Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Cadı Gönderileri

Cadı kitaplarını, Cadı sözleri ve alıntılarını, Cadı yazarlarını, Cadı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
224 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 saatte okudu
Yazarın ilk Gulyabani kitabını okuyup çok beğenmiştim. Tam güldürürken düşündüren tarzlardandı. Çok eğlenmiştim o kitapta. Bu kitaptan da eğlenme anlamında aynı performansı bekledim ama olmadı. Yine bu kitabını da beğenmediğimi söyleyemem. Çok güzel toplumsal hurafeleri eleştiren kitaplar yazıyor yazar. Toplumdan batıl inanç anlamında bir konuyu alıyor, güzel göndermeler yapıyor ve sonunda bu hurafelerin kaynağını gösteriyor. Bu yüzden yazarın tarzını bilince sonunu tahmin ederek okuyorsunuz. Fakat yine de kendini okutturuyor. Beğenilmeyecek gibi değil yani. Konu olarak da evlendirilmesi düşünülen bir kadının evlendirileceği adamın ölen eşinin ruhunun gelerek cadı olarak yeni eşlerine rahat vermemesi ve bu serüvenlerin anlatılması. Benim için bir Gulyabani olamadı ama yine de güzeldi..
Cadı
CadıHüseyin Rahmi Gürpınar · Özgür Yayınları · 20171,072 okunma
“Hanım, Bugün en uygar sandığımız uluslar, zoraki bir eğitimle yaşıyorlar. Çünkü eksiksiz bir özgürlük, eşitlik ve kardeşlik ile mutlu bildiğimiz ülkelerde hükümet, kanun, mahkeme, hapishane, çeşitli cezalar, ölüm cezaları var… Bunlar niçin var? Çünkü kaldırılsa insanlar birbirini yer. Her yerde: «Egemenlik üstün gelenindir» doğal kanunu açıktan açığa yürürlüğe girer. Londra şehri hemen bir vahşiler yurduna döner. Şimdiki, uygar insanların terbiyeleri, sahibinin elindeki koca sopadan korkarak boyun eğmiş görünen; fakat fırsat düşürdükçe, dişleri sökülmüş ağzıyla terbiyecisinin elini ısırmaya atılan ayının haline benziyor. Düşünürlerin ülküleri olan insanlık için istenen gerçek terbiye ise bu değildir. Ceza korkusuyle çekinilen kötülükler, ödül umarak yapılan iyilikler, insanlığın mayasındaki çirkin hayvanlığı gidermiş sayılmaz. İyi ahlak, bizde dış etkilerle zorunlu değil; yaradılıştan olmuş gibi kökleşerek gelişmeli; ortada egemen ve zorla yönetilen kimse kalmamalı; yani artık uslandırılması zorunlu bir kimse görülmemeli, bilgisizlik bütün karanlığıyle ortadan kalkmalıdır. Bu ahlak olgunluğunu, olamaz saysak bile; buna ermek için daha çok vakit olduğunu görüyoruz. O zamana değin insanlık pek sıkıntılı çağlar, evreler geçirecek; daha sayısız kurbanlar verecektir.
Reklam
Hanım, bu zamanın prangaları, kelepçeleri, zincirleri, giyotinleri, darağaçları bir müzeye konduğu vakit, ortaçağ işkence araçlarıyla bunları ölçümleyecek başka bir çağın insanoğulları, aralarında pek büyük ayrılık bulunamayacaktır. Şimdiki en uygar şehirlerde kimsesiz yurtlarından, yoksul barınaklarından çok hapishanelere rastlanıyor…
-Efendi, ne söylüyorsunuz? Kendi haklarını tanır, başkalarınınkine saygı gösterir bunca bilgin, bunca erdemli insanlar var… -Bunlar her çağda azın azı bir kısımdır ki zorbalarla bilgisizler arasında ezilen, rahatsız yaşayan zavallılardır. Azınlıktan bir şey çıkmaz. Çoğunluğu yola getirmeli, iyileştirmeli… -Bugünkü uygarlığı öyle anlatıyor, öyle nitelendiriyorsunuz ki bana orta çağa dönmüşüz sanısı geliyor. -Bence iki çağ arasında pek de büyük bir ayrılık yok gibidir.
224 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
24 saatte okudu
CADI - Kitap Yorumu
Bu kitap ile ilgili konuşmaya başlamak için hangi ifadeleri kullanmam gerektiğini bilemiyorum. Hüseyin Rahmi’nin, okuyucularının isteği üzerine yazmış olduğu “Garaib Faturası Külliyatı”nın ilk romanı olan
Gulyabani
Gulyabani
’yi okurken çok büyük bir keyif almıştım ve ne zaman sayfalarını tekrar karıştırsam satırları aynı keyifle okurum. Fakat serinin 2. romanı olan
Cadı
Cadı
’da Gürpınar çıtayı arş-ı âlâya çıkarmış. İçinde toplum eleştirisi var, mizah var, felsefe var, aksiyon var, kültürel ögeler var… Uzun lafın kısası sevgili yazar, bu kısacık eserinin içine dünyaları sığdırmış. Ayrıca öyle içten bir dil kullanılmış ki kitapta, sanki kitap okumuyor da babaannemin anlattığı hikayeleri dinliyorum gibi hissettim okurken. Yazarımız, toplumun batıl inançlarını mizahı bir yolla eleştirmekle de kalmayarak heyecanı öyle yüksekte tutuyor ki sayfaları yırtarcasına çevirmek zorunda kalıyorsunuz. Kitabı okurken sonunu tahmin ettiğimi düşünüyordum ama kesinlikle beklediğimden çok farklı bir sonla karşılaştım. Hüseyin Rahmi Gürpınar, ruhun şad olsun. Çok büyük bir ustasın…
Cadı
Cadı
Hüseyin Rahmi Gürpınar
Hüseyin Rahmi Gürpınar
Cadı
CadıHüseyin Rahmi Gürpınar · Özgür Yayınları · 20171,072 okunma
Varlıkla yokluk birbirini gerektiren şeylerdir. Varlık olmasa yokluk nasıl belli olabilir?
Sayfa 97 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Akıl ile deliliğin arası sanıldığı kadar uzun bir mesafe değildir.
Sayfa 84 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Bu durum ülkemizin değişmez bir hakikati…
Bu memlekette değerli ve başarılı yaşamak için Türk’ten başka bir şey olmak gerekiyor.
Sayfa 82 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Bu mezar taşlarına, altlarında yatanların kimliklerini anlatan yazılar kazımışlar… Fakat bu âdet ölenlerin, yok olmuş varlıklarından daima bir şey kaldığını dirilere göstermek için bir avutma yolundan başka bir şey değil.
Sayfa 72 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
—Merhume? —Ta kendisi! —Ölü mücevheri ne yapacakmış? —Öteki dünyada düğün mü varmış neymiş! Besbelli takınacakmış…
Sayfa 62 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Cenaze evde yattığı gece üzerinden kedi mi atlatmışlar, ne yapmışlar? Zavallı hatun, neuzübillah, işte cadı olmuş.
Sayfa 17 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
—Karının ahmaklığı işte bundan belli olur. —Neden? —Kocasına sonsuz bir güven göstermekten…
Sayfa 4 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Kabullenmek
Beynim, iki kere iki dört eder kesinliğiyle ulaşamadığı şeyleri gerçek olarak kabul etmez...
Sayfa 178 - Özgür yayınlarıKitabı okudu
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.