerin kötülüğüne de bertaraf edecek ilk adımı atmış olacaktır.
Sayfa 169 - İnsan yayınlarıKitabı okudu
Özbenliği olumsuzlamanın mağlup toplumların icadı olduğu ve bunun gizli bir biçimde galip toplumları zayıf düşürdüğü meselesi üstüne bir kaside.³³ Özbenliği olumsuzlama ve kanıtlama İkbal felsefesinin eksenini oluşturmaktadır. Özbenlikle Allah'ın insana bahsettiği güçleri anlar İkbal. Bu güçlerin ortaya çıkarılması özbenliğin kanıtlanması, ihmali İse onun olumsuzlanması anlamına gelir. 33) Kasidenin konusunu oluşturan hayvan masalı şudur: Bir otlakta mutlu biçimde beslenip üreyen bir koyun sürüsü vardır. Fakat bir gün sürüye aslanlar üşüşür ve ortalığı kana bular. Aslanları durdurmak isteyen zeki bir koyun hileye başvurur ve aslanlara giderek kendisine ilham geldiğini, üstelik Allah tarafından kendilerine elçi olarak gönderildiğini söyler. Buna inanan aslanlar için artık zeki koyunun onlara verdiği va'zlar da inanılır şeylerdir, Koyun sürekli zayıflığın acızliğin, yoksulluğun erdemlerinden bahseder onlara. Bu erdeme ulaşmanın yolunun da et yemeyi bırakıp ot yemekten geçtiğine onları inandırır. Buna kanan aslanlar ot yemeğe başlarlar ve yedikçe aslanlıklarını yitirirler. Özgün metin için bkz. Esrar ve Rumuz Çev, A. N. Tarlan. sh. 35-37. Türkiye Kültür Cemiyeti Neşr, 1984 İst. (Çev.) Pakistan
Sayfa 167 - İnsan yayınlarıKitabı okudu
İlmin Müslümanlar nezdinde net bir kavram olduğu söylenemez. Onu tanımlayamadıkları gibi, ilimle ilim olmayanı da birbirinden ayıramamaktadırlar. Bu ilmin değerini ortadan kaldırmaktadır. İlim zanla karışmakta ve ona zan ve vehimlere bakıldığı gibi bakılmaktadır. İşte ilmin ortadan kalkması bu demektir. Müslümanların bir çoğu dinlerini ilim dini diye övüyor; bununla İslam'ı süslemeyi amaçlıyorlar güya; kafası boş olanların cici elbiselere süslenmeleri gibi bir şey bu. Gelgelelim, konu dönüp dolaşıp ilmin esasına gelince gözlerinin perde inmiş gibi sağa sola kaydığını görüyoruz. flim onların nezdinde zanla aynı şeyi ifade ediyor. İslâm hakkında oluşturdukları, asırlardır içlerinde kök salmış sübjektif düşüncelere sıkı sıkıya sarılmayı yeğliyorlar.
Sayfa 128 - İnsan yayınlarıKitabı okudu
Geçmiştekilerin yanlışlarından ötürü başlarına gelenleri düşünmeyenler, cehaletlerinin bedelini dünya hayatında toplumsal olarak, ahirette de nefs hüsranı olarak öderler.
347 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.