Kitabımız Osmanlı ordusunun Konstantinapolis’i kuşattığı zamanları Bizans’ın gözünden anlatıyor. Yaşadıkları ruhsal çöküş, Türklere olan nefretleri-açıklayamadıkları korkuları, kurtulacaklarına olan inançları ve patlayan bombaların sesi ile telaşlanmalarının çatışması bir nevi.
Gidişatı,yazım dili falan muhteşemdi, bu zamana kadar okuduğum kitaplar-yazılar hep Osmanlı gözünden okuyucuya aktarıldı, bu sefer bir farklılık yapıp onların da içsel sıkıntılarını okumak farklı ve güzel bir deneyimdi benim için.
Gözüme batan ve beni rahatsız eden yerler fazlaydı, hatta iğneleme amaçlı saçma ve alakasız yerlere bile sıkıştırılmış cümleler vardı.
Mesela;
Türklerden hep dinsiz-pagan olarak bahsediliyor? Tamam çekemiyorsunuz ama bu şekilde laf atmalar çok yersiz, başta Bizans öyle diyor diye yazıldığını düşündüm ama dediğim gibi saçma sapan kısımlarda bile bu tip tekrarlamalar yapmış yazarımız..
Bir de Fatih Sultan Mehmet&Konstantin’in eşi olayı var.
Sözde Fatih, İstanbul’u feth hazırlıkları sırasında kadını görmüş aşık olmuş falan, hatta bir kısımda kadına mektup yazıyor. Direkt yazılan cümleyi hatırlamıyorum ama “ben hem İstanbul’u, hem sizin gönlünüzü fethetmeye geliyorum, güzel dilberim”
Dilberim(?) 30 cariyesinden daha güzel bir Bizans kadını öyle mi,inandım tamam. İlla kendinizi öveceksiniz.
(Ve bu kitap bir dönem meb listesinde bulunmuş, bunu küçücük çocuklara okutmak tamamen bilgi kirliliğine neden olur¿)
Bir kere Fatih’in istanbulu hedeflemesinin nedenlerinin en büyüğü Bizans’taki hristiyan bir kadın değil peygamberimizin sözüydü. Ama takmıyoruz bu tip şeyleri, sonuçta Bizans kuyruk acısından laf atmış çok belli:)
Söylemeden edemeyeceğim, son sayfalarında çokça yalan bilgi vardı.
“Ortalık bir ana baba günü. Mehmet Ayasofya’da.. Kiliseye yirmi bin insan kapanmış
BizansFerenc Herczeg · Cumhuriyet Kitapları · 199938 okunma
Bizans'ın yıkılışının son gecesinde sarayın içindekilerin doğal bir dille anlatıldığı, son anda bile entrikaların ne denli karmaşık olduğu tiyatro-roman karışımı şeklinde anlatılıyor..
Bizans
Puan:7/10
Bizans kitabı, Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethedişini Bizans halkı gözünden konu alan bir kitap. Konstantin’in eşi dahil tüm güvendiği insanların Bizans’ın Fatih Sultan Mehmet’in eline geçmesini istemeleri, en sonunda büyük gerçekle yüzleşmeleri fakat artık her şeyin artık geç olması. Tiyatro okumayı sevenlere öneririm. İyi okumalar.
BizansFerenc Herczeg · Cumhuriyet Kitapları · 199938 okunma
Ferenc Herczeg (d. 22 Eylül 1863, Vršac, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu - ö. 24 Şubat 1954, Budapeşte, Macaristan) Macar oyun yazarı.
Milliyetçi muhafazakar bir çizgi izleyen yazar, 1895 yılında New Times gazetesini kurdu ve editörlüğünü yaptı. 1896 yılında parlamentoya seçildi.