Modern Ekonomi Dönemine Ait İnsanın Ahlaki ve Entelektüel Tarihine Katkı

Der Bourgeois: Zur Geistesgeschichte des modernen Wirtschaftsmenschen

Burjuva’nın Tarih Sahnesine Çıkışı
2019 51. kitabı
Okunma: 08 Kasım 2019 12:45
Sombart, 1900’lerin başında, henüz Yahudi soykırımı yaşanmamış, teknoloji teknik olmaktan öteye geçememişken, ekonominin modern halini almasına giden süreçte kapitalizmin nasıl ortaya çıktığını anlatmaya çalışmıştır. Bu oluşumun da en sağlam temellerini ‘burjuva’ zihniyetine dayandırır. Elbette materyalist olmayan daha birçok nedenle beraber çıkarımlarını yapmakta ve belgeleri doğru yerlerde kullanmaktadır. Önce burjuvanın doğuşunu, nasıl bir kişiliğe sahip olduklarını, meydanlarda icatlarını bağırarak anlatan girişimcilerden, coğrafi keşiflerde gittikleri yerleri yağmalayan serserilere kadar anlatmış ve tüm bunları tarihsel gelişim sürecine din, kültür ve algı anlayışları hatta göçler eşliğinde oturtmaya çalışmıştır. Kitabın anlattığı konulara kıyasla dili oldukça akıcıdır. Burjuvanın tarih sahnesine çıkışını ve gerçekten kökeninin ne olduğunu, hem bugünkü modern ekonominin oluşumunu anlamak hem de olumlu-olumsuz birçok farklı açıdan kavramak isteyenlere tavsiye edilir.
Tarih
2020 4. kitabı
Okunma: 29 Mart 2020 04:24
Sombart bu eserinde Burjuvazinin tarih sahnesine çıkış sürecini anlatır. Kime gerçek bir ‘burjuva’ denir? Nasıl bir tiptir burjuva? Hangi karakter özelliklerini sergiler? gibi sorularının cevaplarını tarihsel bir persfektifle okuyucuya sunar. Burjuvanın ortaya çıkışı aynı zamanda kapitalizm ve kapitalist zihniyetin oluşum ve gelişim süreciyle ilintili olduğundan bu olguları da geçtiği aşamalarla birlikte okuyucuya aktarmaya çalışır. Ekonomik yaşamın zihinsel unsurları, Kapitalizm öncesi ekonomik zihniyeti, Girişimcilik anlayışı ve ruhu, Burjuva zihniyeti, Kapitalist zihniyetin ulusal görünümleri(çeşitli ülkelerde kapitalist zihniyetin gelişimi), Geçmişte ve günümüzde Burjuva gibi temel konu başlıklarıyla kitap ilerler. Kitabın ikinci kısmında çeşitli burjuva tiplerinin biyolojik temelleri, ahlaki özellikleri ve bu özelliklerin kapitalist zihniyetin yaygınlaşmasına katkıları ele alınırken son olarak toplumsal koşulların Kapitalizmin gelişim sürecini nasıl etkilediği başarılı bir şekilde anlatılır.
Vanilya
2019 1. kitabı
Okunma: 10 Nisan 2019 07:15
Avrupa'da çiçek satmanın popüler olduğu bilgisi dikkat çekici! Bunun yanısıra kürek ve kazma satımındaki rekor satış, altın ve değerli maden bağımlılığı.
Düşünce
Burjuva - Werner Sombart
2021 61. kitabı
Okunma: 21 Ağustos 2021 14:08
Bu kitabın ne anlatmak istediğini anladım. Ama yüz sayfada anlatılabilecek bir mevzuyu, gazel okuyarak dört yüz sayfaya ulaştırmış. Afakanlar bastı sıkıcılığından. Bir de dört yüz sayfa boyunca bir kere bile "burjuva" tanımı yapmadan anlatmış. Kitabın beğenmediğim tek yanı bu: uzun olması. Buradan birkaç puan kırıyorum. 7/10 veriyorum. Sıkılmam diyenlerin okumasını tavsiye ederim.
Siyaset
2026 9. kitabı
Ülkemizde fazlaca ezber bir sıfat olarak öğretilen ve kanonlaşan burjuvanın esasında ne olduğuna dair günümüzden asırlar öncesinde yapılan fevkalade bir analiz. Ek olarak kitabı yüksek lisans tezimden sonra tekrar okuduğumda atladığım birtakım noktaların olması bile kitabın ne kadar derin olduğunu gösteriyor.
·404 syf.·
2021 41. kitabı
Kapitalizm tarihinin Weberyan bakış açısına karşı yazılmış ve modern zamanlarda tekniğin itici gücü olan bir anlayışın oluşumunun basite indirgenemeyeceğini çok iyi anlatan bir çalışma. Yazar her ne kadar kitaba iddialı bir giriş yapsa da, asıl iddialı olanın Kapitalizmin ve kapitalist zihniyetin ortaya çıkmasını basit sosyokültürel mekanizmalarla açıklamaya çalışmak olduğuna dikkat çekiyor.
Felsefe-Düşünce

Werner SombartYazar · 4 kitap
Werner Sombart, Alman ekonomist ve sosyolog. 20. yy'ın ilk çeyreğinde Kıta Avrupası'nın önde gelen sosyal bilimcilerindendir. Ekonominin tarihsel bir süreç olduğunu ve bu nedenle evrensel ekonomi yasalarının olamayacağını savunmuştur. Liberal politikacı, sanayici ve toprak sahibi Anton Ludwig Sombart'ın oğlu olarak 1863'te Almanya'da doğdu. Piza, Berlin ve Roma üniversitelerinde hukuk ve ekonomi eğitimi aldı. 1888'de Gustav von Schmoller ve Adolph Wagner yönetimi altında Berlin üniversitesi'nde doktorasını yaptı ve aynı üniversitede 1918 yılında ekonomi profesörlüğüne atandı.