Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Cahiliye Arapları Namaz Kılar mıydı?

Mehmet Mahfuz Söylemez

Cahiliye Arapları Namaz Kılar mıydı? Gönderileri

Cahiliye Arapları Namaz Kılar mıydı? kitaplarını, Cahiliye Arapları Namaz Kılar mıydı? sözleri ve alıntılarını, Cahiliye Arapları Namaz Kılar mıydı? yazarlarını, Cahiliye Arapları Namaz Kılar mıydı? yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
160 syf.
5/10 puan verdi
·
26 saatte okudu
Cahiliye Arapları Namaz Kılar mıydı
Bu kitap, Arapların İslam öncesinde, namaz kavramını bilip bilmedikleri konusunu işliyor. Yani İslam öncesi namaz var mıydı, yok muydu konusuna değiniyor. Cahiliye Arapları Namaz Kılar mıydı. Eğer kılıyorsa bu bildiğimiz namaz gibi mi yoksa daha mı farklı? Cahiliye Araplarının Kabe çevresinde yaptıkları bazı ritüeller namaz olarak adlandırıp
Cahiliye Arapları Namaz Kılar mıydı?
Cahiliye Arapları Namaz Kılar mıydı?Mehmet Mahfuz Söylemez · Hikav Yayınları · 20187 okunma
Salat kavramı
Arapça metinlerde "salât" İslami dönemde namaz anlamında kullanılmaya başlanmıştır. Kısacası cahiliye Arabi "salât" kavramını kullanıyor ve biliyor olmasına rağmen bu kavramı kullanırken bugün bizim "namaz" dediğimiz ibadeti kasdetmiyordu. Zira bu ibadeti kılmıyor ve de bilmiyordu.
Sayfa 144Kitabı okudu
Reklam
Bilindiği gibi Cahiliye döneminde Araplar ölülerini kefenledikten sonra mezarlarının başına götürür, bir kenara koyarlardı. Velisi gelir onun hayatta iken yaptığı iyilikleri birer birer sayar ve sonra da "Allah'ın rahmeti üzerine olsun" diyerek kabre indirirdi. Cahiliye Arapları işte bu seremoniye de "salât" adını vermişlerdir.
hunefa" yani hanifler
Zira Zeyd, Fil hadisesinden sonra Arap Yarımadasında yayılan putperestlik karşıtı düşüncelere sahip idi. Bu düşüncelere sahip olanlar "sapkınlar" anlamında "hunefa" yani hanifler olarak isimlendirilmişlerdir.
Salat, Namaz mı?
Kuşkusuz Cahiliye Arapları dindar bir topluluktur. Bu nedenle de bir ibadetleri yani bir "salât"ları vardı. Ancak bu "salât"ın İslâm dini tarafından kabul edilen ve İslâm'ın şartları arasında yer alan namaz ibadetiyle aynı olup olmadığı hususunda farklı tartışmalar bulunmaktadır.
cahiliye Araplarının ibadet hayatı
Kuşkusuz cahiliye Araplarının ibadet hayatı (namaz, zekât, hac, oruç, tavaf, dua, niyaz, kurban vd.) ile ilgili de ciddi çalışmaların yapılması icap etmektedir. Bu bir taraftan Kur'an'ın indiği zamanı/toplumu tanımamızı sağlarken, diğer taraftan da İslâm'ı daha iyi anlamamıza imkân tanıyacaktır.
Reklam
Kur'an, içine indiği bu dönemin dilini kullanmakta, örf, adet, gelenek ve göreneklerine atıfta bulunmakta, yakın ve uzak geçmişini (tarihini) şahit olarak kullanmakta, inançlarını eleştirmekte ve tüm bunların yeniden değerlendirilmesini sağlayarak, yeni bir yarın inşa etmektedir.
Tarih zincirin halkalarıdır
Bilindiği gibi tarih, zincirin birbirine bağlı halkaları şeklinde ilerleyen bir süreçtir. Bu açıdan bakıldığında, İslâm öncesi Arap tarihi de İslâm tarihinin ilk halkası veya parçasını teşkil etmektedir.