Cadı Kazanı

The Kitap
Orijinal Adı:
Pyre

2024 189. kitabı
Perumal Murugan’ın “Cadı Kazanı” romanı, yalnızca iki genç insanın yasak aşkını değil, aynı zamanda Hint toplumunun derin köklere sahip kast sistemini ve bu sistemin bireyler üzerindeki boğucu etkisini ele alıyor. Saroja ve Kumaresan, farklı kastlardan gelen iki âşık. Toplumun dayattığı sınırlara ve baskılara meydan okuyarak evlenmeyi göze alıyorlar. Ancak bu cesur adımları, aşkın saflığıyla çıkılan yolda onları umulmadık trajedilere sürüklüyor. Murugan’ın anlatımı, hem sade hem de derinlikli; kültürel ritüeller ve toplumsal normlar, yazarın kaleminde anlam kazanıyor. Kumaresan’ın doğup büyüdüğü köye dönüşü, bir nevi çatışmanın başlangıcı oluyor. Köy halkının önyargıları, Saroja’ya ve aralarındaki ilişkiye karşı beslenen nefret, aslında toplumun bireyleri nasıl tek tipleştirmeye çalıştığının acı bir örneği. Saroja, kendisini toplumdan dışlanmış bir yabancı gibi hissetse de, aşkı için sessizce savaşmayı seçiyor. Ancak toplumun hiyerarşiye ve kast sistemine bağlı bu baskıcı düzeni, onların bu savaşını yıpratıcı bir hale getiriyor. Romanın en etkileyici yanlarından biri de, Hindistan’ın kırsal yaşamını ve geleneklerin insanlar üzerindeki etkisini çarpıcı bir şekilde resmetmesi. Murugan, okuru, kast sisteminin bireyler üzerindeki sessiz ama derin etkilerini anlamaya davet ediyor. Roman boyunca, sevgi, umut, korku ve çaresizlik gibi duyguların adım adım nasıl bir girdaba dönüştüğüne şahit oluyoruz. Aşkın masumiyeti, toplumun acımasız yargılarıyla karşı karşıya kaldığında, aslında insanın en derin yaralarını nasıl kanatabileceğini anlıyoruz. Murugan’ın kaleminde, Hindistan’ın coğrafyası ve sosyal dokusu adeta bir karakter haline geliyor. Toplumun inançları ve gelenekleri, karakterlerin iç dünyalarında derin çatışmalara yol açıyor ve onları bir “cadı kazanı” gibi
2024 92. kitabı
Ölmek, hesabı kapatmış olduğun anlamına gelmez. Nerede olursan ol yükümlüsün. İnsanlar arasındaki ilişkiler sürecekse araya biraz mesafe koymanın en iyisi olacağına inanıyordu. Merhaba arkadaşlar bugün The Kitap Yayınları ndan #cadıkazını adlı eserle karşınızdayım. Hint kültürünü yansıtan bir eser. Bizim kültürümüze benzeyen yanları olsa da artık bu kadarı çok fazla diyeceğiniz kısımlar mevcut. Birbirini sevip evlenen bir çiftin yaşadığı zorlukları okuyoruz. Kumaresan iş için köyünden ayrılıp kasabaya çalışmaya gider. Zamanla Saroja dikkatini çeker ve ondan hoşlanır. Kendi köyündeki kızlara bir kez bile başını kaldırıp bakmayan Kumaresan Saroja'ya aşık olur. Tâbi ki bu hisler karşılıklı. Bir gün kaçarak evlenip ve Kumaresan'ın köyüne giderler. Köye vardıklarında; bütün köy ve Kumaresan'ın annesi onları istemezler. Geleneklerine göre başka kastan evlenmeleri yasak. Saroja beyaz tenli ve bütün köyden çok farklı, başka kastan olduğu açıkça belli oluyor. Kumaresan'ın annesi ona büyü yapıldığını dile getirerek ağıtlar yakar. Saroja'yı cadı diye suçlar durur. Herşeye rağmen hangi kastan olduğu saklanır, hiç kimsenin bilmesini istemezler. Bakalım bu sırrı nereye kadar saklaya bilecekler? Zamanla herşey yoluna girer diye umut ederken iyice kötüye gider Kumaresan ve Saroja' nın evlilikleri. Bakalım Saroja ve Kumaresan aşkı bütün kötülükleri, bu ırkçı yaklaşımı ve bütün gelenekleri yenecek mi? Devamı için sizi okumaya davet ediyorum Kitabın konusu ve akıcılığı muhteşemdi . İlk sayfadan itibaren içine çekiyor insanı ve biran önce bitirme isteği oluşuyor. Benim büyük bir keyifle okuduğum kitaplardan biri oldu ve kesinlikle sizlere de tavsiye ederim mutlaka okuyun derim
2024 27. kitabı
Okunma: 10 Temmuz 2024 12:51
Hindistan edebiyatına ait bu eser , akıcı dili sayesinde beni direk içine aldı , karakterlerin iç dünyasını ve köydeki günlük yaşam işleyişini iyi aktarmış. Aşık genç bir çift üzerinden , toplum baskısını , kadın ayrımcılığını , cadı olarak suçlanmalarını adaletsizlikleri ve önyargıları aynı zamanda mücadelelerini anlatıyor. Severek okudum bu tarz metinler okumayı sevenlere öneririm.
2025 102. kitabı
Cadı Kazanı – Perumal Murugan Selamlar Bu kitabı okumaya başladığım annda kendimi iki gencin umutla dolu ama bir o kadar da tedirgin hikâyesinin içinde buldum. Kumaresan’ın iş için başka bir yere gidip Saroja’yla tanışması, ona gerçekten gönülden bağlanması ve sonra “Ben seninle bir hayat kurmak istiyorum” diyerek elinden tutup köyüne götürmesi. O kısım o kadar içimi ısıttı ki, keşke tüm hikâye bu masumiyetle devam edebilse dedim. Hikâye aslında çok tanıdık .Aşkın, geleneklerin ve insanların önyargılarının arasında kalmak. İki genç birbirini seviyor, evleniyor ama toplumun asla affetmediği bir gerçek var. Kast farkı ve bu fark, köydeki her bakışın altında biraz daha keskinleşip tehlikeli bir hâle geliyor Hindistan’daki kast sistemi, dünyada en çok sinir olduğum ve en çok içimi acıtan şeylerden biri. İnsanı doğduğu yere göre “aşağı” ya da “yukarı” diye ayırmak Hele ki bu kitapta bunun nasıl hayatları yıktığını görmek. Okurken her sayfada biraz daha üzüldüm, biraz daha öfkelendim. Kumaresan’ın sadece sevdiği kadının elini tutarak bir yuva kurmak istemesi, Saroja’nın sürekli tetikte oluşu, köyün o karanlık, yargılayıcı havası.Hep beraber insanın içine işliyor. Kitap boyunca içimden sürekli “Yazık değil mi ya bu iki gence?” diye geçirip durdum Ama tüm o baskının altında bile birbirlerine tutunmaları. İşte o kısım gerçekten çok güzeldi. Hem umutlu hem hüzünlü, hem akıcı hem de iç acıtan bir okuma oldu benim için. . . #nesibeninkitapları #cadıkazanı #okudumbitti
2025 36. kitabı
Saroja ve Kumaresan'ın hikayesi Birbirlerine aşık bir çift Dul ve çiftçi bir ailenin tek çocugu olan kumaresan köyden Tholur'a çalışmak için gelir. Birbirlerini burada tanırlar ve aşık olurlar.Ama aralarında bir engel vardır bu engel Kızın farklı bir kasttan olmasıdır. Onların kültüründe kastlar arası evlilik yaygındın farklı kasttan kimse ile evlenemezler buna aile büuükleri ve akrabalar hatta köylüler müsade etmez. Ama bu genç çift herseyin yoluna gireceğine inanarak evlenirler ve Kumaresanın köyüne giderler. Asıl sorunlar köye gidince başlar. En başta oğlanın annesi ve köy halkı karşılarında durur. Bu hikaye bakalım güzel başlayıp güzel mi yoksa kötü mü bitecek okuyup görün sizde. Ben çok severek okudum. Tesekkürlerim The Kitap Yayınları kahvekokulukitaplarim
2024 276. kitabı
Okunma: 06 Kasım 2024 14:46
"Sevdiğim kadınla evlenemez miyim? Bunu yaparak kime ne haksızlık yaptım? Bütün varlığıyla seviyor o beni. Ben de onu seviyorum aynı şekilde. Kimseye gidip para istemedim. Neden herkes bizi kovuyor?" Tholur'dan Kattuppattie'ye uzanan zorlu bir aşk hikayesi bizlerle. Henüz iki yaşındayken babasını kaybeden Kattuppattie'de annesi Marayi ile yaşam süren Kumaresan adlı gencimiz çalışma çağına gelince bir tanıdığın vesilesi ile Tholur'a gazoz işinde çalışmak için gider. Orada geçirdiği süre zarfında annesi olmayan babası ve abisi ile yaşayan genç kızımız Saroja'ya aşık olur. İkili aşklarını doyasıya yaşamak için kaçıp evlenirler. Kumaresan'ın memleketine geldiklerinde kendilerini hoş manzaralar kaşılamaz. Bir kere Hint kültüründe farklı bir kasttan evlenmek yasak ve bazı yaptırımları vardır. Acaba Saroja hangi kasta mensuptur? Daha bunun cevabını bile bilmeden anne Marayi kendini yerden yere atar feryat figan derken hayatı bu ikiliye zehir eder. Bir gün onlara gün yüzü gösterecek midir? Köy halkı, akrabaları herkes bu sevdanın önüne engel olur, akılda tek seçenek Kumaresan'ın dükkan açtığı köye yerleşmek vardır ama acaba bunun için çok mu geç kalınmıştır? Yer yer sinirlendim, insanlardaki önyargı beni üzdü. Hint kültürü o kadar engin derya deniz ki inanışlarındaki çeşitlilik de buna eklenince ortaya bazen çok uyduruk saçması uygulamalar çıkıyor kast sistemi de bunlardan biri. Benzeri birkaç eser de okumuş sevmiştim, sizlere de bu güzel eseri tavsiye ederim, film tadında akıp gitti. ~ "İnsanlar arasındaki ilişkiler sürecekse araya biraz mesafe koymanın en iyisi olacağına inanıyordu." ~ "Biz gece gündüz çok çalışıyoruz da ne oluyor? Ölünce yanımızda mı götüreceğiz hepsini? Her şeyin biz hayatta olduğumuz sürece bir anlamı
2025 65. kitabı
Kast sistemi veya kast, bir bireyin belirli bir sosyal tabakalaşma sistemi içinde doğduğu sabit bir toplumsal gruptur. Böyle bir sistem içinde, bireylerin yalnızca aynı kast içinde evlenmeleri (endogami), genellikle belirli bir meslekle bağlantılı yaşam tarzlarını takip etmeleri, bir hiyerarşi içinde gözlemlenen ritüel bir statüye sahip olmaları ve belirli kastların diğerlerinden daha saf veya daha kirli olduğu düşünülen kültürel dışlama kavramlarına dayalı olarak diğerleriyle etkileşimde bulunmaları beklenir. Cadı Kazanı; Perumal Murugan kaleminden, The Kitaptan basımı yapılan, 174 sayfadan ibaret eser. Saroja ve Kumaresan; farklı kastlardan olmalarına rağmen, sevgileri ağır basmıştır. Kumaresan, Saroja'yı kendi kastına götürür ve Saroja' nın hangi kasttan olduğunu söylemez. Aşklarının her şeyi yeneceğini düşünürler. Ancak bitmeyen sorular, şüpheler karşısında işleri hiçte kolay olmaz. Korkulan olmuş ve Saroja'nın hangi kasttan olduğunu köylüler anlamıştır. Artık Saroja ve Kumaresan için hayat çok zorlu ve trajik bir hal almıştır. Böyleydi işte o. Asla "olmaz" demezdi. Ne olursa olsun, "yapabiliriz" diyordu. “Kalabalıkla kaldığınız sürece saygı görürsünüz.Kendi yolunuza gitmeye başladığınız anda kaybedersiniz o saygıyı.” Saroja, hayatının yetiştiği yerden koparılıp ansızın yeri değiştirilmiş bir bitkiye benzediğini düşünmeye başlıyordu. Kökleri bu yabancı mekândaki toprağa tutunabilecek miydi? Hint kültürüne ait ritüelleri, gelenek ve görenekleri eşsiz bir anlatı ile sunan Perumal Murugan, genç çiftin naifliğinin ve umutlarının karşısına toplumun öfkesini ve karanlık yüzünü koyuyor. İki gencin trajedisini her sözcükten sızarcasına anlatan Murugan’ın kaleme aldığı Cadı Kazanı’nı okuduğunuzda melankolisinin yankısını uzun bir süre hissedeceksiniz.
2025 47. kitabı
"ÖLMEK, HESABI KAPATMIŞ OLDUĞUN ANLAMINA GELMEZ. NEREDE OLURSAN OL YÜKÜMLÜSÜN.." Hindistanlı yazar Perumal Murugan ın 2023 yılında Uluslararası Booker Ödülü için listede yer alan kitabı Cadı Kazanı nı #okudumbitti Saroja ve Kumaresan, Hindistan'da farklı kastlardan gelen iki âşık. İçinde bulundukları toplumun kurallarıne rağmen herkesten habersiz evlilik yaparlar. Kumerasan, Saroja'yı alıp kendi köyüne gelir. Ancak saklamaları gereken büyük bir sırları vardı. Saroja'nın farklı bir kasttan olduğunu kimseye söylememeleri gerekiyordu. Ne kadar inkar etselerde tüm köy Saroja'nın farklı bir kastan geldiğinden şüphelendi ve bu evliliğe onay vermediler. Ancak Kumerasan ve Saroja tüm toplumun öfkesine rağmen ayrılmak istemediler. Her gün farklı bir olay ile yüzleşip, hesaba katmadıkları zorluklar yaşadılar. Birbirinin elini bırakmayan çift sadece saf ve temiz sevgilerinin görülmesini ve evliliklerinin kabul edilmesini istediler.. Ama trajik sondan kaçamadılar.. #Perumalmurugan, “#Cadıkazanı”nda Hint kültüründeki kast sisteminin çarpıcı gerçekliğiyle gözler önüne sermiş. Saroja ve Kumaresan’ın hikâyesi, sadece iki insanın değil, aynı zamanda aşkın, cesaretin ve umutların nasıl kıyıya itilebileceğinin hikâyesi. Toplumun baskısı, önyargıların keskinliği ve geleneklerin boğuculuğu kitabın her satırında hissediliyor. Aşk, toplum kurallarına yenilmek zorunda mı? Sadece farklı bir kasttan olduğu için sevdiğiniz insandan vazgeçer miydiniz? The Kitap Yayınları
2024 108. kitabı
Hint kültürü ile ilgili ilk defa bir kitap okuyorum, şunu anladım ki Dünyanın neresinde olursanız olun geri kafalılık bir lanet gibi Dünyanın her tarafına çökmüş durumda. Çalışıp para kazanmak için köyünden ayrılan Kumaresan çalıştığı yerde Saroja adında bir kıza aşık olur. Ama Saroja farklı bir kasta bağlıdır. (Hint kast sistemi, Hindu dinine inananların toplumsal olarak örgütlenmesi amacıyla yaratılmış bir sosyal merdiven sistemidir. Her Hindu bir 'kast' içine doğar. Kast, toplumda özel bir konumu olan ve bu konumu nedeniyle öteki gruplardan ayrılan bir insan topluluğudur.) Ve farklı kaslar birbirlerine sıcak bakmazlar. Kumaresan, Saroja'yı kendi köyüne kaçırır fakat annesi kızı görür görmez kendini paralamaya dövmeye ve isyan etmeye başlar kabullenemez, başka bir kasta baplı olduğu için. Bu gözler bunu da mı görecekti moduna girer tipik kaynana maalesef köydeki diğer insanlar da sarojayı iyi karşılamaz. Insanlar kaba ve acımasızlar. Kitapta Saroja ve Kumaresan'ın yaşadığı bu çağ dışı zorlukları okuyoruz gerçekten çok etkilendim, çok kötü hissettim maalesef her yerde olduğu gibi ülkemizde de böyle tuhaf aileler var. Benim için çok farklı bir deneyim oldu bu kitap ve bana tavsiye ettiği için sevgili @book._blogerr a çok teşekkür ederim İyi ki okudum diyorum sizlere de gönül rahatlığı ile tavsiye edebilirim.
2025 49. kitabı
"Saroja, hayatının yetiştiği yerden koparılıp ansızın yeri değiştirilmiş bir bitkiye benzediğini düşünmeye başlıyordu. Kökleri bu yabancı mekândaki toprağı tutunabilecek miydi? Toprak bu yeni bitkiyi kabul edecek miydi? Bu onu ürkütüyordu. Sonuçta hangi bitki bir kaya üzerinde büyüyebilirdi ki?" #alinti Sevgi insanları birbirine kaynaştırıp aradaki buzları kırarken; mevzu aşk olunca sanırım şartlar biraz daha değişiyor. Saroja ve Kumaresan birbirlerine aşık olan ve ailelerinin karşı çıkacağını bildiği için de gizli evlilik yapan genç bir çift. Evlilik sonrası Kumaresan'ın köyüne yerlesmeleri ve sonrasında yaşadıklarını okuduğumuz kitap akıcı dili ve yazarın başarılı gözlem yeteneğini satırlarına ustaca aktarımıyla elinizden bırakmadan okumak isteyeceğiniz kitaplardan. Hindistan Kültürü'nün örf , adet, töre ve geleneklerinden , farklı iki kasta ait gençlerin evliliğinin toplum tarafından kabul edilmemesinden, gençlerin dışlanıp ötekileştirilmesinden bahsediyor olsa da; okurken yaşadığımız coğrafyada da benzer ayrıştırmalar yaşadığımız için çok da yabancı gelmiyor #cadikazani Aşklarını devam ettirebilmek için daha fazla emek ve mücadele veren bu ikili uzun zaman aklımda kalacak. Özellikle son bölümlerini büyük heyecanla okuduğum kitabı, farklı kültür ve medeniyetler üzerine kurgulanmış kitaplar okumayı sevenlerin çok severek okuyacağını düşünüyorum. #reklamdegilokudugumkitap #thekitapyayinlari #perumalmurugan

Perumal MuruganYazar · 2 kitap
Perumal Murugan, Tamil'de roman yazan Hintli bir yazar, bilgin ve edebi kronikleştiricidir. Kredisine altı roman, dört öykü koleksiyonu ve dört şiir antolojisi yazdı. Romanlarından üçü İngilizceye çevrildi: 2005'te Kiriyama Ödülü için, Palm of Seasons, Current Show ve One Part Woman kısa listeye girdi.