Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Türkiye’yi Bekleyen Tehlikeler

Bitmeyen Oyun

Metin Aydoğan

Bitmeyen Oyun Gönderileri

Bitmeyen Oyun kitaplarını, Bitmeyen Oyun sözleri ve alıntılarını, Bitmeyen Oyun yazarlarını, Bitmeyen Oyun yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Hastalığına karşın 12 Kasım 1937'de çıktığı Doğu ve Güneydoğu Anadolu gezisinde gördüğü yoksulluk ve bölgesel ayrım onu son derece üzmüş ve geri dönerken trende Sabiha Gökçen'e, bugün herkesin örnek alması gereken şu sözleri söylemiştir: "İnsan ömrü, yapılacak işlerin büyüklüğü ve zorluğu karşısında çok cüce kalıyor, Gökçen. Geçtiğimiz yerlerde fabrikalar görmek istiyorum, ekilmiş tarlalar, düzgün yollar, tertemiz sağlıklı insanların yaşadığı evler... Büyük yemyeşil ormanlar görmek istiyorum, gürbüz çocukların, iyi giyimli çocukların, yüzleri sararmamış, dalakları şiş olmayan çocukları okuduğu okullar görmek istiyorum... İstanbul'da ne medeniyet varsa, Ankara'ya ne medeniyet getirmeye çalışıyorsak, İzmir'i nasıl mamur kılıyorsak yurdumuzun her tarafını, Anadolu'nun her yerini aynı medeniyete kavuşturalım istiyorum. Ve bunu çok ama çok çabuk yapmak istiyorum. Dedim ya, insan ömrü çok büyük işleri başarabilecek kadar uzun değil. Mamur olmalı Türkiye'nin her tarafı, müreffeh olmalı... Ben yapabildiğim kadarını yapayım, sonra ne olursa olsun demek yok benim kitabımda. Geleceği, geleceğin Türkiyesi'ni, geleceğin halkını düşünmek benim görevim... Bir iş aldık üzerimize, bir savaşın üstesinden geldik, şimdi ekonomik alanda savaş veriyoruz, daha da vereceğiz... Bu heyecanı yaşatmak, bu heyecanın ürünlerini görmek gerek"
Sayfa 297Kitabı okudu
Ana görevi ülke savunması olan Ordu, bu görevinin yanında özellikle Doğu ve Güneydoğu Bölgelerinde halkın sorunlarına eğilme konusunda, herkese örnek olacak uygulamalar yapıyor. 31 Aralık 1999 tarihli Cumhuriyet Gazetesi'nde alan habere göre; Doğu ve Güneydoğu'da, hükümetin yapması gereken halka yönelik hizmetlerin birçoğunu TSK gerçekleştiriyor. Köy destek uygulamaları adı verilen yardımlar şöyle: "4 binden fazla köyün elektrik, su şebekesi onarıldı. 130 binden fazla vatandaş ücretsiz muayene edildi ve ilaç verildi. 200 kadar hasta, askeri helikopterlerle hastahanelere götürüldü. 300 binden fazla kişiye aşı yapıldı. 110 bin kadar hayvanın kontrolü yapıldı. 300 kadar okulun onarımı yapıldı, eğitim ve öğretim malzemeleri temin edildi. 40 köy yolu yapıldı ya da onarıldı. İhtiyaç sahibi vatandaşlara 90 milyar tutarında maddi yardım yapıldı. Bütün bunların yanında 1999 yılı içinde TSK personel ve aileleri tarafından düzenlenen ilaç, giyim ve gıda kampanyalarında da milyarlarca liralık yardım toplandı ve halka dağıtıldı. OHAL Bölgesindeki öğrencilerin, üniversite sınavlarına daha iyi koşullarda hazırlanabilmeleri için 10 bin üniversite hazırlık kitabı dağıtıldı. 2000 öğrenciye askeri personel tarafından kurs düzenlendi" Dış kaynaklı ayrılıkçı terörle savaşırken, yöre halkının sorunlarıyla bu düzeyde ilgilenen bir ordunun dünyada herhalde bir örneği daha yoktur. Bu da bir başka bir umuttur.
Sayfa 294Kitabı okudu
Reklam
Ulusa adadığı yaşamı boyunca, ihanetin her türüyle karşılaşan Mustafa Kemal, içteki hainlerin ülkeye verebileceği zararı çok iyi biliyordu. Yasal önlem almakla birlikte, Türk insanını, sürekli uyardı ve gelecek kuşakların bu konuda duyarlı olmalarını istedi. Türk ulusunun uluslararası saygınlığının içteki hainlerin etkisizleştirilmesiyle yükseleceğini söyledi. 1923'de Tarsuslu çiftçilere yaptığı konuşmada şöyle diyordu: "Paramızı, hayatımızı dış düşmanların tecavüzünden kurtarmak, bu ülkeyi dış düşmanlara tutsak olmaktan sakınmak ne kadar gerekliyse, aynı zamanda ve ondan daha fazla bir dikkatle; iç düşmanlara, içteki hainlere dikkat etmek ve onların hareketini gözden uzak tutmamak zorundayız. Biz ancak bu çaba ve uyanıklıkla çalışırsak başarıya ulaşabiliriz. Böyle yaparsak tüm dünya Türkiye'yi sayacak ve ulusumuza layık olduğu, hak ettiği değeri verecektir...
Sayfa 289Kitabı okudu
Mustafa Kemal'in 1 Mart 1922 Meclis konuşmasını bugün herkes önüne koyup düşünmelidir. Ülkeyi; Osmanlinin son günlerine götüren işbirlikçi siyasetçiler, maaşa bağlanmış görevliler, uluslararası şirketlerle bütünleşmiş 'yerli' holdingler, bol paralı gerici örgütler, kaçakçılar, milliyetçilikle ilgisi olmayan milliyetçiler, eğitilmiş bölücüler, devleti yıkmak isteyen devlet görevlileri, medreseleşen üniversiteler, yüzde 70'i borca giden bütçeler, artan yoksulluk, toplumsal çılgınlığa dönüşen yozlaşma, tarikatlaşan partiler, Gümrük Birliğini savunan Atatürkçüler, liberal solcular, halktan ve gerçeklerden uzak dar kafalı aydınlar, devlet kadrolarından uzak tutulan örgütsüz Kemalistler, öldürülen önderler; Mumcular, Üçoklar, Aksoylar, Kışlalılar... İşte ülkemizin karşı karşıya bulunduğu tehdit ve tehlikeler...
Sayfa 288Kitabı okudu
Mustafa Kemal, İngiliz oyununa gelmeyen aşiretleri, ulusal bağımsızlık savaşımına kazanmak için yoğun çaba göstermiştir. Ancak, çıkabilecek Kürt isyanlarına karşı da, olanaksızlıklara karşın önlem almayı ihmal etmemiştir. 17 Haziran 1919'da yine Kazım Karabekir'e çektiği telgrafta şunları söyler: "Diyarbakır'daki Kürt kulübü, İngilizlerin kışkırtmasıyla İngilizlerin korumasında bir Kürdistan kurulması amacını güttüğü için kapatılmıştır. Üyeleri hakkında yasal kovuşturma yapılıyor. Tanınmış Kürt beylerinden aldığım çok sayıdaki telgraflarda, dağıtılan Kürt Kulübün hiçbir Kürdü temsil etmediği, birkaç serserinin girişimlerinin sonucu olduğu vatan ve ulusun tam bağımsız ve özgür yaşaması için her türlü özveride bulunmaya hazır oldukları ve her konuda buyruklarımızı bekledikleri bildirilmektedir... Ben Kürtleri ve bir öz kardeş olarak tüm ulusu bir nokta çevresinde birleştirmek ve bunu cihana, Müdafai Hukuku Milliye Cemiyetleri aracılığıyla göstermek kararındayım"
Sayfa 113 - Galeati YayıncılıkKitabı okudu
"Bize dikin" diyoruz, "lütfen bize dikin"
Brezilya'da bir dönem Planlama Bakanlığı yapan Prof. Furtada : "Uluslararası şirketler bazı egzotik ağaçlar gibidir. Bu ağaçlar belli bölgelere dikilince, bütün suyu toplar ve araziyi kurutur."
Sayfa 210 - 90.Basım -
183 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.