Haziran 2011
Bloomsburry
İngilizce

2018 25. kitabı
Okunma: 03 Nisan 2018 00:00
BU İNCELEME TAMAMEN ALINTIDIR. BİR MAKALENİN ÖZETLENMİŞ HALİDİR.KAYNAKÇAYI YAZININ SONUNDA BELİRTTİM. En geniş tanımı ile Yüzleştirmeci Tiyatro (In-Yer-Face), izleyicisini ensesinden kavrayıp
Televizyon
2019 35. kitabı
Okunma: 23 Mayıs 2019 04:24
"Blasted", Sarah Kane'nin In-yer-face Theatre(Suratına Tiyatro) eğiliminin en önemli örneklerinden biridir. Suratına Tiyatro, 1990'larda ortaya çıkmış bir eğilimdir, akım değildir. Bu
2025 7. kitabı
Okunma: 03 Mart 2025 19:42
Öncelikle beni etkilediğini söyleyebilirim. Biraz dili sert olsa da hayatın gerçekleri olduğu için çok takılmadım aslında. Bosna Savaşı'nın etkisiyle yazılmış olması ve o zamanki insanların psikolojik durumunu göz önüne alması ve bunu çarpık gerçeklerle yansıtarak bizi yüzleştirmek istemiş. Sevdiği insana karşı yumuşak davranması ve ondan vazgeçememesi bir süre sonra takıntıya dönüşür, bunu da göstermek istemiş. Aslında ben böyle yorumladım. Genel olarak tavsiye ederim, şimdiden iyi okumalar
2021 54. kitabı
Yüzüne Tiyatronun en çarpıcı eserlerinden biridir. Kana susamış savaş yanlilarinin aslinda birer vahşi oldugunu, acik acik yuze vuran oyunlari vardir. Sahnede sex ve şiddet açık seçik işlenir ki insanda tiksinme duygusu uyandirsin bu gibi eylemlerden karsi tarafi magdur etmemek adina uzak dursun. Agro söylemler ve günlük dil çok kullanılır. Üzerine bu kadar az konuşmak sevgile Kane'e haksızlık olur. Okumanızı tavsiye ederim.
2026 19. kitabı
Okunma: 06 Mayıs 2026 18:54
Bu eserin üzerinde kesin bir puanlama ya da yorumlama yapmak istemiyorum, zira vermek istediği mesaj yerinde; olabildiğince savaş karşıtı ve savaşın doğurduğu insanların perdelenmeden, olmadığı bir şekile sokulmadan bir anlatımı. Göz atmak isteyen tiyatro severler olursa diye çok şiddet içeren ve sizden şok reaksiyon vermeniz beklenen bir eser olduğundan dolayı hassasiyete açık ve şayet durumunuz buysa kesinlikle önermiyorum. Kane’inde istediği gibi yer yer şoka girdim, yer yer tiksindim ve kızdım ancak verdiğim bu tepkiler ve duygulardan tam olarak ne mana çıkartmam gerektiğini bilemiyorum. Belki de sahnede kendi gözlerimle sergilendiğini görmediğimdendir, aman aman bir etkilenme yaşamadım ve günlük hayatta da aktif olarak rastladığımız şeylerin belki de bir adım ötesi olarak düşündüm. Üzücü bir gerçekle bir sayfadan öte sahnede karşılaşmak daha etkileyicidir elbette ki orası ayrı. :/
1000k
BlastedSarah Kane · Bloomsburry · 2011153 okunma
Blasted Oyununda Fiziki Şiddet Ve Psikolojik Şiddet Konusu Nasıl İşlenmiştir?
2023 3. kitabı
!!!! SPOİLER İÇERİR !!!! Sarah Kane'in oyunlarında şiddet, tecavüz, argo gibi özellikler çok fazladır. Sarah Kane aynı zamanda "In yer face theatre" yazarıdır. Sarah Kane, oyunlarını
Sarah Kane - Blasted Yorum & Öneri
2022 5. kitabı
Savaş sırasında otelde geçen 20 yaşlarında bir kadın ve 50 yaşlarında bir adam arasında geçen bir oyun birde benim adalet diye yorumladığım bir askerimiz var. Cümleler kısa ve net bir şekilde aktarılmıştır yani günlük dil kullanılıyor okurken rahat okursunuz. Oyunda şiddet, cinsel şiddet, vahşet, ırkçılık içeren cümleler var. Bunun sebebi Kane bize hayatın içinde bunlarda var ve ben size açıkça gösteriyorum dermişçesine bırakıp gittiği bir eser. İlk başta duygusal açıdan saf, temiz güzel olan Cate yaşadıklarıyla nasıl evrimleştiğini. Ian’ın nasıl manipüle etmeye çalışıp sadece güç gösterip, ırkçı ithamlarda bulunup, karşısındaki kadını aşağılayıp kendini acındırarak bir kadını duygusal açıdan etkilemeye çalışıp istediğine ulaşma çabasını izliyoruz. “Ne yaşatırsan yaşarsın.” bakın bunun kadını erkeği yok demiş yazar ve Oyun ortalarında gelen askerin Ian’a yaptıklarıyla ve sonrasındaki vahşetle çok şaşıracağınızı düşünüyorum. Beğendiğim bir kitaptı benim kendimce anlam yüklediğim bir kitaptı. Savaşta kadın, erkek, çocuk hatta savaşan askerlerin bile yaşadığı zor anlar psikolojilerinin etkilenebileceğini düşündüren bir kitaptı. Hepsinin psikolojisini yansıttığını düşünüyorum. Bu sebepten bir savaşın ortasında Bir kadının, bir erkeğin, bir bebeğin ve bir askerin olduğu bir oyundu her açıdan bize gösterdi şeklinde yorumladım. Herkesin okuyacağı bir tarz değil ama okumanızı tavsiye ediyorum. Teşekkürler.

Sarah KaneYazar · 5 kitap
Sarah Kane, İngiliz oyun yazarı. Oyunları, aşkın kurtarıcılığı, cinsel arzu, acı ve fiziksel ve psikolojik işkence temaları üzerinedir.